Hyppää pääsisältöön

Facebook-päivityksestä puoluelehdelle selittelyyn – tässä kaikki oleellinen tapaus Immosesta

Harvat Facebook-päivitykset ovat herättäneet niin paljon keskustelua kuin Olli Immosen rustailema teksti.

Olli Immonen on perussuomalaisten toisen kauden kansanedustaja. // Kuva: Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kirjoitti perjantain ja lauantain välisenä yönä Facebook-päivityksen, jossa hän otti voimakkaasti kantaa monikulttuurisuuteen. Immosen kirjoittaman päivityksen retoriikka koettiin jopa väkivaltaan yllyttäväksi ja sitä on verrattu norjalaisen joukkomurhaaja Anders Breivikin kirjoitustapaan.

Kohua ei vähentänyt se, että Immosen päivitys osui lähes samalla päivälle, kun Utøyan verilöyly neljä vuotta sitten. 22. heinäkuuta 2011 Breivik murhasi Utøyan saarella 69 henkilöä, joista valtaosa oli leirillä olleita nuoria.

Muun muassa entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja älähti voimakkaasti Immosen kirjoituksesta. Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho mainitsi, että kirjoituksella voi olla Immoselle seurauksia. Muutenkin päivitys jakoi perussuomalaisten rivejä: osan mielestä päivitys oli kammottava, osan mielestä lyyrinen ulostulo, jota ei tule tulkita kirjaimellisesti.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mukaan Facebook-viesteihin, jotka tulevat viikonloppuna aamuyön tunteina tulee aina suhtautua pienellä varauksella.

Pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Alexander Stubb kommentoivat Immosen päivitystä Twitterissä. Sipilä mainitsi, ettei voi hyväksyä Immosen kirjoituksia, Stubb puolestaan mainitsee monikulttuurisuuden olevan rikkaus.

Yksityishenkilö teki Keskusrikospoliisille tutkintapyynnön Immosen päivityksestä. Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan Immonen ei syyllistynyt päivityksellään rikokseen. Myöhemmin rikosilmoituksia on tehty lisää.

Median ja muutenkin suomalaisten yllätykseksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pysyi kohun alkuvaiheessa vaiti. Muun muassa kokoomuksen eduskuntaryhmä odotti Soinin linjausta tapaukseen. Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori Alf Rehnin mukaan Soinin ylläpitämä hiljaisuus on eräänlaista pelkuruutta.

Lopulta Soini kommentoi Immosen päivitystä ja sen aiheuttamaa kohua Ilta-Sanomille. Soinin mukaan Immonen tullaamaan harjaamaan – mitä ikinä se tarkoittaakaan – perussuomalaisten seuraavassa puoluekokouksessa.

Immonen kertoi Facebook-seinällään seisovansa sanojensa takana. Kohun keskellä hän ilmoitti Facebookissa lähtevänsä ulkomaille vaimonsa kanssa. Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen vastasi Immosen päivitykseen ja kehotti tätä vetämään kunnon koomat.

Päivityksen ja sen synnyttämän monikulttuurisuuskeskustelun tiimoilta useissa kaupungeissä järjestettiin monikulttuurista Suomea puolustava Meillä on unelma -mielenosoitus. Helsingin mielenosoitukseen osallistui noin 15 000 ihmistä. Mielenosoituksesta uutisoitiin ulkomaita myöten. Muun muassa Yahoo teki tapahtumasta artikkelin.

Mielenosoituksen aikana ja jo sitä ennen monet suomalaiset julkisuudessa olevat henkilöt ilmaisivat kantansa Immosen päivitykseen ja keskusteluun monikulttuurisuudesta. Näyttelijä Antti Holma latasi YouTubeen videon, jossa hän esittää Immosen päivityksen pohjalta syntyneen kappaleen nimeltä Rakkauslaulu II.

Immonen rikkoi mediahiljaisuuden eilen 29. heinäkuuta, kun hän kertoi perussuomalaisten Suomen Uutiset -lehdelle taistelevansa monikultturisuuden ääri-ilmiöitä vastaan poliittisin ja vastustavansa väkivaltaa. Hän kertoo ajatelleensa naiivisti, ettei hänen tarvitsisi toistaa itsestäänselvyyksiä.

Immos-kohun myötä kansallismielisen Suomen Sisu -järjestön jäseniksi pyrkivien määrä on aiheuttanut merkittävän piikin järjestön jäsenhakemuksiin. Immonen toimii järjestön puheenjohtajana. Immosen Facebook-seinä on täynnä kannatus- ja tsemppiviestejä.

Mutta mitä tapahtuu seuraavaksi? Muun muassa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne odottaa, että Soini ottaisi kunnolla kantaa Immosen synnyttämään kohuun. Rinteen mukaan hiljaisuus on hyväksymisen ele.

Kenties Soini kommentoi asiaa vielä lomansa jälkeen. Soini palaa lomaltaan perussuomalaisten puoluekokoukseen, joka järjestetään 8.–9. elokuuta Turussa.

Lue myös:

Tapaus Immonen sai meemittelijät liikkeelle – myös Soini saa tuta kuvahassuttelijoiden voiman

Arvostelu kansanedustaja Olli Immosen kirjoituksesta kuumenee – Soinia vaaditaan esiin

Anssi Kela YleX:lle: Pelko ja viha värittävät julkista keskustelua

Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään avoimen Suomen puolesta - katso somekooste!