Hyppää pääsisältöön

Kosti Kotiranta arvuutteli asioita lasten Sanaleikissä

Tv:n joulupukkinakin tunnettu Kosti Kotiranta (1957–2015) isännöi uransa alkuvaiheessa lapsille tarkoitettua Sanaleikki-ohjelmaa. Vuonna 1984 startanneessa sarjassa annettiin vihjeitä visaiseen ristisanatehtävään lauluin, loruin, kuvin ja filminpätkin.

Sanaleikki-lastenohjelman tunnusteksti.
Sanaleikki-ohjelman tunnus Sanaleikki-lastenohjelman tunnusteksti. Kuva: Yle kuvanauha sanaleikki

Sanaleikki alkoi keväällä 1984, jolloin Kotiranta ei vielä ollut mukana. Ohjelmaa juonsivat lastentarhaopettaja Seppo Bruun ja Kirsti Salin sekä varsinaista kohderyhmää edustavat Susanna Hietanen ja Ville Bruun.

Sarjassa laulettiin, loruiltiin, arvuuteltiin tanssijan liikkeiden tarkoitusta, nähtiin piirrosanimaatioita – ja tietysti sanailtiin sanaleikein. Kuudennessa jaksossa opeteltiin aina hyödyllistä vedekieltä.

Opettajaksi opiskelevasta Kotirannasta tuli ohjelman juontaja seuraavana syksynä. Sanaleikki ja pari kuukautta aiemmin alkanut yhteispohjoismainen Tutkimusmatkailijat olivat ensimmäiset hänen juontamansa sarjat.

Syksyllä 1984 myös ohjelma muuttui tanskalaisen formaatin mukaiseksi. Nyt siinä tehtiin sanaristikkoa, joka edellytti luku-, kirjoitus- ja päättelytaitoa.

Täytettävän ruudukon vaakariveille kerättiin avainsanoja, joista erilaiset videoinsertit, laulut, kuvat tms. antoivat vinkkejä.

Esimerkiksi kuvasta, joka muodostui palapelistä, saattoi oivaltaa linnun nimen. Entä mitä oli tuo ilmava ja kuohkea, jota filmillä syntyi munia vatkatessa ja kylpemisen yhteydessä?

Ja jos muisti Kotirannan hyräilemän laulun sankarin sukunimen, tiesi myös mitä eläinlajia etsittiin.

Ratkaisusana muodostui tietylle, joka kerta erikseen määrätylle pystyriville. Vastaukset sai lähettää Yleisradioon, ja oikea ratkaisu kerrottiin aina seuraavan ohjelman alussa.Sanaleikkiä tehtiin vuoteen 1988 asti. Kotiranta juonsi sen jälkeen mm. lasten ja nuorten toimituksen ohjelmia Yy-kaa-koo ja Ioxio-seikkailupeli.

Sanaleikki elvytettiin vuonna 1992, jolloin studiossa nähtiin myös vierailijoita. Uudistuneessa ohjelmassa mm. etsittiin synonyymejä. Syksyllä 1992 sarja muuttui Musikaaliseksi sanaleikiksi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto