Hyppää pääsisältöön

Tatuointitaiteilija Säde Sonck rikkoo stereotypian: Yli kymmenen vuoden kokemus alalta, muttei yhtäkään omaa tatuointia

YleX:n Aamun vieraana oli tänään torstaina tatuointitaiteilija Säde Sonck, joka haluaa nostaa alan statusta ylöspäin hyvien tekijöiden avulla.

Tatuointitaiteilija Säde Sonck. // Kuva: YleX

Hämeenlinnalaisen Unique Art Tattoo -tatuointistudion perustaja Säde Sonck vieraili tänään YleX:n aamussa. Lähetyksessä muun muassa nostettiin kissa pöydälle siitä, ettei yli kymmenen vuotta alalla olleella tatuointiartistilla ole omassa ihossaan yhtäkään kuvaa.

- Koen, että maailma on tässä vaiheessa siinä pisteessä, ettei tarvitse kuulua mihinkään stereotyyppiin, oli mikä tahansa ammatti kyseessä, Sonck toteaa.

Sonck on ehtinyt uransa aikana suunnitella ja toteuttaa tatuointeja yhdelle sun toiselle. Ensi viikonloppuna hän järjestää Hämeenlinnassa Unique Art Tattoo Festival -tapahtuman, jossa pyritään houkuttelemaan uutta porukkaa alan pariin.

Tatuoimiseen ei ole virallista koulutusta, joten seminaarit ja hygieniakoulutukset ovat tärkeitä.

Kymmenessä vuodessa on tultu paljon eteenpäin

Usein miesvaltaisena pidetyllä alalla Sonck on törmännyt hassuihin väärinkäsityksiin. Etunimi Säde ei juurikaan soita kelloja Suomen ulkopuolella, ja monet ovat luulleet sitä miehen nimeksi. Tatuoinnittomuutta on kommentoitu jonkin verran.

- Jos olen ollut jonkun tatuoidun miehen kanssa tatuointitapahtumassa, ihmiset ovat automaattisesti sanoneet miehelle, että sinä olet varmaan Säde, Sonck nauraa.

Sonckin mielestä tatuointiala on muuttunut hyvään suuntaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomessa on hänen mukaansa pitänyt tehdä kitsastelematta töitä, mutta ajan myötä hän on voinut erikoistua realistisiin tatuointeihin.

Skip Instagram post

- On pitänyt käydä kaikki ideat läpi että pääsee tiettyyn pisteeseen, ei siinä auta nirsoilla. Mutta sillä lailla kivasti on mennyt Suomessakin, että täällä pystyy nyt erikoistumaan tiettyyn tyyliin. Jenkeissä ja muualla, missä tatuointikulttuuri on ollut kehittyneempää, on ollut pitkään esimerkiksi vain old school -tatuointeja tekeviä artisteja, Sonck kertoo.

Vakiintuneesta asemastaan huolimatta Sonck tekee mielellään kaikille kaikkea.

- Jos joku haluaa tatuoinnin kieleen, en ehkä semmoista tekisi. Mutta asiakas päättää ja me ollaan kynä, joka sen tekee.