Hyppää pääsisältöön

BBC Proms soi Yle Klassinen -digiradiossa

Royal Albert Hall Lontoo
Royal Albert Hall Lontoo Kuva: Yle/Jari Rantschukoff royal albert hall lontoo

Maailman suurin klassisen musiikin festivaali BBC Proms käynnistyy heinäkuun puolivälissä Lontoossa ja jatkuu aina syyskuun puoliväliin saakka. Yle Klassinen -digiradiossa avajaiskonsertti soi perjantaina 24.7. Kanava lähettää seuraavan kahdeksan viikon aikana yli 70 konserttia festivaalilta.

Avauskonsertissa ylikapellimestari Sakari Oramo johtaa BBC:n sinfoniaorkesteria ja - kuoroa. Konsertin ohjelmassa on mm. Jean Sibeliuksen sarja Belsassarin pidot ja W.A. Mozartin pianokonsertto nro 20 d-molli solistina pianotaiteilija Lars Vogt. Konsertti kuullaan Yle Klassisessa perjantaina 24.7. klo 21.

Proms-konsertit kuullaan Yle Klassisessa maanantaista perjantaihin kello 21.00. Suurteosten, kuten oopperoiden, alkamisaika voi olla aiempi. BBC Proms 2015 päättyy lauantaina 12.9. Royal Albert Hallissa Lontoossa. The Last Night of the Proms eli Promien hulvaton viimeinen ilta lähetetään suorana lähetyksenä sekä Yle Radio 1:ssä että Yle Klassisessa.

Festivaalin orkesterivierailijoina ovat tänä vuonna mm. Wienin filharmonikot, Valistuksen ajan orkesteri, Englannin barokkisolistit ja Euroopan kamariorkesteri. Promeilla esiintyvät myös kaikki viisi BBC:n omaa orkesteria.

Suomalaisväriä promeille tuovat kapellimestarit Sakari Oramo, Osmo Vänskä ja John Storgårds, sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritoni Waltteri Torikka ja Polyteknikkojen Kuoro.

Tänä vuonna festivaalilla juhlitaan erityisesti kahta suurta pohjoismaalaista säveltäjää, Jean Sibeliusta ja Carl Nielseniä, joiden molempien syntymästä on tänä vuonna kulunut tasan 150 vuotta. Luvassa ovat mm. kaikki Sibeliuksen sinfoniat, viulukonsertto sekä Kullervo. Nielseniltä kuullaan mm. klarinettikonsertto, puhallinkvintetto ja toinen sinfonia. Ohjelmistossa on myös kantaesityksiä ja BBC:n tilausteoksia.

Jo 120-vuotiaan BBC Proms -festivaalin päänäyttämö on Lontoon Kensingtonissa sijaitseva Royal Albert Hall. Kamarimusiikkiteokset ja soolosoitinresitaalit esitetään Cadogan Hallissa, joka on myös Lontoon kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kotisali.

Yle Klassista voi kuunnella Internetissä osoitteessa http://yle.fi/radio/yleklassinen/suora/ (Flash) ja http://mediau.yle.fi/liveklassinen (Windows Media Audio). Kanava on kuunneltavissa myös digitelevisioista ja –sovittimista.

Päivittäisen ohjelmatiedot löytyvät kätevimmin Ylen Ohjelmaoppaasta http://areena.yle.fi/radio/opas/yle-klassinen

Sibeliusta ja suomalaisia taiteilijoita Proms-konserteissa 2015

torstai 20.8. Prom 40 Sibelius

Sibelius: Finlandia
Sibelius: Sinfonia nro 1 e-molli, Op 39
Sibelius: Sinfonia nro 2 D-duuri
BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri joht. Thomas Dausgaard
Äänitetty lauantaina 15. elokuuta Royal Albert Hallissa

perjantai 21.8. Prom 42 Sibelius

Sibelius: Sinfonia nro 3 C-duuri
Sibelius: Viulukonsertto d-molli
Michael Finnissy: Janne (BBC:n tilausteoksen maailman ensiesitys)
Sibelius: Sinfonia nro 4 a-molli
Julian Rachlin, viulu ja BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri joht. Ilan Volkov
Äänitetty sunnuntaina 16. elokuuta Royal Albert Hallissa

maanantai 24.8. Prom 43 Sibelius

Sibelius: Sinfonia nro 5 Es-duuri, Op 82
Sibelius: Sinfonia nro 6 d-molli
BBC:n Sinfoniaorkesteri joht. Osmo Vänskä
Äänitetty maanantaina 17. elokuuta Royal Albert Hallissa

maanantai 31.8. Prom 58: Sibelius

Sibelius: En Saga (Satu) sävelruno op.9, orkesterille.
Sibelius: Kullervo
Johanna Rusanen-Kartano, sopraano
Waltteri Torikka, baritoni
Polyteknikkojen kuoro
BBC:n sinfoniakuoro (miesäänet)
BBC:n sinfoniaorkesteri joht. Sakari Oramo
Äänitetty lauantaina 29. elokuuta Royal Albert Hallissa

Konsertit tulevat myös Areenaan kuunneltaviksi 30 päivän ajaksi.

Prom 47, jossa Sakari Oramo johtaa BBC:n sinfoniaorkesteria (ohjelmassa mm. Sibeliuksen Tapiola) kuullaan myöhemmin Yle Radio 1 :ssä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.

 • Babi Jar ei anna unohtaa

  Babi Jar ei anna unohtaa

  Runoilija Jevgeni Jevtušenko kävi 1960-luvun alussa Ukrainassa Kiovan lähellä sijaitsevassa Babyn Jar -nimisessä rotkossa.

 • Kaksi Prokofjevin sinfoniaa - yksi toimii, toinen ei

  Kaksi Prokofjevin sinfoniaa - yksi toimii, toinen ei

  Tanskalainen kapellimestari Thomas Søndergård jatkaa Skotlannin kuninkaallisen kansallisorkesterin kanssa kiivasta julkaisutahtiaan. Viime vuonna ilmestyivät Rahmaninovin sekä Straussin musiikkia sisältävät taltioinnit.