Hyppää pääsisältöön

"Esikuvani on Rambo" – kaksi suomalaisnaista läpäisi palomieskoulutuksen pääsykokeet

Suvi Suojalehto ja Sanna Elonen aloittavat syksyllä Helsingin palomieskoulutuksen. Koulutukseen on päässyt nainen edellisen kerran kymmenen vuotta sitten.

Suvi Suojalehto ja Sanna Elonen valmistuvat palonaisiksi vuonna 2018.

Helsingin palomieskoulutukseen on päässyt nainen edellisen kerran kymmenen vuotta sitten. Ensi syksynä koulun aloittaa peräti kaksi: Suvi Suojalehto ja Sanna Elonen valmistuvat palonaisiksi vuonna 2018.

- En mieti sitä, että olisin naisena erityisasemassa. Olen innoissani siitä, että pääsen rakentamaan sitä, mitä haluan. Kouluun pääseminen on yksi iso askel eteenpäin, Elonen sanoo.

- En ole edes ajatellut sitä, kuinka moni nainen on koulutuksessa aiemmin ollut. Olen tehnyt oman unelma-ammatin eteen töitä, Suojalehto sanoo.

Kun naisilta kysyy esikuvaa populaarikulttuurista, vastaus tulee Sanna Eloselta välittömästi.

- Rambo, Elonen sanoo.

Penkkipunnerruksia ja leuanvetoja

Melkoisia ramboja Suojalehto ja Elonen ovatkin. Molemmat ovat toimineet viime vuosina personal trainereina. Ammatista on ollut apua, sillä Helsingin palomieskoulutuksen pääsykokeissa pärjätäkseen fyysisen kunnon täytyy olla huippuluokkaa. Pääsykokeet ovat samanlaiset sekä miehille että naisille.

Aiemmin Sanna Elonen jätti rintalihasten ja etuolkapäiden treenaamisen vähemmälle, koska se huononsi kehon tasapainoa. Niiden treenaaminen piti aloittaa uudelleen pääsykokeiden vuoksi.

"Leuanveto oli minulle helppoa, eikä sitä tarvinnut erikseen treenata."― Sanna Elonen

Pääsykokeiden penkkipunnerrusosiossa täytyy tehdä 45 kilolla vähintään 25 toistoa minuutissa.

- Penkkipunnerrus oli fyysisissä testeissä haastavin. Leuanveto oli minulle helppoa, eikä sitä tarvinnut erikseen treenata. Tein niitä kymmenen, kun minimivaatimus oli kuusi, Sanna Elonen sanoo.

Suvi Suojalehto kertoo,että fyysisissä testeissä tarvittiin niitä juuri ominaisuuksia, joita hän on aiemminkin harjoitellut. Vaadittavan penkkipunnerrutuloksen saavuttaminen oli Suojalehdolle helppoa.

- Leuanveto oli minulle taas haastavin, sillä en ole sitä tehnyt aiemmin kovinkaan paljon, Suojalehto kertoo.

Palonaisen työ vaatii hermoja

Suvi Suojalehto ja Sanna Elonen kertovat, että kaksi päivää kestävät psykologiset testit olivat Helsingin palomieskoulutuksen pääsykokeissa haastavampia kuin fyysiset testit.

- Ensimmäinen päivä oli raskas. Kynä sauhuten joutui kirjoittamaan vastauksia lukuisiin tehtäviin ja keskittymään koko ajan. Kokeiden jälkeen takki oli tyhjä, enkä yhtään tiennyt miten kokeet menivät, Suojalehto kertoo.

"Se ehkä eniten tässä jännittäkin, kun ei tiedä, että kestääkö oma kantti."― Sanna Elonen

Pelastustyö ei välttämättä aina onnistu. Hurjimmillaan voi käydä niin, että ihmisiä menehtyy jopa palomiesten tai -naisten käsivarsille. Rankankin työpäivän jälkeen pelastajan pitää kyetä jatkamaan työtään.

- Kuvittelen olevani sinut itseni kanssa ja tietäväni miten reagoin tietyissä tilanteissa. Silti eniten ehkä jännittää, kun ei tiedä, kestääkö oma kantti, Elonen sanoo.