Hyppää pääsisältöön

Mitä cosplay on?

Cosplay
Cosplay Kuva: Shila Forsman/Yle Kuvapalvelu närcon

Cosplaysta uutisoidaan vuosittain paikallislehdissä kun ”hassusti pukeutuvat nuoret valtaavat kaupungin” erilaisten tapahtumien aikaan. Totuus on, että cosplay on paljon muutakin kuin hassusti pukeutuvia nuoria. Suomessa cosplayharrastajien ikäkin vaihtelee ala-asteikäisistä reippaasti yli kolmekymppisiin.

Snow Villiers Final Fantasy XII -pelistä
Snow Villiers Final Fantasy XIII -pelistä Snow Villiers Final Fantasy XII -pelistä Kuva: Noora Lindén cosplay
Suomalaisittain cosplay on pukuilua, eli erilaisiksi hahmoiksi pukeutumista. Cosplay mielletään usein mangaan tai animeen liittyväksi harrastukseksi, mutta hahmonsa voi yhtälailla valita peleistä, elokuvista, TV-sarjoista tai vaikkapa oikeiden henkilöiden joukosta. Läheskään kaikki hahmot eivät ole itämaisista lähteistä vaan länsimaiset hahmot ovat aivan yhtä yleisiä.

Cosplayharrastus on kuitenkin jotain paljon suurempaa kuin vain puvun niskaan vetäminen ja tapahtumissa käyminen. Monelle cosplayharrastajalle puvun tekeminen on äärettömän tärkeää. Puvut valmistetaan usein alusta asti itse ja cosplay voikin vaatia monenlaisia kädentaitoja. Pelkällä ompelulla pääsee jo pitkälle, mutta valmistusprosessiin voidaan tarvita rakennus-, maalaus- ja jopa valotaitoja, peruukkien ja maskeerauksen hallitsemisesta puhumattakaan. Suomalainen cosplayharrastaja valmistaa useimmiten pukunsa itse, kun taas esimerkiksi Aasiassa valmiiden pukujen ostaminen on yleisempää.

Joku saattaa nähdä cosplayn kevytmielisenä pukuiluna, kun taas toiselle se on vakavaa harrastamista. Suomessa järjestetään vuosittain kymmeniä cosplaykilpailuja erilaisissa tapahtumissa. Kilpailut vaativat kädentaitojen lisäksi joskus myös esiintymiskykyä. Suomi kilpailee myös laajemmissa sarjoissa, sillä suomalaisia edustajia on mukana mm. Nordic Cosplay Championship –kisassa, EuroCosplay Championship –kilpailussa sekä World Cosplay Summit –kisassa. Vuonna 2014 Suomi oli hallitseva cosplayn Pohjoismaiden mestari, kun Päivi Asikainen voitti Nordic Cosplay Championship –finaalin Närconissa.

Cosplay eli pukuleikki on harrastus, jossa "cossaajat" pukeutuvat  manga-, anime-, peli-, sarjakuva- tai elokuvahahmoiksi
Cosplay eli pukuleikki on harrastus, jossa "cossaajat" pukeutuvat manga-, anime-, peli-, sarjakuva- tai elokuvahahmoiksi Kuva: Shila Forsman/Yle Kuvapalvelu cosplay nordic championships 2015
Cosplayharrastuksesta on yhtä monta muotoa kuin on cosplayharrastajiakin. Harrastaja itse päättää millaisen puvun valmistaa, mitä osia tekee itse, missä pukuaan käyttää ja miten vakavasti harrastuksensa ottaa. Cosplay on harrastus siinä missä muutkin. Se vie aikaa (ja vaihtelevasti myös rahaa), se tarjoaa haasteita ja kehittää harrastajaa monipuolisesti. Cosplay ei ole vain lasten pukuleikkiä eikä ainoastaan ”hassusti pukeutuvia nuoria”, mutta sen ei myöskään tarvitse olla haudanvakavaa suorittamista. Loppujen lopuksi cosplayharrastus on kuin irtokarkkipussi; yksi täyttää pussinsa suklaalla, toinen salmiakilla ja cosplayharrastaja tekee pussista itselleen harjoituskaavat seuraavaan proppiinsa.

Esittelyteksti: Sofia Flinck

Sofia kuulu Cosvision ry:hyn ja toteuttaa yhdistyksen kautta erilaisia cosplaytapahtumia Suomessa. Teemalla nähtävät Cosplay Nordic Championship -kilpailut hän selostaa Cristal Snown ja YleX:n juontaja Saara Sarvaksen kanssa.

Cosplay Nordic Championship -kilpailut suorana Yle Teemalla ja Areenassa perjantaina 24.7. kello 23.45 alkaen. Uusinnat Teemalla 26.7. klo 16.30, 28.7. klo 23.00 ja 3.8. klo 17.15. Yle Areenassa 30 päivää.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa