Hyppää pääsisältöön

Hämmästy maailmasta: Istuminen voi jumittaa myös mieltä

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta vihreä versio

Istumisen vaaroista meitä on valistettu erityisesti viime vuosina, ihanteena ainakin olisi, ettei työpaikoilla tai koululuokassa jämähdettäisi tuntikausiksi tuolin ääreen. Istumista kannattaisi välttää myös siitä syytä, se voi aiheuttaa myös mielenterveydellisiä ongelmia kuten ahdistuneisuutta, australialaistutkijat ehdottavat.

Istumisen vaikutusta terveydentilaan on tutkittu aiemmin ja nimenomaan fyysisen terveydentilan kannalta. Australialaistutkimus tarkasteli sitä, aiheuttaako istuminen ongelmia mielelle. Tutkijat selvittivät ahdistuneisuuden sekä "aloillaan olemisen" ja istumisen yhteyksiä. Pohja-ajatuksena oli etsiä vastauksia siihen, liittyisivätkö lisääntyneet ahdistuneisuushäiriöt ja modernin yhteiskunnan istumatyö tai vapaa-ajalla ruudun äärellä tuntikausien pysytteleminen jollain tavalla toisiinsa.

Tuolit ilman istujia
Älä istu! Tuolit ilman istujia Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen tuoli
Tutkittavien ryhmien istumiskäytäntöjä tarkasteltiin niin heidän kotonaan kuin työpaikoilla, ja istumisen aika vaihteli ryhmien välillä. Havaintona oli ainakin se, että istumisella näytti olevan yhteyttä ahdistuneisuuden tuntemuksiin siinä ryhmässä, jossa ruutuaikaa käytettiin yli kaksi tuntia kerrallaan, tutkijat summaavat. Lisäselvitystä tarvitaan etenkin siitä, mikä merkitys on istumisen ja aloillaan pysyttelemisen ja sosiaalisten suhteiden hoitamisen välillä ylipäätään, eli eristäytyykö ”istuja”, mikä toisaalta sekin voi aiheuttaa ahdistuneisuutta, tutkijat pohtivat.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede