Hyppää pääsisältöön

Senssit yhdisti yksinäiset, pariskunnat ja pokerikaverit

Radion ohjelmateksti Senssit-ohjelmasta Katso-lehdestä lauantaina 23.7.1983
Radion ohjelmateksti Senssit-ohjelmasta Katso-lehdestä lauantaina 23.7.1983 Kuva: Yle ilmoitukset (tiedotteet)

Radion 1980-luvun kontaktiohjelma Senssit ehdittiin tuomita aluksi "avioliittojen rikkojaksi". Uskottiin, että ohjelmaan soitti vain ukkomiehiä ja naimisissa olevia naisia eräänlaisen "päivätanssiseuran merkeissä". Suosittu seuranhakuohjelma oli kuitenkin ennen kaikkea ohjelma yksinäisille. Toki monilla oli toiveissa jopa elämänkumppanin löytyminen, mutta radiolähetykseen soittelivat myös esimerkiksi korttipeliseuraa kaipaavat.

Senssien kulku ja säännöt

  • Ohjelmaan pystyi soittamaan sen lähetyksen aikana. Soittoihin vastasi sihteeri, joka otti soittajan yhteystiedot.
  • Ohjelman kulun mukaisesti soittajille soitettiin takaisin ja kytkettiin lähetykseen. Soittajille annettiin oma senssinumero, jonka suojissa he esiintyivät ohjelmassa. Soittaja sai noin viisi minuuttia aikaa tehdä itsensä kiinnostavaksi kuulijoille.
  • Kun kuuntelija halusi tutustua soittajaan, hän otti tähän yhteyttä postitse. Kirjeet kulkivat Yleisradion ja ohjelman sihteerien kautta eteenpäin.

"Nyt alkaa Senssit ja nyt alkaa senssien teko." Senssit-lähetys syöksähti eetteriin elokuussa 1983. Heti ohjelman alkajaisiksi juontaja Seppo Jylhä ilmoitti, ettei tiennyt mitä uskalsi ohjelmaltaan odottaa: "Kukaan ei ole varma tämän ohjelman tarpeellisuudesta. Oikeastaan kukaan ei edes tiedä, onnistuuko tämä ollenkaan.”

Ennen ohjelman aloitusta selitettiin lauantaiaamun kuuntelijoille ohjelman säännöt. Pääperiaatteeltaan kyse oli yli 35-vuotiaiden kontaktiohjelmasta.

Avausjakson puhelinosuus aloitettiin esimerkkipuhelulla. Tässä Jylhä keskusteli mukamas tosissaan näyttelijä Ritva Vepsän kanssa. Näin yritettiin karsia oikeilta soittajilta turhat paineet pois. Esimerkkisoiton jälkeen puhelinlangat alkoivatkin sananmukaisesti laulaa.

Numerojärjestyksessä esitellyt soittajat etsivät useimmissa tapauksissa itselleen ”näin aluksi lenkki- ja ulkoiluseuraa”. Useimpien toiveissa oli ystävyys tai edes tuttavuus.

Poikkeava tapaus oli ohjelman neljäs soittaja. Langan päässä oli keski-ikäinen pariskunta, joka etsi toista suurin piirtein samanikäistä avioparia seurakseen.

Haussa yhdistetty vastaanottoapulainen sekä ravustuskumppani

Juontaja Jylhä

Seppo Jylhä toimi Senssit-ohjelman alkuaikana myös Essex-lääkkeet yhtiön toimitusjohtajana. Hän aloitti ohjelmauransa TV2:n Parast aikaa -ohjelmassa. Ennen juontajauraa hän oli työskennellyt ammattisotilaana. Sotilasuran hän lopetti 1969.
(Lähteet: Esko Mustonen, Katso-lehti syyskuussa 1983)

Lehtien radioarvostelijat suhtautuivat kontaktiohjelmaan alusta asti varsin positiivisesti. Ohjelmasarjan toisen jakson alussa Jylhä kertoo saamastaan huomiosta. Juontaja myös vastailee radiokriitikoiden hänelle esittämiin kysymyksiin.

Muuten toiset Senssit pyörähtelikin jo melko tutuiksi koetuilla parketeilla. Eronnut kiropraktikko (”rusauttaja”) esimerkiksi kaipaili itselleen yhdistettyä vastaanottoapulaista ja ravustuskumppania: ”ei tarvitse olla Marilyn Monroe”. Pieksämäkeläinen Rouva 15 taas etsi seuraa ompelutaitoisesta kirvesmiehestä.

