Hyppää pääsisältöön

Hämmästy maailmasta: Istuminen voi jumittaa myös mieltä

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta vihreä versio

Istumisen vaaroista meitä on valistettu erityisesti viime vuosina, ihanteena ainakin olisi, ettei työpaikoilla tai koululuokassa jämähdettäisi tuntikausiksi tuolin ääreen. Istumista kannattaisi välttää myös siitä syytä, se voi aiheuttaa myös mielenterveydellisiä ongelmia kuten ahdistuneisuutta, australialaistutkijat ehdottavat.

Istumisen vaikutusta terveydentilaan on tutkittu aiemmin ja nimenomaan fyysisen terveydentilan kannalta. Australialaistutkimus tarkasteli sitä, aiheuttaako istuminen ongelmia mielelle. Tutkijat selvittivät ahdistuneisuuden sekä "aloillaan olemisen" ja istumisen yhteyksiä. Pohja-ajatuksena oli etsiä vastauksia siihen, liittyisivätkö lisääntyneet ahdistuneisuushäiriöt ja modernin yhteiskunnan istumatyö tai vapaa-ajalla ruudun äärellä tuntikausien pysytteleminen jollain tavalla toisiinsa.

Tuolit ilman istujia
Älä istu! Tuolit ilman istujia Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen tuoli
Tutkittavien ryhmien istumiskäytäntöjä tarkasteltiin niin heidän kotonaan kuin työpaikoilla, ja istumisen aika vaihteli ryhmien välillä. Havaintona oli ainakin se, että istumisella näytti olevan yhteyttä ahdistuneisuuden tuntemuksiin siinä ryhmässä, jossa ruutuaikaa käytettiin yli kaksi tuntia kerrallaan, tutkijat summaavat. Lisäselvitystä tarvitaan etenkin siitä, mikä merkitys on istumisen ja aloillaan pysyttelemisen ja sosiaalisten suhteiden hoitamisen välillä ylipäätään, eli eristäytyykö ”istuja”, mikä toisaalta sekin voi aiheuttaa ahdistuneisuutta, tutkijat pohtivat.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

 • Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.

  Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi

  Kaatopaikkojen sulkeuduttua jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?

 • Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  Kuulentotesti

  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen.

 • Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  Maapallo on aina kosmisen hyökkäyksen uhkaamana

  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan

 • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede