Hyppää pääsisältöön

Reggie Yates tutustuu nuorten elämään Etelä-Afrikassa ja Venäjällä

Reggie Yates
Reggie Yates Kuva: Yle Kuvapalvelu reggie yates

Millaista on Etelä-Afrikassa apartheidin jälkeen syntyneiden elämä Etelä-Afrikassa? Entä neuvostoliiton hajoamisen jälkeen syntyneiden elämä Venäjällä? Brittijuontaja Reggie Yates matkustaa paikan päälle katsomaan, mitä maiden nuorille kuuluu nykyään. Kakkosen keskiviikkoilloissa n. klo 22 nähdään kolmeosaiset dokumenttisarjat ensin Etelä-Afrikan nuorista (29.7.-12.8.) ja sitten Venäjän nuorista (19.8.-2.9.).

Reggie Yates: Etelä-Afrikan nuoret

20 vuotta ensimmäisistä vapaista vaaleista ja Nelson Mandelan hiljattain kuoltua Reggie Yates vierailee viikon kolmessa hyvin erilaisessa yhteisössä tutustuen Etelä-Afrikan nuoriin.

1/3. Valkoisten slummit.
Vuonna 1991 lopetettu rotuerottelupolitiikka Apartheid oli laillistettua rotusortoa, joka nosti Etelä-Afrikan valkoiset etuoikeutettuun asemaan. Yllättäen nykyisin myös valkoihoiset kärsivät syrjäytymisestä. Nuorisojärjestöjen arvioiden mukaan heistä jopa 400 000 elää köyhyysrajan alapuolella. Ovatko nuoret valkoiset eteläafrikkalaiset nykyään epäoikeudenmukaisessa tilanteessa siksi, että ovat positiivisen syrjinnän väärällä puolella? Jos niin on, voivatko Etelä-Afrikan mustat ja valkoiset koskaan olla todella tasa-arvoisia? Reggie pohtii kysymyksiä viettäessään viikon Johannesburgin ulkopuolella valkoisten slummialueella Coronation Parkissa. Töitä on vähän eikä toivoa paremmasta juuri ole.

2/3. Katuväkivallan uhrit.
Etelä-Afrikka on maailman murhatilastojen kärjessä. Kapkaupungissa nuorten yleisin kuolinsyy on väkivalta. Reggie viettää viikon vähän Kapkaupungin ulkopuolella sijaitsevan nopeasti kasvavan alueen sairaalassa, jossa lääkärit hoitavat liukuhihnalta puukotusvammoja. 80% potilaista on alle 25-vuotiaita. Jos poliisia ei näy, väkijoukot ottavat helposti oikeuden omiin käsiinsä. Reggie yrittää selvittää, miksi on lähes väistämätöntä, että hänen itsensä kaltaiset nuoret miehet joutuvat alueella väkivaltaisiin kärhämiin.

3/3. Bisneksenä uskonto.
Etelä-Afrikka on Jumalalle omistautunut maa, jossa karismaattiset megakirkot menestyvät hyvin. Monet liikkeiden johtohahmot tekevät mojovan tilin oheistuotteilla, kun köyhä kansa kantaa kirkolle viimeiset roponsa ihmeen toivossa. Reggie viettää viikon kiistanalaisen profeetta Mboron kanssa. Mboro on tunnettu yhtä paljon tanssistaan kuin ihmeistään. Kerran aiemmin jo afrikkalaisen helluntailaisuuden hylännyt Reggie yrittää nyt selvittää voisiko 30 autoa omistava moninkertainen miljonääri olla Jumalan sanansaattaja. Mitä syvemmin hän asiaa pohtii, sitä ristiriitaisemmalta se vaikuttaa.

Reggie Yates: Venäjän nuoret

Pinta-alaltaan maailman suurimmassa maassa Venäjällä asuu melkein 150 miljoonaa ihmistä. Suhteet länteen eivät ole olleet yhtä huonot kuin nykyään sitten kylmän sodan. Reggie Yates tutustuu kolmeen hyvin venäläisnuorten yhteisöön. Millaista on olla nuori venäläinen 24 vuotta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen?

1/3. Äärioikeisto.
Reggie Yates tutustuu ääriliikkeiden toimintaan Venäjällä. Propagandalla on maassa pitkät perinteet, mutta nyt avuksi on otettu sosiaalinen media. Reggie saapuu Moskovaan juuri ennen nationalistien vuotuista mielenosoitusta. Maahanmuuttajat pelkäävät väkivaltaa Moskovan kaduilla. Reggie tapaa myös Putinia intohimoisesti ihannoivia taitelijoita. Mitä voi tapahtua, jos rakastaa omaa maataan liikaa? Vierailullaan Reggie pohtii kysymystä myös suhteessa länsimaiden nationalistiliikkeisiin liityen.

2/3. Piinatut homot.
Vuosi "homopropagandalain" hyväksymisestä Reggie selvittää, millaista on olla homonuori maassa, jossa jyrkät asenteet homoutta kohtaan ovat ajaneet seksuaalivähemmistöt ahtaalle. Kokoontumisia häiritään ja pahoinpitelyt ovat yleisiä. Moni nuori haaveileekin muutosta ulkomaille. Reggie pääsee myös venäläiseen saunaan, jossa hän yrittää ymmärtää, mitä on olla venäläinen neuvostoliiton jälkeisessä maailmassa ja ennen kaikkea, mitä on olla venäläinen mies.

3/3. Teinimallitehdas.
Siperia tunnetaan maailmalla hyytävistä lämpötiloistaan, mutta muotialalla alue tunnetaan myös maailman kauneimpien naisten kotiseutuna. Reggie liittyy kansainvälisten kykyjenetsijöiden seuraan etsimään uusia malleja. Mitä nuorempana uran aloittaa, sen parempi. Reggie tapaa bikineihin pukeutuneita 13-vuotiaita tyttöjä, jotka herättävänsä kykyjenetsijöiden mielenkiinnon. Menestys on menolippu Siperiasta, mutta joidenkin toimistojen toiminta tuntuu olevan lähempänä seuralaisvälitystä.

Kommentit

Yle TV2