Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Laman uhrit Amerikassa

dokumenttiprojekti: laman uhrit, yle tv1
Työtön Nick Puccio teki uraa Wall Streetillä. Vaimo Regina harkitsee vihkisormuksen myymistä. Rahalla saisi ruokaa. dokumenttiprojekti: laman uhrit, yle tv1 dokumenttiprojekti: laman uhrit

TV1 maanantaina 20.7.2015 klo 21.30 - 22.25, uusinta lauantaina 25.7. klo 12.40
Yle Areenassa 14 päivää

New Yorkin lähellä sijaitseva Long Island oli menestyvän keskiluokan unelma-aluetta. Monet alueella asuvat ja korkeasti koulutetut menettivät 2010-luvun laman myötä työnsä ja perhe koko omaisuutensa.

Perheet kärsivät nyt pitkään kestäneestä työttömyydestä, köyhyydestä, jopa nälästä. Dokumentissa seurataan, miten ihmiset selviävät työttömyyden mukanaan tuomista vaikeuksista.

Dokumenttiprojekti: Laman uhrit, yle tv1
Dokumenttiprojekti: Laman uhrit, yle tv1 dokumenttiprojekti: laman uhrit

Avioliitto ja koti vaarassa

Kun pariskunnan molemmat osapuolet kärsivät taloudellisista ongelmista, tilanne aiheuttaa kovia paineita myös suhteeseen kuten Heather ja David Hartstein tapaus todistaa.

”Asiat välillämme menivät todella huonoon jamaan”, David kertoo. ”En tunnistanut tunteita enkä osannut käsitellä niitä.”

Aikaisemmin unelmaelämää viettäneiden Heatherin ja Davidin kriisi vain paheni, kun pankki eväsi heidän lainahakemuksensa. Samana päivänä heidän pojallaan todettiin Downin oireyhtymä.

Taloudellinen ja henkinen tappio

”Kun on ollut työttömänä kaksi vuotta, se ei ole vain taloudellinen menetys. Se on myös henkinen menetys, kun ystävyyssuhteet katkeavat. Ihmiset katoavat ympäriltäsi. Työttömyys muuttaa koko elämäsi”, kertoo pr-ammattilainen Anne Strauss.

Alan Fromm on tehnyt uraa yritysvalmennuksen parissa. Hän menetti työnsä, mutta löysi uuden työpaikan World Trade Centerissä. Työt loppuivat vuoden 1993 pommi-iskun jälkeen. Hän oli myös paikalla, kun kaksoistorneihin tehtiin terrori-isku vuonna 2001.

Dokumentin kuvaushetkellä Alan on ollut yli vuoden työttömänä ja on huolissaan perheensä tulevaisuudesta.

Hard Times: Lost on Long Island. Ohjaaja: Marc Levin. Tuotanto: HBO, Yhdysvallat, 2012.

Muualla verkossa:
Hard Times: Lost on Long Island

dokumenttiprojekti: laman uhrit, yle tv1
dokumenttiprojekti: laman uhrit, yle tv1 dokumenttiprojekti: laman uhrit

Alan Fromm on selvinnyt World Trade Centerin terrori-iskuista. Nyt häntä pelottaa perheen tulevaisuus.