Hyppää pääsisältöön

Laneista e-urheilun ammattilaisiksi? Suomalaiset haaveilevat peliturnauksissa tähteydestä

Monet suomalaispelaajat haaveilevat ammattilaisurasta e-urheilijoina. Verkkopeliturnaukset vetävät edelleen isoja kävijämääriä.

Pelitapahtumissa eli laneissa liikkuu miljoonienkin palkintorahoja. // Kuva: YLE / Juha Lahti

Verkkopelitapahtumat houkuttelevat runsaasti pelaajia ja niissä liikkuu isoja palkintosummia, raportoi Yle Uutiset.

Turnauksiin osallistuu paljon pelaajia, jotka haluaisivat valjastaa harrastuksesta ammatin ja ryhtyä pelaamisen ammattilaisiksi, e-urheilijoiksi.

Yle Pohjois-Karjalan haastattelemat suomalaispelaajat osoittavat, että e-urheilu vaatii samankaltaisia asioita kuin mikä tahansa muukin kunnianhimoinen harrastus: aikaa ja motivaatiota.

"Jotkut korjaavat autoja, minä korjaan tietokoneita."

Joillain pelaamiseen käytettävien koneiden fiksailu ja rakentaminen vie kylkiäisenä paljon sekä aikaa että rahaa. Ahkerimmille pelaajille esimerkiksi hyvä näytönohjain on kaikki kaikessa, sillä peleissä menestymiseen tarvitaan nopeaa reaktiokykyä.

- Jotkut korjaavat autoja, minä korjaan tietokoneita, toteaa mikkeliläinen Teemu Koponen, joka saattaa käyttää uusiin koneisiin jopa tuhansia euroja.

Counter-Strike on yleisön suosikki

Verkkopelitapahtumien (tuttavallisemmin lanien) suosituimpiin peleihin kuuluu ampumispeli Counter-Strike, jota pelataan netissä joukkueittain. Counter-Strike -turnauksissa ei pelata puolivillaisesti: niissä voi olla liossa jopa miljoonien edestä palkintorahaa.

Niin ikään Mikkelistä kotoisin oleva Joonas Närvänen pelaa juuri Counter-Strikea ja haluaisi e-urheilijaksi. Esimerkiksi Etelä-Koreassa ammattilaispelaajien status hivelee rocktähteyttä. Närvänen ei pistäisi moista pahitteeksi Suomessakaan.

Jotta elantonsa voisi hankkia pelaamalla, täytyy kuitenkin olla valmis panostamaan.

- Puhutaan yli 80:a pelitunnista kahdessa viikossa, ja täytyy tietysti olla hyvä, panostava joukkue, Närvänen kertoo.

Helsingin Messukeskuksessa järjestetään 30.7.-2.8. maailman suurimpiin lukeutuva tietokonepelifestivaali Assembly. Yle TV2 näyttää tapahtuman Counter-Strike -finaalit suorana. Pelejä voi seurata myös Yle Areenasta, lisätietoa saat Ylen e-urheilun sivuilta.

Koko uutisen videohaastatteluineen voit lukea Yle Uutisten sivulta.

Lue myös:

Puolustusvoimien Urheilukoulu: Tietokonepelaamiseen voi saada vapaata armeijasta

E-urheilijoiden liitto: Emme havittele tietokonepelaajia armeijan urheilukouluun