Hyppää pääsisältöön

Hullu-hullumpi-yläaste -sarjan tekijä Tuomas Toivainen YleX:lle ”On niin pienestä kiinni millainen repliikki on hauska”

Hullu-hullumpi-yläaste -sarjan tekijä 17-vuotias Tuomas Toivainen on käsikirjoittanut, ohjannut ja animoinut sarjan. Hän myös sävelsi sarjan musiikit kokonaan itse.

Kuvakaappaus: Yle Areena, sarjasta Hullu-hullumpi-yläaste

Hullu-hullumpi-yläaste -sarjan tekijä 17-vuotias Tuomas Toivainen animoi parhaillaan sarjan viimeistä jaksoa sekä viimeistelee toiseksi viimeistä jaksoa. Yle Areenassa on maanantaista 20. heinäkuuta lähtien nähtävillä sarjan ensimmäinen osa.

- Se on satiirinomainen nuorille suunnattu huumorisarja. Olisi kiva, että vähän vanhemmatkin seuraisivat sitä. Toivon, että tekstissä on monta tasoa, Tuomas Toivainen toteaa.

Itseoppinut tekijä

Toivainen ei ole käynyt päivääkään animaatio- tai käsikirjoituskursseja, vaan on opetellut kaiken itse ja ratkonut pulmia netistä löytyvien tutorialien avulla. Kiinnostus animaatioihin heräsi jo lapsena.

- Kun katsoin pienenä VHS:ltä  Aku Ankkoja ja Simpsoneita, tykkäsin pysäyttää kuvan ja katsoa kuva kuvalta miten animaattorit ovat luoneet illuusion liikkeestä, Toivainen sanoo.

Toivainen on tehnyt paint-animaatioita ala-asteikäisestä lähtien. Yhdeksännellä luokalla ollessaan hän teki animaatiolyhytelokuvan Karin enkelit. Kari oli ylä-asteen rehtori ja enkelit opettajia. Yhdessä he muodostivat supertiimin, joka selvitti ilkivallan tekijän henkilöllisyyttä.

- Se oli ensimmäinen vakavasti otettava animaatiotyö, jonka olen tehnyt. Sen kautta sain mahdollisuuden tehdä Hullu-hullumpi-yläaste -sarjan, Toivainen kertoo.

Ympäripyöreitä päiviä

Tuomas Toivainen on tehnyt viime syksystä lähtien töitä sarjan eteen ja käynyt samalla lukiota. Kesäloman alettua päivät ovat venyneet välillä kaksitoistatuntisiksi. Ensimmäinen versio käsikirjoituksesta syntyy yleensä käsin paperille.

- Kirjoittaessani käsikirjoituksen toista versiosta siirrän sen koneelle. Silloin repliikit hioutuvat. Kun kirjoitan käsikirjoituksen kolmannen kerran uudestaan, tarkistan, että kaikki pisteet ja pilkut ovat oikeassa paikassa, Toivainen sanoo.

Etelässä asuvat huomaavat sarjasta, että puheessa siinä on lappilainen sävy, vaikka varsinaista murretta ei sarjassa puhuta.

- Olen kirjoittanut repliikit siihen muotoon, kuin ne sarjassa ovat. On pienestä kiinni, millainen repliikki on hauska. Jos repliikistä vaihtaa sanan, niin merkitys voi muuttua. Sanavalinnat sarjassa ovat pitkälle mietittyjä, Toivainen kertoo.

Tuomas Toivainen tähtää siihen, että hän voi tulevaisuudessa tehdä monipuolisia töitä viihdealalla.

- Haluan kokeilla vähän kaikenlaista, mitä olen voinut Hullu-hullumpi-yläaste -sarjassa tehdä. Minulla on myös näyttelijätaustaa, sekin kiinnostaa, Toivainen sanoo.

Tänään Yle Areenassa on nähtävillä ensimmäinen jakso Hullu, hullumpi yläaste -sarjan ensimmäinen osa. Koko kausi julkaistaan Yle Areenassa maanantaina 27.heinäkuuta.

Sarjassa on kahdeksan osaa, jotka nähdään TV2:n Summerissa 29.7–7.8.