Hyppää pääsisältöön

Nämä artistit ovat kotikaupunkiensa kingejä – tapaa suomalaisen musiikin piirinmestarit

Spotify teki selvityksen alueellisista hittibiiseistä. Keitä alueelliset starat ovat? Mitä artistit ajattelevat oman alueen suosiosta?

Antonio // Kuva: Teemu Saarinen/YleX

Spotify julkaisi aiemmin tällä viikolla selvityksen alueellisesti kuunnelluimmista kappaleista. Tutkimuksessa ei selvitetty niitä kappaleita, joita kyseisissä kaupungeissa kuunnellaan eniten – vaan niitä, joita kaupungeissa kuunnellaan enemmän kuin muualla.

YleX esitteli aiemmin kymmenen suomalaisen kaupungin hittibiisit. Nyt esittelemme Vaasan, Turun, Tampereen ja Oulun striimaus-tilastojen paikalliset kärkinimet.

Mistä kotikaupungissa tehdyn musiikin suosio kumpuaa? Uskovatko oman kylän suosikit mahdollisuuksiinsa lyödä läpi koko maassa?

Kastettu Kyrönjoessa

Vaasan paikallisesti suosittujen Spotify-kuuntelujen kärjessä komeilee suomenruotsalainen Månskenbonden. Miehen kappale Döpt i Kyro älv, eli suomeksi Kastettu Kyrönjoessa, on listan ensimmäisellä sijalla. Kappale käsittelee Pohjanmaalla aikuistumista, joten ei ihme, että Vaasan seudulla siihen on samastuttu.

- Biisin aiheesta huolimatta olin todella hermostunut, että pitävätkö ihmiset siitä. Siksi tuntuu tosi hyvältä, että siitä näytetään tykkäävän, sanoo Månskenbonden-nimen takana esiintyvä Markus Bergfors.

Bergfors on itse kotoisin Koivulahdesta Vaasan kupeesta. Hän uskoo, että etenkin kielellä ja murteella on merkitystä hänen musiikkinsa suosioon.

- Ehkä globalisaatio vaikuttaa niin, että ihmisistä tuntuu ainutlaatuisemmalta kuunnella musiikkia, jota on tehty heidän omassa kotikaupungissaan, heidän omalla murteellaan.

Döpt i Kyro älv on kerännyt suosiota myös muilla suomenruotsalaisilla alueilla ja jopa Ruotsissa. Bergfors toivoo, että biisi tavoittaisi myös useampia suomenkielisiä.

- Artistilla on loppujen lopuksi vähän valtaa omaan suosioon. Voi vain tehdä sitä, mitä haluaa ja toivoa, että muutkin pitävät siitä, laulaja summaa.

Kotipaikkaylpeyttä Turusta

Turkulainen Loyal yllättyi kärkisijastaan Turun Spotify-kuunteluissa. Ykkösijaa pitävä biisi on Loyalin ensimmäinen sinkku Future Now.

- Ihmiset ja yhteisö ympärilläni kuuntelevat musiikkia. He ovat kiinnostuneita siitä, millaista musiikkia kotikaupunkilaiset tekevät. Tietynlainen kotipaikkaylpeys on varmasti ykkösijan takana, Loyal-artistinimellä musisoiva Teemu Sätilä pohtii.

Sätilä uskoo, että musiikki leviää usein suusta suuhun. Ihmiset kertovat hyvistä biiseistä toisille.

- Itse voin edistää omaa musiikkiani keikkailemalla. Syksyllä aion siirtyä studioon äänittämään levyä, jonka jälkeen on tarkoitus läheä kiertueelle.

Tällä hetkellä kauppatieteitä opiskeleva Sätilä toivoo musiikin olevan hänelle joskus päätoiminen työ. Melodista poppia esittävä artisti sanoo tekevänsä kovasti työtä, että kotikaupungissa saavutettu suosio leviäisi myös Turun ulkopuolelle.

- Loyalin musiikkia ei ole tarkoitettu vain rajatulle ryhmälle.

"Jengiä kiinnostaa, millaisia tarinoita tiputan"

Tampereen Spotify-kuuntelujen kärjessä puolestaan loistaa R&B-lupaus Antonio. Tamperelaiset ovat innostuneet miehen ensimmäisestä sinkusta Naiset.

- Laitoin biisin pihalle ilman mitään odotuksia, joten sijoitus listalla on yllättävä, Antonio sanoo.

R&B-laulaja ei osaa vielä yhden biisin jälkeen arvioida, mistä suosio kumpuaa. Antonio kertoo kuitenkin menevänsä artistiurallaan eteenpäin musiikki edellä.

- Vaikka hiphop-kulttuuri on Suomessa suositumpaa kuin koskaan ennen, R&B ei näytä sopivan täkäläiseen mentaliteettiin. Toivon, että voisin omalta osaltani tehdä R&B:n vastaanotosta positiivisempaa kuin aikaisemmin, laulaja sanoo.

Kotiseudun suosio saattaa Antonion mielestä johtua hänen tutusta persoonastaan.

- Taustani tunnetaan täällä paremmin. Elämäntyylini heijastuu suoraan musiikkkini, joten jengiä kiinnostaa, millaisia tarinoita tiputan.

Tällä hetkellä R&B-artisti työstää uusia kappaleita. Uusi sinkku on luvassa pian.

OPP:n rehellinen musiikki uppoaa Oulussa

Oululaiset luukuttavat paikallisen räppikollektiivin OPP:n musiikkia. Kollektiivin biiseistä kolme hallitsi Oulun Spotify-listaa. Päästä karkuun, Helljee ja Kerjäläinen kuuluvat oululaisten suosikkeihin.

- Olemme lapsuudenkavereita. Musiikistamme kumpuaa ulospäin tietynlainen hauskuus, OPP:n jäseniin kuuluva Jumio kertoo.

OPP:n suosion tae kotikaupungissa on luultavasti myös yhtyeen pitkä ura. Tänä vuonna julkaistu albumi Vimmalaloi on kollektiivin neljäs. Jumion mukaan bändin suosio kulkee bändin tavoin omalla painollaan.

- Alamme nyt kuitenkin keikkailemaan enemmän. Aikaisemmin olemme heittäneet keikkaa kerran puolessa vuodessa tai vuodessa, Jumio sanoo.

OPP on esiintynyt lähinnä pyynnöstä, eikä ole aktiivisesti etsinyt itselleen keikkoja. Kollektiivin jäsenillä on kaikilla päivätyönsä, vaikka rap on iso jäsenten elämää.

- Itse olen ammatiltani puuseppä, Jumio kertoo.

Jumio uskoo myös, että heidän rehellinen ja kotikutoinen musiikkinsa puree juuri oululaisiin.

- Oulussa on omanlainen kuulijakuntansa. Jotkut ovat jopa skeptisiä massatuotettua musaa kohtaan.

Lue myös:

Suomalaiset kuuntelevat oman kylän musiikkia – katso mikä on kotipaikkakuntasi Spotify-suosikki

Tulokasartisti Antonio aikoo uudistaa suomi-R&B:n

Elias Gould: Halusin sitä ihmistä enemmän kuin hän minua

Roope Salminen: Tulevaisuudessa keikoillamme kuulee enimmäkseen vain omia biisejämme