Hyppää pääsisältöön

Jäikö kuulemasi biisi taas soimaan päähän? Se on aivojen rakenteesta kiinni

Soiko päässäsi herkästi joku kuulemasi kappale? Tutkimuksen mukaan aivojen rakenne on siinä merkittävä tekijä.

Aivot // Kuva: Ludovic Di Orio / Yle

Jos päässäsi soi jatkuvasti joku biisi, aivorakenteesi saattaa olla erilainen kuin niillä, joilla ei soi, uutisoi New Science.

Artikkelin mukaan musiikkipsykologi Lauren Stewart on tutkinut korvamatoja (siis sävelmiä, jotka toistuvat mielessä vasten tahtoa) ja havainnut, että ne vaivaavat joitain ihmisiä paljon pahemmin kuin toisia - jotkut ovat jopa menettäneet työpaikkansa korvamadon vuoksi.

Yksi tekijä sille, miksi yhdellä jää helpommin musiikki soimaan päähän kuin toisella, on Stewartin mukaan aivokuoren paksuus. Korvamadoista usein kärsivien aivokuori on paksua sellaisilla aivoalueilla, jotka vaikuttavat ääni- ja taajuushavaintoihin.

Tutkimuksessa ilmeni, että korvamadot helpottavat joidenkin keskittymistä ja toisaalta ärsyttävät toisia. Ensimmäisillä havaittiin suurempi hippokampus, muistamiseen liittyvä alue. Jälkimmäisillä taas oli enemmän harmaata ainetta sellaisella aivoalueella, joka liittyy tunteisiin.

Oli aivokuori kuinka paksua tahansa, kaksi biisiä yli muiden jäävät soimaan ihmisten päähän: Lady Gagan Bad Romance ja - nimensä mukaisesti - Kylie Minoguen Can’t Get You out of My Head.