Hyppää pääsisältöön

Hullu - hullumpi - yläaste: Summerin uusi animaatiosarja

Hullu hullumpi yläaste
Hullu hullumpi yläaste Kuva: Yle Kuvapalvelu hullu hullumpi yläaste

Animaatiosarja Hullu - hullumpi - yläaste nähdään Summerissa 29.7 - 7.8. joka arkipäivä kello 11, sekä uusinta kello 16 (Ma 3.8 uusinta-aika on poikkeuksellisesti klo 15) Sarjan ensimmäiset 6 jaksoa löytyvät jo Areenasta.

Summerin uudessa animaatiosarjassa Hullu - hullumpi - yläaste päähenkilö Antti jättää taakseen ala-asteen leikkikentät ja aloittaa 7-luokan parhaiden ystäviensä Kallen ja Keijon kanssa.

Yläastelaiset eivät ole sarjan tekijän, 17-vuotiaan Tuomas Toivaisen, ensimmäiset Kakkosella nähdyt hahmot. Tuomaksen piirtämä entinen talonmies Herkko Heikkinen voitti viime vuonna Pasila Spin-off piirustuskilpailun. Sarjan tekijät innostuivat hahmosta niin, että antoivat tälle jopa puheroolin 3. kaudella.

Tuomaksen oman sarjan kahdeksan jakson juonet liittyvät toisiinsa löyhästi, vaikka jokainen jakso on myös oma tarinansa.

Päähenkilöt Antti, Kalle ja Keijo syntyivät jo muutama vuosi sitten. Tuomas luonnosteli hahmot uuden animaatio ohjelman käyttöä harjoitellessaan ja samalla syntyi ajatus, että joskus hahmoja voisi käyttää yläasteelle sijoittuvassa sarjassa.

Yläastelaiset yrittävät päästä kemian opettaja Järvisen ohi luvatta kauppaan
Yläastelaiset yrittävät päästä kemian opettaja Järvisen ohi luvatta kauppaan. Yläastelaiset yrittävät päästä kemian opettaja Järvisen ohi luvatta kauppaan Kuva: Hullu - hullumpi - yläaste hullu hullumpi yläaste
Sarjassa seikkailee myös kolmen kaveruksen luokkakavereita ja opettajia. Sarjaa tehdessä, jokaisesta hahmosta on löytynyt omat hyvät puolensa – yhtä on ollut erityisen hauskaa ääninäytellä, toiselle taas kirjoittaa vuorosanoja.

-Mun henkilökohtainen suosikki on ehkä kemian opettaja Järvinen. Se kun on sellainen änkyttävä ja sönköttävä hahmo niin sille saa kaikkea sellaista hauskaa materiaalia kirjoitettua.

Animointi vaatii kiinnostusta ja pitkäjänteisyyttä

Innostus animaatiohin ja elokuviin syttyi Tuomakselle jo pienenä. Tietokoneella tehdyt animaatiot hän aloitti myöhemmin Galaxin nettisivuilta löytämällään animaatiokoneella. Suosittujen animaatiosarjojen kuten Southparkin, Simpsoneiden ja Pasilan making of -materiaaleista taas löytyi arvokasta tietoa ammattilaisten käytännöistä.

Taitoja ja tietoja kartuttaessa hänelle tuntuu iskostuneen ammattilaisen tarkkuus ja sinnikkyys.

- Mä oon aika tarkkaan miettinyt niitä sanavalintoja, mitä tuossa sarjassa on. Se on monesti niin pienestä kiinni, että yhden sanan vaihtaminen tai pilkun paikan muuttaminen saattaa aiheuttaa sen, että lause ei oo enää hauska tai se ei toimi, Toivainen selittää.

Tuomas Toivainen piirtää fläppitaululle luokanvalvoja "Kyynistä"
Tuomas pirtää luokanvalvoja "Kyynistä" fläppitaululle. Tuomas Toivainen piirtää fläppitaululle luokanvalvoja "Kyynistä" Kuva: Tsuua Kekäle tuomas toivainen
Animaatioita voi tehdä monella tavalla. Animoinnista kiinnostuineita Tuomas neuvoo löytämään itselle sopivan tyylin.

-Rahasta ei ole kiinni, vaan ainoastaan siitä kuinka kiinnostunut on tekemään ja kuinka pitkäjänteinen on.

Kiinnostusta ja pitkäjänteisyyttä tarvitsee paljon muun muassa siksi, että animaation tekeminen on hidasta ja tarkkaa puuhaa.

-Jos päivässä saa animoitua 45 sekuntia, se on jo tosi hyvin. Yleensä päivässä tulee noin 15-30 sekuntia valmista animaatiota riippuen tietysti kohtauksen hahmojen, dialogin ja kamerakulmien määrästä.

Tänä kesänä Tuomas on työstänyt animaatiosarjaansa aamusta iltaan. Välillä työ on saattanut tuskastuttaa, mutta tarkka aherrus on kuitenkin myös palkinnut ja inspiroinut jatkamaan.

-Kyllä siinä työtä on, mutta se palkitaan siinä, että animaatio antaa paljon enemmän vapauksia käsikirjoitukselle kuin näyttelijöillä toteutettu sarja.

-Paras palkinto on loppujen lopuksi se valmis työ, kun näkee sen. Siihen jää koukkuun helposti, kun tekee itse työn ja se valmistuu. Siinä vaiheessa nollautuu kaikki ne ikävät muistot ja haluaa ennen pitkää tehdä lisää.

Animaation tekemiseen voi tutustua Tuomaksen johdolla syksyllä tarkemmin, sillä Tuomas on tekemässä Yle Areenaan Näin tehtiin Hullu hullumpi yläaste -sarjaa, jossa hän kertoo animaation tekemisestä vaihe vaiheelta.

Kommentit

Yle TV2