Hyppää pääsisältöön

Mitä cosplay on?

Cosplay
Cosplay Kuva: Shila Forsman/Yle Kuvapalvelu närcon

Cosplaysta uutisoidaan vuosittain paikallislehdissä kun ”hassusti pukeutuvat nuoret valtaavat kaupungin” erilaisten tapahtumien aikaan. Totuus on, että cosplay on paljon muutakin kuin hassusti pukeutuvia nuoria. Suomessa cosplayharrastajien ikäkin vaihtelee ala-asteikäisistä reippaasti yli kolmekymppisiin.

Snow Villiers Final Fantasy XII -pelistä
Snow Villiers Final Fantasy XIII -pelistä Snow Villiers Final Fantasy XII -pelistä Kuva: Noora Lindén cosplay
Suomalaisittain cosplay on pukuilua, eli erilaisiksi hahmoiksi pukeutumista. Cosplay mielletään usein mangaan tai animeen liittyväksi harrastukseksi, mutta hahmonsa voi yhtälailla valita peleistä, elokuvista, TV-sarjoista tai vaikkapa oikeiden henkilöiden joukosta. Läheskään kaikki hahmot eivät ole itämaisista lähteistä vaan länsimaiset hahmot ovat aivan yhtä yleisiä.

Cosplayharrastus on kuitenkin jotain paljon suurempaa kuin vain puvun niskaan vetäminen ja tapahtumissa käyminen. Monelle cosplayharrastajalle puvun tekeminen on äärettömän tärkeää. Puvut valmistetaan usein alusta asti itse ja cosplay voikin vaatia monenlaisia kädentaitoja. Pelkällä ompelulla pääsee jo pitkälle, mutta valmistusprosessiin voidaan tarvita rakennus-, maalaus- ja jopa valotaitoja, peruukkien ja maskeerauksen hallitsemisesta puhumattakaan. Suomalainen cosplayharrastaja valmistaa useimmiten pukunsa itse, kun taas esimerkiksi Aasiassa valmiiden pukujen ostaminen on yleisempää.

Joku saattaa nähdä cosplayn kevytmielisenä pukuiluna, kun taas toiselle se on vakavaa harrastamista. Suomessa järjestetään vuosittain kymmeniä cosplaykilpailuja erilaisissa tapahtumissa. Kilpailut vaativat kädentaitojen lisäksi joskus myös esiintymiskykyä. Suomi kilpailee myös laajemmissa sarjoissa, sillä suomalaisia edustajia on mukana mm. Nordic Cosplay Championship –kisassa, EuroCosplay Championship –kilpailussa sekä World Cosplay Summit –kisassa. Vuonna 2014 Suomi oli hallitseva cosplayn Pohjoismaiden mestari, kun Päivi Asikainen voitti Nordic Cosplay Championship –finaalin Närconissa.

Cosplay eli pukuleikki on harrastus, jossa "cossaajat" pukeutuvat manga-, anime-, peli-, sarjakuva- tai elokuvahahmoiksi
Cosplay eli pukuleikki on harrastus, jossa "cossaajat" pukeutuvat manga-, anime-, peli-, sarjakuva- tai elokuvahahmoiksi Kuva: Shila Forsman/Yle Kuvapalvelu cosplay nordic championships 2015
Cosplayharrastuksesta on yhtä monta muotoa kuin on cosplayharrastajiakin. Harrastaja itse päättää millaisen puvun valmistaa, mitä osia tekee itse, missä pukuaan käyttää ja miten vakavasti harrastuksensa ottaa. Cosplay on harrastus siinä missä muutkin. Se vie aikaa (ja vaihtelevasti myös rahaa), se tarjoaa haasteita ja kehittää harrastajaa monipuolisesti. Cosplay ei ole vain lasten pukuleikkiä eikä ainoastaan ”hassusti pukeutuvia nuoria”, mutta sen ei myöskään tarvitse olla haudanvakavaa suorittamista. Loppujen lopuksi cosplayharrastus on kuin irtokarkkipussi; yksi täyttää pussinsa suklaalla, toinen salmiakilla ja cosplayharrastaja tekee pussista itselleen harjoituskaavat seuraavaan proppiinsa.

Esittelyteksti: Sofia Flinck

Sofia kuulu Cosvision ry:hyn ja toteuttaa yhdistyksen kautta erilaisia cosplaytapahtumia Suomessa. Teemalla nähtävät Cosplay Nordic Championship -kilpailut hän selostaa Cristal Snown ja YleX:n juontaja Saara Sarvaksen kanssa.

Cosplay Nordic Championship -kilpailut suorana Yle Teemalla ja Areenassa perjantaina 24.7. kello 23.45 alkaen. Uusinnat Teemalla 26.7. klo 16.30, 28.7. klo 23.00 ja 3.8. klo 17.15. Yle Areenassa 30 päivää.

Yle Teema

 • Isältä tyttärelle – patriarkaalisen Franzan perheen tarina tasa-arvoisemmaksi muuttuvassa Italiassa

  Patriarkaalisen italialaisperheen tarina 30 vuoden ajalta

  Italialaisessa Isältä tyttärelle -sarjassa (Di padre in figlia) seurataan venetolaisen tislaamoyrittäjän perhettä 1950-luvun lopulta kahdeksankymmentäluvulle. Kiinnostavan sarjan keskiöön nousevat vahvat ja vapautuvat naiset, jotka saavat yhä enemmän jalansijaa yhteiskunnassa. Isältä tyttärelle alkaa Teemalla keskiviikkona 2.8.2017.

 • Eksoottinen Patakakkonen Pohjoismaissa

  Jaakko Kolmonen vierailee Tanskassa ja Islannissa.

  Patakakkonen-ohjelman kotistudiossa valmistettiin ruokia kaukomailta, mutta lähempiin ruokamaihin Jaakko Kolmonen matkusti itse paikan päälle. Tällä viikolla seuraamme keittiömestaria ja esitämme Kolmosen vierailut Islantiin sekä Tanskaan. Luvassa on siis smørrebrødejä sekä geysir-leipää!

 • Amiraali Yamamoto

  Suurelokuva Japanin laivaston komentajasta

  Japanilainen amiraali Yamamoto vastusti sotaa Yhdysvaltoja vastaan mutta päätyi johtamaan sitä maalleen ja itselleen tuhoisin seurauksin.

 • Thomas Crownin tapaus

  Steve McQueen pankkirosvona romanttisessa jännärissä

  Romanttinen jännityselokuva tyylikkäästä pankkirosvosta, joka saa peräänsä sinnikkään vakuutustutkijan.

 • Räsynukke

  Amerikkalaisen rikoselokuvan hurjimpia saavutuksia.

  "Tämä 'musta timantti' on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia."

 • Blue Jasmine

  Woody Allenin draama rahattomasta seurapiirinaisesta

  Woody Allenin draamassa nähdään Cate Blanchett Oscar-roolissa omaisuutensa ja hermonsa menettäneenä seurapiirinaisena.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!