Hyppää pääsisältöön

Salman Rushdien vuosikymmenen pakomatka

Äärimuslimien tappouhka ajoi Salman Rushdien vuosikymmeneksi maan alle.
Äärimuslimien tappouhka ajoi Salman Rushdien vuosikymmeneksi maan alle. Kuva: Yle Kuvapalvelu salman rushdien vuosikymmenen pakomatka

”Ruhollah Khomeini on juuri langettanut teille kuolemantuomion. Miltä nyt tuntuu?” kysyi toimittaja Salman Rushdielta. ”Olen kuollut mies”, kirjailija vastasi.

Helmikuussa vuonna 1989 Iranin uskonnollinen johtaja Ruhollah Khomeini antoi uskontoa ja lakia mukailevan lausuman, jossa hän tuomitsi intialaissyntyisen kirjailijan, Salman Rushdien, kuolemaan. Britanniassa lapsuudesta asti asunut Rushdie oli julkaissut edellisenä vuonna neljännen teoksensa, Saatanalliset säkeet, joka Khomeinin mukaan sisälsi islamia halventavia kohtia. Kirjailijan katsottiin syyllistyneen jumalanpilkkaan.

Seuraavat kymmenen vuotta Rushdie joutui elämään pelon vallassa, sillä hänen tuomionsa uusittiin muodollisesti joka vuosi. Salman Rushdien, jota Iranin uskonnolliset johtajat kuvailivat luopioksi ja islamia herjaavaksi paskiaiseksi, tappamisesta luvattiin miljoonien palkkio. Äärimuslimien tappouhka ajoi kirjailijan vuosikymmeneksi maan alle. Hän joutui vaihtamaan usein turvapaikkaansa, eikä kirjailijan perhekään aina tiennyt, missä Rushdieta piiloteltiin.

Uhka oli todelllinen. Salman Rushdie sai kuulla, että hänen teostensa kääntäjiä ja julkaisijoita oli joutunut hyökkäysten ja salamurhien kohteiksi. Jatkuvasta pelosta huolimatta kirjailija uskoi sananvapauteen. Siirtyessään panssaroidusta autosta turvataloon, hän hidasti tietoisesti askeleitaan. Hän ei halunnut kiirehtiä. Hän halusi kulkea tuon pienen, vaaralliseksi luokitellun matkan ryhdikkäästi ja pää pystyssä.

BBC:n tuottamassa ja Jill Nichollsin ohjaamassa dokumentissa Salman Rushdien vuosikymmenen pakomatka (2012) haastatellaan kirjailijan itsensä lisäksi muun muassa turvapaikan tarjonneita ystäviä, Rushdien henkivartijaksi palkattua poliisia sekä täpärästi hengissä selvinnyttä Rushdien teoksen kustantajaa.

  • Salman Rushdien vuosikymmenen pakomatka (The Fatwa - Salman's Story), Britannia 2012. Dokumentti, ohjaus Jill Nicholls.

Dokumentti on esitetty edellisen kerran Yle Teemalla elokuussa 2013.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa