Hyppää pääsisältöön

Vanhenetko vuodessa vuoden vai enemmän?

norsun ryppyinen iho lähikuvassa
norsun ryppyinen iho lähikuvassa Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Kalenteri-ikä kohtelee meitä tasapuolisesti: ikää kertyy kaikille vuosi kerrallaan. Mutta biologinen ikä, joka kuvaa elimistön toimintakykyä, ei näin tee. Siinä missä joku vanhenee vuodessa vuoden, toinen voi vanhentua jopa kolme vuotta ja kolmas nuortuu.

Kuinka vanhalta näytät - ja mitä se kertoo?

Viime keväänä netissä levisi vinhaa vauhtia How Old –niminen palvelu, joka lupasi päätellä ikäsi kasvokuvasi perusteella. Ohjelma analysoi kuvasta 27 kohtaa kasvoista ja antoi arvionsa niiden perusteella. Vaikka kyseessä olikin nopeasti kyhätty applikaatio, niin sen tausta-ajatus näyttäisi olevan totta. Se, miten vanhalta näytät, kertoo biologisesta iästäsi.

Kalenteri-iältään yhtä vanhojen ihmisten biologisessa iässä saattaa olla lähes 30 vuoden ikäero.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin noin tuhannen nuoren aikuisen biologista vanhenemista 26- , 32- ja 38-vuotiaana. Näiltä vuosina 1972 ja 1973 syntyneiltä koehenkilöiltä tutkittiin tiettyjä biologista vanhenemista kuvastavia biomarkkereita, joiden perusteella tutkijat arvioivat koehenkilöiden vanhenemisprosessin edistymistä. Tutkijat pyysivät myös opiskelijoita arvioimaan koehenkilöiden ikää heidän kasvokuviensa perusteella.

Tutkimuksen mukaan kalenteri-iältään yhtä vanhojen ihmisten biologisessa iässä saattoi olla lähes 30 vuoden ikäero. Siinä missä joku 38-vuotias oli biologiselta iältään vasta 28-vuotias, toinen samanikäinen saattoi lähestyä jo kuuttakymmentä. Tutkijoiden mukaan osa ihmisistä vanhenee nopeasti, jopa kolme biologista vuotta yhdessä kalenterivuodessa. Ja se näkyy myös päällepäin. Tutkimuksessa nimittäin huomattiin, että biomarkkereiden perusteella saatu arvio henkilön biologisesta iästä ja opiskelijoiden arviot kasvokuvien perusteella olivat melko yhtenevät.

Kuinka vanha oikeasti olet – ja mistä löytyy nuoruuden lähde?

Mielenkiintoista on, että edellä mainitun tutkimuksessa mukaan ihmiset voivat kuitenkin myös nuortua biologisesti kalenterivuosien karttumisesta huolimatta. Ja tämän suuntaisia tuloksia löytyy muualtakin.

Ihmiset voivat myös nuortua biologisesti kalenterivuosien karttumisesta huolimatta.

Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopistossa tehtyjen epidemiologisten tutkimusten mukaan ihmiset, joiden sydänterveys ja hengityselinten terveys on keskivertoa paremmalla tasolla, ovat suhteessa nuorempia kuin huonokuntoiset ikätoverinsa.

Tätä vahvistaa myös heinäkuun alussa Yhdysvaltain Minnesotassa käydyissä senioriolympialaisissa tehdyt mittaukset. Kisoihin osallistui noin 10 000 yli 50-vuotiasta senioriurheilijaa, joiden keski-ikä oli 68 vuotta. Biologisilla mittareilla mitattuna kilpailijoiden keski-ikä oli kuitenkin vain 43 vuotta eli 25 vuotta vähemmän!

norsulauma juoksee pois
norsulauma juoksee pois Kuva: Pixabay / public domain prisma studio
Oppia ikä kaikki! Tutkijoiden viesti on päivänselvä: kannattaa lähteä liikkeelle ja pysyä liikkeessä. Eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa! Suurin osa senioriolympialaisiin osallistuneista urheilijoistakin aloitti liikkumisen (uudelleen) vasta keski-iässä tai sen jälkeen.

Jos haluat tietää, miten vanha oikeasti, siis biologisesti, olet, niin norjalaistutkijat ovat kehittäneet siihen laskurin. Sitten lenkille lomps!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua