Hyppää pääsisältöön

Backstreet Boys täytti areenat ja nuorten sydämet 1990-luvun lopulla

Amerikkalainen poikabändi Backstreet Boys nousi hurjaan suosioon Suomessa 1990-luvun lopulla. Bändin keikkaillessa Suomessa vuonna 1999 täyttyi Helsingin kaupunkikuva yhtyeen nuorista faneista. Varsinkin vaaleakutrinen Nick oli nuorten tyttöjen suosikki.

Backstreet Boysin perusti myös *N Sync -poikabändin koonnut Lou Perlman. Jäsenet bändiin (Nick Carter, A.J. McLean, Brian Littrell, Howie Dorough ja Kevin Richardson) löytyivät koe-esiintymisten kautta.

Backstreet Boys -niminen ensilevy julkaistiin vuonna 1996. Musiikkivideoiden ja MTV:n (ent. Music Television) aikakaudella vielä ensingle ja -video, We've Got It Goin' On ei nostanut bändiä huipulle, mutta myöhemmin julkaistu Get Down ponkaisi myös levyn myynnin nousuun.

Vuoteen 1999 ja bändin ensimmäisiin Suomen keikkoihin mennessä Backstreet Boys oli kerännyt hurjan suosion. Helsinki Areena oli varattu kahdeksi perättäiseksi illaksi kahden tunnin konserttia varten.

"Se oli tosi upeeta. Ei sitä vieläkään tajuu, että ne on Suomessa", kertoi ensimmäisestä keikasta bändin fani Sanna Sinkkonen. Hän ja kaksi muuta fania, Tanja Jämsen ja Mari Savolainen, kävivät kouluttamassa Aamu-tv:n Arto Nybergiä bändin poikien ihanuudesta. Nyberg ei tunnu ymmärtävän, miksi juuri Backstreet Boys on nuorten naisten mielestä niin hyvä. Hän tivaakin, miten bändi eroaa vaikka Take Thatista.

"Niissähän on ihan eri henkilöt", Tanja kertoi. Nimenomaan bändin jäsenten persoonallisuus ja "ihanuus" oli voittanut nuoret puolelleen. Heidän mukaansa Brian on heittäytyijä, joka panee kaiken peliin. A.J. on kaikista coolein ja Nickillä on kaksi eri puolta. Lavalla hän on tosi villi, mutta muuten hyvin rauhallinen.

Suvi Hakulinen, joka fanitti varsinkin Nick Carteria, pääsi Iines-ohjelman avulla tapaamaan bändiä Helsinki Areenan keikkojen yhteydessä järjestetyssä fanitapaamisessa. Siellä hänellä oli mahdollisuus esittää yksi kysymys.

"Mä ajattelin, että mun pitää kysyä jotain erikoista, jotain mitä kukaan muu ei kysy", Suvi pohti. Hän päätyi kysymään A.J:ltä lehmäaiheisen kysymyksen.

Hän oli ihastunut bändiin kahdeksannella luokalla.

"Se oli varmaan juuri sitä aikaa, kun tahtois vähän romantiikkaa elämäänsä. Musta oli kauheen mukavaa, että mä pystyin kuuntelemaan heidän musiikkia ja se täytti tavallaan sen tarpeen." Juuri Nickistä hän tykkäsi, koska heillä oli vain vuoden ikäero ja Suvi oli aina pitänyt pitkistä pojista.

Backstreet Boys eli Bäkkärit jatkoi uraansa huipulla aina vuoteen 2002 asti, jolloin se jäi tauolle. Tauon aikana Nick julkaisi soololevyn, Brian sai lapsia ja A.J. toipui huume- ja alkoholiriippuvuudestaan, josta hän kertoi myös Top40-ohjelman haastattelussa vuonna 2005. Tuona vuonna bändi teki nimittäin paluun Never Gone -albumilla, joka nousi myös Suomen listoille aiempaa aikuisemmalla tyylillä ja soundilla.

"Bändin perustamisesta asti olemme jatkuvasti olleet kiertueella ja työskennelleet. Edellinen levymme alkoi rasittaa meitä ihmisinä, ja me kaikki tarvitsimme vähän aikaa löytää itsemme yksilöinä", Nick kommentoi taukoa.

Backstreet Boysin taival on jatkunut vielä 2020-luvullakin. Vuonna 2022 yhtye lähti jälleen kiertueelle sekä ilmoitti julkaisevansa joululevyn.

Kommentit