Hyppää pääsisältöön

Suomen suosituin muusikko ulkomailla ei ole Isac Elliot eikä Sunrise Avenue – vaan Jean Sibelius

Sibelius on hallinnut jo vuosikausia Teosto ry:n listaa ulkomailla soitetuimpien tai esitetyimpien suomalaisteosten osalta.

Sibeliuksen tuotanto soi Suomessa ja maailmalla. // Kuva: Yle

Teosto ry:n tutkijan Turo Pekarin mukaan Sibelius on edelleen kansainvälisesti tunnetuin suomalainen säveltäjä. Sibeliuksen teoksia esitetään ympäri maailmaa erilaisissa konserteissa.

Sibeliuksen suosio ulkomailla on niin hurjaa, että säveltäjän tuotantoa kuunnellaan ja esitetään ulkomailla enemmän kuin kenenkään muun suomalaisartistin kappaleita – vaikka Sibeliuksen kuolemasta on pian jo 58 vuotta.

Reilut kymmenen vuotta sitten suomalaiset yhtyeet nauttivat kansainvälistymisbuumista. Iso hittimenestys näkyy vielä tänäkin päivänä. Sibeliuksen jälkeen Teoston vuoden 2014 listauksen kärjessä ovat Darude Sandstrom-kappaleellaan ja The Rasmuksen In The Shadows -biisi.

- Ne olivat ainoita suomalaisten tekemiä biisejä, jotka pääsivät ylittämään jättihittikynnyksen. Kaikki radiot ja tv-kanavat ympäri maailmaa soittivat hittejä,suomalaista musiikkia edistävän Music Finlandin Head of International Sami Häikiö kertoo.

Teosto ry:n tutkijan Turo Pekarin mukaan vastaavaa kansainvälistä menestystä ei ole saavutettu 2000-luvun alkupuolen jälkeen. Pekari on ollut Teostolla töissä viisi vuotta – sinä aikana listan kärjessä ovat pyörineet Sibeliuksen lisäksi yli kymmenen vuotta sitten musiikillisen uran nousukiidossa olleet The Rasmus, Darude ja HIM.

Darude // Kuva: Teemu Saarinen / YleX

Hitin syntyminen on vain ajan kysymys

Kansainvälisiä jättihittejä syntyy jatkuvasti, mutta suomalaiset eivät ole niitä viime vuosina tehneet. Reilut kymmenen vuotta sitten Darude ja The Rasmus breikkasivat ulkomailla. Häikiön mukaan tuolloin aktiivista kansainvälistä uraa tekeviä suomalaisbändejä oli huomattavasti nykyistä vähemmän: ehkä kymmenen bändiä terävimmässä kärjessä.

- Nyt niitä on kymmenkertainen määrä, mutta yhtyeet eivät ole niin isoja ja tunnettuja kuin esimerkiksi Darude ja The Rasmus olivat aikoinaan. Nykyään jokaisesta musiikkityylistä löytyy suomalaisartisti, joka tekee kansainvälistä uraa. On suuri todennäköisyys, että joku heistä lyö läpi tulevaisuudessa, Häikiö sanoo.

"Jos saa biisin kansainväliselle artistille, jolla on yleisö ja kuviot valmiina, niin hitin syntyminen on todennäköistä."― Sami Häikiö, Head of International, Music Finland

Häikiön mukaan tulevaisuudessa kansainvälinen megahitti voi syntyä myös suomalaisen tuottajan tai biisintekijän näpeistä. Esimerkiksi Teemu Brunila on tehnyt biisejä Flo Ridalle ja David Guettalle.

- Jos saa biisin kansainväliselle artistille, jolla on yleisö ja kuviot valmiina, niin hitin syntyminen on todennäköistä, Häikiö sanoo.

David Guetta Ruisrockissa 2014 // Kuva: Tomi Mikola

Muutos musiikkibisneksessä

Musiikkibisneksen digitalisaatio on tuonut artisteille uusia mahdollisuuksia. Musiikin tekeminen on helpompaa ja halvempaa kuin ennen. Omalle kotikoneelle voi hankkia ohjelmia, joiden avulla voi tehdä musiikkia.

- Musiikkia julkaistaan hirveästi. Ongelma on se, miten musiikki nykyään löydetään, Teosto ry:n tutkija Pekari sanoo.

Myös musiikin kulutus on viime vuosien aikana muuttunut suuresti. Nuoret eivät enää osta albumeita tai kuuntele niitä.

- Olemme menneet takaisin 50-luvulle, jolloin tehtiin sinkkuja. Vasta 1960-luvulla ruvettiin tekemään albumikokonaisuuksia, jotka nykyisten kuuntelutottumusten mukaan ovat katoamassa. Pekari sanoo.

"CD- ja vinyyliaikana levyjen kappalekohtainen myynti ratkaisi menestyksen, eikä sillä ollut edes merkitystä kuunneltiinko levyjä."― Turo Pekari, tutkija, Teosto ry

Nykyään menestyksen mittarina ovat albumin myyntilukujen sijaan striimausluvut.

- Suoratoistopalveluissa suurimmat hitit keräävät valtaosan kuuntelusta ja tuloista, jolloin muille jää rippeet. CD- ja vinyyliaikana levyjen kappalekohtainen myynti ratkaisi menestyksen, eikä sillä ollut edes merkitystä kuunneltiinko levyjä, Pekari sanoo.

Vetoapua ulkomaille

Music Finland promoaa suomalaisia artisteja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Music Finland auttaa kotimaisten artistien managereita ja levy-yhtiön edustajia löytämään oikeat yhteistyökumppanit ulkomailta. Music Finland operoi erityisesti Saksassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Pohjoismaisia suhteita voidaan hoitaa myös eurooppalaisissa tapahtumissa, kuten muun muassa Eurosonic-tapahtumassa Hollannissa. Artistit ja yhtyeet voivat hakea Music Finlandin kautta myös kiertuetukea.

- Kun oikeat kumppanit on löydetty, alkaa keikkojen järjestäminen, levyjen julkaiseminen ja promaminen, Häikiö sanoo.

Isac Elliot YleXPopissa // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Maailmanvalloitus on käynnissä

Japanilaiset ovat suomifaneja niin musiikin, Muumien, designin kuin luonnon suhteen. Hanoi Rocks ja Stratovarius ovat aikoinaan raivanneet tien japanilaisten sydämiin.

- Japanilaiset ovat kiinnostuneita Suomesta ja suomalaisesta musiikista ja menevät siihen hirveän syvälle, Häikiö kertoo.

Parhaillaankin kotimaiset artistit ja yhtyeet tekevät kansainvälistä uraa. Isac Ellioton suosittu Norjassa, Benjamin Espanjassa ja Sunrise Avenue Saksassa – ja tässä on vain muutama esimerkki.

- Kaikki ovat tehneet niissä maissa enemmän duunia kuin Suomessa. Esimerkiksi Sunrise Avenue viettää kaksisataa päivää vuodessa Saksassa, Häikiö kertoo.

Sibelius on edelleen tunnetuin suomalainen säveltäjä ulkomailla. // Kuva: Yle

Tänä vuonna vietetään Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta. Teosto ry:n Turo Pekarin mukaan on erittäin epätodennäköistä, että kukaan kotimaisista artisteista syrjäyttäisi Sibeliusta Teosto ry:n listauksessa ainakaan lähitulevaisuudessa.

Lue myös:

 Suomalaistuottaja yhteistyössä Flo Ridan kanssa

Suomalaistuottaja yhteistyössä Flo Ridan kanssa