Hyppää pääsisältöön

Alkoholitutkija krapulasta: "Muistinmenetys ja ohimenevä aivovaurio ovat mahdollisia"

Nuorena alkoholista ei tule niin pahaa krapulaa, mutta vaaraton krapula ei ole kenellekään.

Mitä kovempi humala, sitä pahempi krapula. // Kuva: EPA / ARSHAD ARBAB

Ihmisellä on humalaan ja krapulaan biologinen alttius. Helsingin yliopiston dosentiti ja alkoholitutkija Peter Erikssonin mukaan alkoholin sietokyky kasvaa jonkin aikaa ja ihminen kestää enemmän.

- Varsinainen juomisjakso tapahtuu nuorena, jolloin biletystä on paljon. Alkoholi on kuitenkin myrkky, johon aivot yrittävät sopeutua. Sieto kasvaa, mutta häviää sitten kun ei juo enää niin paljoa. Kun uudelleen juodaan satunnaisesti, tulee humalasta ja krapulasta kovempia, Peter Eriksson kertoo Yle Uutisille.

Pahoinvointi ja päänsärky ovat krapulan konkreettisia oireita, mutta sekava olotila voi olla myös krapulan merkki.

- Muisti on mennyt, on huolia ja pelkoja. Vaikka muita oireita ei ole, tuntee olonsa sekavaksi, Eriksson sanoo.

Jos kaksi ihmistä käyttää alkoholia suurin piirtein saman verran voi toinen humaltua enemmän. Mitä kovempi humala, sitä pahempi krapula.

- On myös ryhmä ihmisiä, jotka saavat krapulan jo pienestä määrästä. Heillä on todennäköisesti synnynnäinen alttius, yhdestäkin annoksesta tulee humalan sijasta suoraan krapulan oireita. Heitäkin on aika paljon, Eriksson kertoo.

Jos krapulapäivänä ei koskaan muista eilisillan tekosia, voi kyseessä olla jotain vakavampaakin. Erikssonin mukaan krapula on keholle myrkytystila, vaikutukset ovat suurimmillaan kovan humalan seurauksena.

"Muistinmenetys ja jonkinlainen ohimenevä aivovaurio ovat mahdollisia."― Helsingin yliopiston dosentti ja alkoholitutkija Peter Eriksson.

- Muistinmenetys ja jonkinlainen ohimenevä aivovaurio ovat mahdollisia. Jos niitä alkaa tulla useammin ja helpommin, on riski, että kyse on vakavammasta tilasta. Aivoihin on voinut tulla pieni tuho, joka mahdollisesti ei palaudu, alkoholitutkija Eriksson sanoo.

Eriksson kertoo, että krapulassa ei kannata urheilla. Jos on juonut paljon, voi verensokeri olla alhaalla. Se johtuu alkoholin sokerintuotantoa estävästä vaikutuksesta.

- Kyllä krapulassa kuolintapauksia tulee. Jos sitten urheillaan paljon, saattaa seuraus olla aivokuolema, eli aivot eivät saa sokeria riittävästi, Eriksson sanoo.