Hyppää pääsisältöön

Alexi Laihon raskas kitarointi on vaatinut raskaat huvit

Kansainvälisesti arvostetuimpiin raskaan musiikin kitaristeihin kuuluva Alexi Laiho on nostettu musiikkilehdistössä useaan otteeseen maailman kärkikastiin. Children Of Bodom -nokkamiehen mukaan listaukset ovat vain bonusta. Arto Nybergin haastattelussa hän kertoo soittavansa kitaraa siksi, että se palvelisi itse musiikkia, ei omia sijoituksia kitaralehtien listoilla.

Viisivuotiaana viulunsoitolla musisoinnin aloittanut Alexi "Wildchild" Laiho sai ensimmäisen kitaransa 11-vuotiaana, jonka jälkeen hän ryhtyi opiskelemaan kuusikielisen soittoa Oulunkylän Pop & Jazz -konservatorioon. "Musiikinteoriasta ja sen tietämisestä on hyötyä. Se helpottaa kommunikointia bändin jäsenten kesken, mutta tiedän monia kovia bändejä, jotka eivät tiedä siitä mitään ja silti ovat myyneet miljoonia".

Kannattaa miettiä, ennen kuin harkitsee.― Alexi Laiho rocktähteydestä ammatinvalintana

Konservatorio ei ollut paras paikka 15-vuotiaalle pojalle, joka halusi soittaa yhtä nopeasti kuin Steve Vai ja Yngwie Malmsteen. Tunneilla kun joutui opettelemaan myös muita musiikkityylejä kuten bossanovaa, mikä ei välttämättä ollut se mielenkiintoisin laji. "Hyvä, että opettelin, koska siitä oli oikeasti hyötyä", toteaa Laiho.

"Oon mä ihan helvetin hyvä", vastaa Laiho, kun häneltä kysytään, mitä hän ajattelee omasta soitostaan. Hän mielestään kitaristien asettaminen paremmuusjärjestykseen on kuitenkin arveluttavaa. Esimerkiksi Slashin ja Steve Vain vertaaminen toisiinsa on melkein mahdotonta, koska kitaristit ovat niin erityylisiä.

Haastattelussa Laiho avautuu myös hänen rankemmasta elämänvaiheesta, jolloin työuupumus ja rock 'n' roll -elämäntavat ottivat niskalenkin. Pitkän työrupeaman jälkeen hän sairastui vatsahaavan ja päätyi sairaalaan. Hän kertoo pohdiskelleensa tuona aikana sitä, miten elämää kannattaa viettää. "Yritän elää nykyään terveellisemmin ja pitää parempaa huolta itsestäni. Olen myös jättänyt viskit pois", toteaa kitarasankari.

Laihon mielipide rocktähteydestä ammatinvalintana on varovainen: "Onhan se kivaa, mutta se vaatii tietyntyyppisen ihmisen ja paljon uhraamista. Kannattaa miettiä, ennen kuin harkitsee."

Vuonna 1998 Lista top-40 -ohjelmassa esitettiin Children Of Bodomin Deadnight Warrior -musiikkivideo, joka löytyy yhtyeen vuonna 1997 ilmestyneeltä debyyttilevyltä Something Wild. Juontaja Jani Juntunen kertoo yhtyeen musiikkityylin olevan jopa "tappohevimetallia".

Vuonna 1999 Alexi Laiho oli vieraana Klaus Flamingin isännöimässä Metalliliitto-ohjelmassa. Vasta 19-vuotias Laiho kertoo muun muassa Children Of Bodomin ulkomaiden kiertueesta, joka oli koitua jopa yhtyeen kohtaloksi. "Välillä meni vähän liianki lujaa. Siinä meinasi palaa loppuun", paljastaa Laiho jo tuolloin.

Kitarasankari soitti Children Of Bodomin ohella myös Impaled Nazarene sekä Sinergy -yhtyeissä, joten tahti oli kova. Laiho kertoo myös, kuinka bändin muiden jäsenten ylioppilaskirjoitukset olivat syynä siihen, että Children Of Bodom joutui jättäytymään pois tärkeältä ulkomaankiertueelta.

1980-luvulla Stone-yhtyeessä kitaravirtuoosin maineen luonut Roope Latvala liittyi Laihon pariksi bändiin vuonna 2003. Meri-Tuuli Lindströmin haastattelussa kitaraduo paljastaa tarvittiinko Latvalan sisäänajossa minkäänlaista koesoittoa. "Ei. Tää on kuitenkin Roope Latvala", kuittaa Laiho.

Laiho on monesti kertonut Stone-yhtyeen musiikilla olleen iso vaikutus myös hänen kitaransoittoonsa. Latvala oli pitkään toiminut myös Children Of Bodomin kitararoudarina, joten materiaali oli hänelle tuttua. Vuosituhannen taitteessa kaksikko oli soittanut yhdessä myös Sinergy-kokoonpanossa. Latvala erosi Children Of Bodomista keväällä vuonna 2015.

Haastattelun ohella esitetään In You Face -musiikkivideo, joka löytyy listaykkösenä olleelta Are You Dead Yet? -levyltä.

Autoharrastajana tunnettu Laiho kertoo Musiikki-tv:n haastattelussa menopeleistään. Rokkarin autotallista löytyi tuohon aikaan Chevrolet Caprice, Pontiac Trans Am GTA ja vuoden 1974 Dodge Monaco. Näistä viimeisenä mainittu on sama malli, joka esiintyy muun muassa Blues Brothers -elokuvan "bluesmobiilina". Kitaramaestro kertoo myös tuoreesta Blooddrunk-levystä, jonka hän kuvailee olevan rankempi kuin edellinen Are You Dead Yet? -pitkäsoitto.

Haastattelun välissä nähdään Children Of Bodomin Bloodrunk-musiikkivideo. Musiikki-tv:ssä esiteltiin myös Suomen virallinen albumilista, jossa Children Of Bodom komeili jälleen korkeimmalla sijalla.

Kommentit
 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • Norman Granz – Kaikkien aikojen jazz-impressaari

  Tuhansien jazzkonserttien ja viiden jazzlevymerkin isä

  Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -sarja tarjoaa huikean kattauksen Suomessa 60-luvulla esiintyneiden amerikkalaisten jazztähtien konsertteja. Täällä promoottorina toimi Paavo Einiö, suomalaisen kevyen musiikin moniottelija, mutta kuka oli amerikkalaiset jazzlegendat Eurooppaan tuonut Norman Granz?

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Kummelin Ympäristöruudun ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen ja asioiden tilat

  Kummelin Ympäristöruudun kaikki haastattelut vuosilta 91–99

  Ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaisella (Heikki Silvennoinen) on monia titteleitä ja paljon sanottavaa, mutta usein puhetta piisaa enemmän asian vierestä. Voisi sanoa, että hän ei ole haastateltava helpoimmasta päästä. Ympäristöruudun Eero Kakon (Olli Keskinen) ja Parantaisen pohdintoja yhteiskunnasta esitettiin Kummeli-ohjelmassa vuosina 1991–1999.

 • Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

  Rakkauden ja suvaitsevaisuuden Love Parade Ylen uutisissa

  Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.