Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Attenborough'n erikoiset

Luontohetki: Attenborough´n erikoiset, yle tv1
Sir David Attenborough selvittää, miten monipuolisesti norsu voi käyttää kärsäänsä. Luontohetki: Attenborough´n erikoiset, yle tv1 Kuva: © Humble Bee Films 2012 luontohetki: attenborough´n erikoiset

TV1 sunnuntaisin 2.8. - 30.8.2015 klo 18.15 - 18.40, uusinta maanantaisin klo 6.25 ja lauantaisin klo 15.15 (1. tuotantokausi)
TV1 sunnuntaisin 6.9. - 8.11.2015 klo 18.15 - 18.40, uusinta keskiviikkoisin klo 16.25 ja lauantaisin klo 15.15 (2. tuotantokausi)
Yle Areenassa 7 päivää

Evoluutio on luonut joillekin eläimille merkillisen ulkonäön tai muuten kummallisia ominaisuuksia. Brittiläisessä dokumenttisarjassa sir David Attenborough tutustuu lajeihin, jotka hämmästyttävät ja ihastuttavat erikoisuudellaan. Sarjasta nähdään kaksi tuotantokautta.

luontohetki: attenborough´n erikoiset, yle tv1
luontohetki: attenborough´n erikoiset, yle tv1 Kuva: © Humble Bee Films 2012 luontohetki: attenborough´n erikoiset

2.8. Äärimmäistä venymistä

Sir David Attenborough pohtii evoluution erikoisia aikaansaannoksia. Hän esittelee pitkäkaulaisen kirahvin ja kameleontin, jonka kieli venyy hämmästyttäviin mittoihin.

9.8. Huijarien työtä?

Kun ensimmäinen vesinokkaeläin tuotiin Englantiin 1799, pitivät monet tiedemiehet eläintä etevänä väärennöksenä. Myös kätilösammakko aiheutti tutkijapiireissä kohua 1920-luvulla.

16.8 Kurttuisena kaiken ikää

Mikä on ryppyisestä ihostaan tunnetun kaljurotan eli kaljumyyrikön pitkän iän salaisuus? Myös norsut elävät vanhoiksi, millainen monitoimityökalu niiden kärsä todella on?

23.8. Kummallisia kierteitä

Miksi spiraali on muotona niin yleinen luonnossa? Sir David Attenborough pohtii sarvivalaan syöksyhampaiden ja kotiloiden kuorten kierteisyyden tarkoitusta.

30.8. Kuvioiden kertomaa

Sir David Attenborough selvittää seeprojen raitakuvioinnin tarkoitusta ja perhosten siipien väriloistoa. Onko tiede löytänyt ilmiöille lopullista selitystä?

6.9. Neitseellinen lisääntyminen

Sir David Attenborough esittelee kaksi eläintä, jotka pystyvät tuottamaan jälkeläisiä ilman hedelmöitystä.

luontohetki: attenborough´n erikoiset, yle tv1
luontohetki: attenborough´n erikoiset, yle tv1 Kuva: © Duncan Richardson luontohetki: attenborough´n erikoiset

13.9. Panssaroidut eläimet

Muutamat eläimet piiloutuvat vankan suojakilven sisään. Sir David Attenborough tutkii lähemmin kahden panssaroidun eläimen elintapoja.

20.9. Elämää pimeässä

Sir David Attenborough tutustuu pöllöjen ja kalmarien hämmästyttävään kykyyn liikkua ja saalistaa yön pimeydessä.

27.9. Eriskummalliset petkuttajat

Eräät eläimet kykenevät huijaamaan muita eläimiä uskomaan, että ne ovatkin jotakin aivan muuta kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Kuinka taidokas petos syntyy?

4.10 Huonomaineiset

Gorilloja ja lepakoita on aiemmin pidetty pelottavina, mutta nyt on näistä näkemyksistä kenties syytä luopua. Millaisina sir David Attenborough nämä eläimet näkee?

11.10. Superaisti

Sähköankerias hämmensi aikanaan luonnontieteilijöitä, auttoiko se myös keksimään sähkön? Muillakin eliölajeilla on erikoisia, lähes ylimaallisia ominaisuuksia. Löytyykö niille selitys?

18.10. Jäätikön jälkikasvua

Keisaripingviini on niitä harvoja lajeja, jonka poikaset selviytyvät arktisissa oloissa. Erällä Pohjois-Amerikan sammakkolajilla vasta on erikoinen selviytymiskeino kylmyyttä vastaan.

25.10. Mestarikutojat

Hämähäkit kutovat upeita silkkiverkkoja ja jotkut lintulajit solmivat lehdensuikaleista hienon pesän. Voisiko luonnon mestarikutojien taitoa ja materiaalia valjastaa ihmisten käyttöön?

1.11. Roolit ristissä

Yleensä naaras käyttäytyy kuin naaras, mutta joidenkin lajien kohdalla roolit ovat menneet sekaisin, varsinkin lisääntymisessä. Sir David mainitsee esimerkkinä hyeenan ja merihevosen.

8.11. Mystinen muodonmuutos

Varhaisia luonnontieteilijöitä kummastutti, minne monet linnut ja eläimet katosivat talveksi. Missä talvehtivat pääskyt ja perhoset, ja mistä ne putkahtavat esiin kesän tullen?

David Attenborough´s Natural Curiosities. Tuotanto: BBC, Britannia, 2012 - 14.

Lisää aiheesta:
David Attenborough – luonnon asialla

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.