Hyppää pääsisältöön

Etelä-Koreassa häivytetään Tove Janssonin homoseksuaalisuus – paikalliset Muumi-fanit vihastuivat

Eteläkorealaiset fanit ottivat yhteyttä Suomeen asti korjatakseen harhaanjohtavia Tove Janssonin elämäkertatekstejä.

Tove Jansson // Kuva: Yle

Etelä-Koreassa ollaan pettyneitä kahden paikallisen kirjakustantamon linjaan. Eteläkorealaiset Muumi-fanit ovat raportoineet myös suomalaiselle Moomin Characters -yhtiölle, että kirjailija Tove Janssonista leviää maassa vääristynyttä tietoa.

Fanien mukaan kaksi eteläkorealaista kirjakustantamoa on kuvannut useisiin Muumi-kirjoihin liitetyissä elämäkertateksteissä Janssonin elämää harhaanjohtavasti. Moomin Characters -yhtiöön yhteyttä ottanut fani on kertonut elämäkertatekstin olevan seuraavanlainen.

- Tove Janssonilla oli talo pienellä saarella ja hän eli siellä yksin kuolemaansa asti vuoteen 2001.

Todellisuudessa Jansson asui yhdessä pitkäaikaisen elinkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa. Pari eli avoimesti rakkaussuhteessa.

Suomalaisyhtiö aikoo perehtyä tapaukseen

Elämäkertatekstejä on käytetty Moomin Characters -yhtiön mukaan kahden eteläkorealaisen kustantamon online-kirjakaupoissa tuoteyksityiskohtina.

Eteläkorealaiset fanit vaativat suomalaiselta yhtiöltä toimia asian korjaamiseksi myös Twitterissä.

Skip Twitter post

Moomin Charactersilta kerrotaan YleX:lle, että asiaa aiotaan tutkia. Yhtiön mukaan ei ole syytä epäillä, etteikö vääristelevää elämäkertakuvausta olisi julkaistu.

Yhtiö vakuuttaa myös virallisella Twitter-tilillään, että se aikoo perehtyä tapahtuneeseen.

Skip Twitter post

Toinen eteläkorealaisista kustantamoista on Moomin Characters -yhtiön mukaan ottanut kantaa kohuun. Kustantamo sanoo, että yksinasuminen tarkoittaa ainoastaan, että Jansson oli naimaton ja lapseton. Heidän mielestään "yksin asuminen" oli sopiva ilmaus lastenkirjoihin.

Faneja lausunto kuitenkin loukkasi.

Skip Twitter post

Virallinen Muumi-twitter-tili kuitenkin muistuttaa faneja satuhahmojen voimasta. Muumit tulevat aina edustamaan rakkautta, rohkeutta ja suvaitsevaisuutta.

Skip Twitter post

Lue myös:

Muumikokoelman ostanut Vesa Keskinen: Olen Nuuskamuikkunen

Karhumiehet tuovat homokulttuuriin äijämeininkiä

Vatikaani höllentää homovastaista linjaansa