Hyppää pääsisältöön

Alexi Laihon raskas kitarointi on vaatinut raskaat huvit

Kansainvälisesti arvostetuimpiin raskaan musiikin kitaristeihin kuuluva Alexi Laiho on nostettu musiikkilehdistössä useaan otteeseen maailman kärkikastiin. Children Of Bodom -nokkamiehen mukaan listaukset ovat vain bonusta. Arto Nybergin haastattelussa hän kertoo soittavansa kitaraa siksi, että se palvelisi itse musiikkia, ei omia sijoituksia kitaralehtien listoilla.

Viisivuotiaana viulunsoitolla musisoinnin aloittanut Alexi "Wildchild" Laiho sai ensimmäisen kitaransa 11-vuotiaana, jonka jälkeen hän ryhtyi opiskelemaan kuusikielisen soittoa Oulunkylän Pop & Jazz -konservatorioon. "Musiikinteoriasta ja sen tietämisestä on hyötyä. Se helpottaa kommunikointia bändin jäsenten kesken, mutta tiedän monia kovia bändejä, jotka eivät tiedä siitä mitään ja silti ovat myyneet miljoonia".

Kannattaa miettiä, ennen kuin harkitsee.― Alexi Laiho rocktähteydestä ammatinvalintana

Konservatorio ei ollut paras paikka 15-vuotiaalle pojalle, joka halusi soittaa yhtä nopeasti kuin Steve Vai ja Yngwie Malmsteen. Tunneilla kun joutui opettelemaan myös muita musiikkityylejä kuten bossanovaa, mikä ei välttämättä ollut se mielenkiintoisin laji. "Hyvä, että opettelin, koska siitä oli oikeasti hyötyä", toteaa Laiho.

"Oon mä ihan helvetin hyvä", vastaa Laiho, kun häneltä kysytään, mitä hän ajattelee omasta soitostaan. Hän mielestään kitaristien asettaminen paremmuusjärjestykseen on kuitenkin arveluttavaa. Esimerkiksi Slashin ja Steve Vain vertaaminen toisiinsa on melkein mahdotonta, koska kitaristit ovat niin erityylisiä.

Haastattelussa Laiho avautuu myös hänen rankemmasta elämänvaiheesta, jolloin työuupumus ja rock 'n' roll -elämäntavat ottivat niskalenkin. Pitkän työrupeaman jälkeen hän sairastui vatsahaavan ja päätyi sairaalaan. Hän kertoo pohdiskelleensa tuona aikana sitä, miten elämää kannattaa viettää. "Yritän elää nykyään terveellisemmin ja pitää parempaa huolta itsestäni. Olen myös jättänyt viskit pois", toteaa kitarasankari.

Laihon mielipide rocktähteydestä ammatinvalintana on varovainen: "Onhan se kivaa, mutta se vaatii tietyntyyppisen ihmisen ja paljon uhraamista. Kannattaa miettiä, ennen kuin harkitsee."

Vuonna 1998 Lista top-40 -ohjelmassa esitettiin Children Of Bodomin Deadnight Warrior -musiikkivideo, joka löytyy yhtyeen vuonna 1997 ilmestyneeltä debyyttilevyltä Something Wild. Juontaja Jani Juntunen kertoo yhtyeen musiikkityylin olevan jopa "tappohevimetallia".

Vuonna 1999 Alexi Laiho oli vieraana Klaus Flamingin isännöimässä Metalliliitto-ohjelmassa. Vasta 19-vuotias Laiho kertoo muun muassa Children Of Bodomin ulkomaiden kiertueesta, joka oli koitua jopa yhtyeen kohtaloksi. "Välillä meni vähän liianki lujaa. Siinä meinasi palaa loppuun", paljastaa Laiho jo tuolloin.

Kitarasankari soitti Children Of Bodomin ohella myös Impaled Nazarene sekä Sinergy -yhtyeissä, joten tahti oli kova. Laiho kertoo myös, kuinka bändin muiden jäsenten ylioppilaskirjoitukset olivat syynä siihen, että Children Of Bodom joutui jättäytymään pois tärkeältä ulkomaankiertueelta.

1980-luvulla Stone-yhtyeessä kitaravirtuoosin maineen luonut Roope Latvala liittyi Laihon pariksi bändiin vuonna 2003. Meri-Tuuli Lindströmin haastattelussa kitaraduo paljastaa tarvittiinko Latvalan sisäänajossa minkäänlaista koesoittoa. "Ei. Tää on kuitenkin Roope Latvala", kuittaa Laiho.

Laiho on monesti kertonut Stone-yhtyeen musiikilla olleen iso vaikutus myös hänen kitaransoittoonsa. Latvala oli pitkään toiminut myös Children Of Bodomin kitararoudarina, joten materiaali oli hänelle tuttua. Vuosituhannen taitteessa kaksikko oli soittanut yhdessä myös Sinergy-kokoonpanossa. Latvala erosi Children Of Bodomista keväällä vuonna 2015.

Haastattelun ohella esitetään In You Face -musiikkivideo, joka löytyy listaykkösenä olleelta Are You Dead Yet? -levyltä.

Autoharrastajana tunnettu Laiho kertoo Musiikki-tv:n haastattelussa menopeleistään. Rokkarin autotallista löytyi tuohon aikaan Chevrolet Caprice, Pontiac Trans Am GTA ja vuoden 1974 Dodge Monaco. Näistä viimeisenä mainittu on sama malli, joka esiintyy muun muassa Blues Brothers -elokuvan "bluesmobiilina". Kitaramaestro kertoo myös tuoreesta Blooddrunk-levystä, jonka hän kuvailee olevan rankempi kuin edellinen Are You Dead Yet? -pitkäsoitto.

Haastattelun välissä nähdään Children Of Bodomin Bloodrunk-musiikkivideo. Musiikki-tv:ssä esiteltiin myös Suomen virallinen albumilista, jossa Children Of Bodom komeili jälleen korkeimmalla sijalla.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto