Hyppää pääsisältöön

Täti haisee kostolle

The Bazar in full swing - Bapty Rd, Chor Bazar, Bombay.
The Bazar in full swing - Bapty Rd, Chor Bazar, Bombay. Kuva: Eric Parker bombay

Arto Häilän suomennos Salman Rushdien romaanista Keskiyön lapset ilmestyi vuonna 1982 vain vuosi alkuteoksen jälkeen. Se on runsas ja pyörryttävä fantasia itsenäisen Intian esimmäisistä vuosikymmenistä ja Rushdien omasta sukupolvesta. Tiheikön läpi johtaa monta valinnaista polkua. Minä seurasin Alia-tädin hajujälkiä. Päähenkilö Saleem Sinailla on valtava nenä ja superhajuaisti, joten lähestysmistapani ei liene kauhean outo.

…Alia, viisas lapsi…

Alia-täti astuu kuvaan sivulla 51 ja hänen tarinansa alkaa heti tykyttää kuin pommi. Kerrotaan, että häntä on loukattu ja hän tulee kostamaan julmasti. Hän oli lapsista viisain, lukuintoinen ja teräväpäinen, mutta tekonahkakauppias Ahmed Sinai kosi nuorempaan sisarta, josta tuli Saleem Sinain äiti. Alia muuttaa Pakistaniin opettajaksi.

…kantoi kaunaa neljännesvuosisadan…

Alia-töti pysyy poissa tarinasta pitkään, mutta pienet maininnat lisäävät jännitettä. Mustasukkaisuus paksuntaa hänen pohkeensa, levittää naamaa ja puskee karvaa leukaperiin. Hän neuloo kaunansa vauvanvaatteisiin ja levittää kostonhimon riivauksen oppilaisiinsa. Hänen vihansa muhkuroittaa huonekalut ja hapattaa maalipinnat. Kun Saleem Sinai saapuu vanhempineen Karachiin, Alia-täti odottaa satamassa kuin hämähäkki kärpäsiään. Saleemin tarkka nenä haistaa tädin hitaasti palavat tulet ja kateuden kitkerät huurut.

…hymyssä tekopyhyyden tahmea lemu…

Rushdie piirtää pikaisesti Karachista kangastusten kaupungin, joka sopii hyvin taustaksi noitamaiselle tädille. ”Autiomaasta nousseena sen ei ole täysin onnistunut hävittää autiomaan valtaa.” Kaupungin kaduilla välkkyy ja vilahtelee keidasta ja karavaania. Asukkailla on näkyjen vuoksi ylen hatara ote todellisuuteen – ja tästä Tuhannan ja yhden yön tarinoiden häivähdyksestä Rushdie pääsee taas politiikkaan.

Karachi piirtyy myös hajujen kautta. Saleem Sinai herää murrosikään ja löytää kaupungin höyryt, lemut, käryt ja löyhkät. Hän oppii tunnistamaan hajujen veitsenterävyyden ja hapanimelyyden, uskon tuoksun ja lippujen vallanhajut ja länkkäreiden halpahintaiset parfyymit. Katuojan häijy haju vetää puoleensa.

Alia-täti saa julman kostonsa. Rushdien jäljiltä sekään ei ole yksiselitteinen eikä yksioikoinen. Parasta vain jatkaa matkaa Keskiyön lasten hurjassa kyydissa turhia murehtimatta. Ja Arto Häilän uskomattoman hienosta suomennoksesta nauttien!

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri