Hyppää pääsisältöön

Meillekö kesälammas? Lue lampurin vinkit

Lampaat kesälaitumella.
Pippi on todellinen terapiaeläin. Lampaat kesälaitumella. Kuva: Yle/Tiina Jensen tuotantoeläin

Kesälammas tarvitsee asuintilakseen muutakin kuin mökkipihan. Lampuri Jukka Tobiassonilla on kymmenien vuosien kokemus lampaiden hoidosta. "Suomesta ei löydy monimuotoisempaa tuontantoeläintä kuin lammas", Jukka kehuu. Lue hänen vinkkinsä kesälampaista!

"Bää-ää!", sanoo Pippi ja puskee toimittajaa hellästi hihaan. Lampaasta on moneksi – se antaa omistajalleen villaa, taljan ja lihaa, mutta on myös kiva kaveri. Lampuri ja maisemanhoidon asiantuntija Jukka Tobiasson hoitaa lampaita Ahvenanmaan saaristossa.

Meillekö kesälampaita? Monipuolinen tuotantoeläin on melko vaatimaton lemmikki.

– Lammas on laumaeläin eli vain yhtä lammasta ei koskaan pidä ottaa. Mikäli hankit karitsoja, niin varmista, että ne ovat emosta vieroitetussa iässä.

Tobiasson muistuttaa myös puhtaasta, raikkaasta vedestä.

– Lammas saattaa kakkia vesiastiaansa eikä sitten enää juo siitä. Varsinaista ruokintaa ei kesällä tarvita.

Lammas on siis melko huoltovapaa lemmikki. Sairastuneen lampaan korvat roikkuvat ja se on menettänyt ruokahalunsa.

Lammas viihtyy vaihtelevassa maastossa. Ruohonleikkuriksi sitä ei pidä ottaa.

– Lampaita voi ostaa tai lainata kesän ajaksi. Mökkipihan ruohonleikkuriksi lammasta ei pidä ottaa, sillä pelkkä ruohokenttä ei riitä lampaan asuinalueeksi. Yöksi lampaan täytyy päästä kalliolle karkuun hyttysiä ja päivällä varjoon tai suojaan auringon paahteelta, Jukka muistuttaa.

Monipuolinen ja riittävä ruoka (ruoho, sienet, puiden lehdet) takaa lampaiden viihtymisen – ja vähentää karkailua. Jukalta kysytään myös usein mitä tehdä, jos lammas karkaa. Neuvona on, että lammasta ei pidä lähteä jahtaamaan vaan houkutella ruuan kanssa takaisin aitaukseen.

Mieti jo keväällä mitä syksyllä tapahtuu.

– Lammas tarvitsee talvella lämpimän kodin, lampolan, sekä ruokaa ja ravinteita. Jo hankintavaiheessa on syytä päättää, mitä lampaille tapahtuu syksyllä, täsmentää Tobiasson.

Lampaan saa teurastaa tai teurastuttaa – mutta vain omaksi ravinnoksi. Lampuri kehuu monipuolista tuotantoeläintä: se tarjoaa omistajalleen villaa, taljan ja mainiota luomulihaa.

Kesälampurin muistilista

  • Rekisteröityminen
  • Luotettava myyjä
  • Riittävä laidun ja suoja
  • Syksyyn varautuminen

Hyödyllisiä linkkejä:

Evira

MTT

Artikkeli päivitetty 31.5.2019/Tiina Jensen

Kommentit