Hyvin rohkeasti elämästään avautunut Rouva 17 taas oli jo "useasti eronnut". Seitsemän lapsen äidin aiemmat aviomiehet olivat kuulemma villiintyneet viinasta, joten uuden mahdollisen elämänkumppanin tuli olla ainakin melko raitis tapaus.

Pyykkikorillinen postikortteja ja kalifornialaisia kontaktilapsia

Vaikka radio-ohjelma sai kriitikoiden hyväksynnän ja soittajia oli jatkuvasti enemmän kuin ohjelmassa ehdittiin vastata, tuli radion Kuuntelijapalveluun myös huolestunutta palautetta. Pääasiassa nämä yhteydenottajat olivat vanhempia naishenkilöitä.

Valokuva Esko Mustosen kirjoittamasta haastattelujutusta Katso-lehteen syyskuussa 1983.
Seppo Jylhää haastateltiin Katso-lehteen 1983. Haastattelun aikana juontajan salkku varastettiin. Valokuva Esko Mustosen kirjoittamasta haastattelujutusta Katso-lehteen syyskuussa 1983. Kuva: Ville Matilainen elävä arkisto
He epäilivät ohjelman rikkovan onnellisia avioliittoja. Palautteenantajat uskoivat, että ohjelmaan soittivat lähinnä varatut ukkomiehet, jotka näin laajensivat seikkailunhaluaan päivätanssien ulkopuolelle.

Senssien neljännen lähetyksen jälkeen Jylhä kertoi Katso-lehden haastattelussa, että Kaliforniassa vastaavanlainen radion kontaktiohjelma oli jatkunut niin pitkään, että paikallinen juontaja oli syksyllä 1983 jo kolmen ”kontaktilapsen” kummi.

Vaikka monet suomalaissoittajista toki myönsivät etsivänsä itselleen elämänkumppania, olivat monet vain yksinkertaisesti yksinäisiä. Jotkut esimerkiksi etsivät radion avulla puuttunutta lenkkiä paikkakunnan pokeripöytään. Suomessa seuraa myös etsivät pääasiassa astetta iäkkäämmät ihmiset.

Yllä kuultava Senssien juhlaohjelma vuodelta 1984 nauhoitettiin helluntaina tehtyjen Senssien pohjalta. Juontaja Jylhä luki ennalta nauhoitetussa ohjelmassa saatuja postikortteja, joita oli tullut pyykkikopallinen. Parhaille yhteydenottajille Jylhä soitti perään ja tuttu ohjelmakaava käytiin tältä pohjalta läpi.

"Mihin helkutin Sensseihin?”

Intimiteettisuoja jäi innokkuden alle

Välillä soittajat esittelivät vahingossa itsensä etu-, suku- tai molemmilla nimillään suorassa lähetyksessä.

Nämä kohdat on leikattu Elävän arkiston äänitteistä pois soittajien intimiteettisuojan turvaamiseksi.

Ohessa kuultavista ohjelmista on myös poistetu niissä kuultu levymusiikki.

Välillä soittajat todettiin suoralta kädeltä pelleilijöiksi, joskus turhan ronskeiksi ehdotuksissaan. Tilanteet vaativat ohjelmaryhmältä kärsivällisyyttä ja halventavat tapaukset pyrittiin kohteliaasti pitämään poissa lähetyksistä.

Yllä käynnistyvä ohjelma oli jälleen ennalta nauhoitettu ja se lähetettiin isänpäivänä. Yleisradiolla oli Kodintekniikka '85 -messuilla osasto, jossa yleisö pääsi tarkkailemaan eri ohjelmien tekemistä. Senssit oli myös Messukeskuksessa paikalla. Vaikka kukaan ei tapahtumassa uskaltautunut lavalle, vastaanotettiin kirjeitä kuitenkin niille varta vasten asetettuun postilaatikkoon. Näihin kirjeisiin sitten soiteltiin perinteisesti perään.

Ensimmäinen soitto ei mennyt ennakkokäsitysten mukaisesti. Jylhä sai langan päähän mieshenkilön, joka ei reaktiostaan päätellen ollut ollenkaan tietoinen ohjelmasta tai sen luonteesta. Kohtaus herätti juontajan lisäksi myös paikalle kertyneessä yleisössä naurunpurskahduksia.

”Senssit on tehnyt tehtävänsä ja ohjelma jatkuu taas tulevana lauantaina.”

Senssi-koosteen viimeisessä ohjelmassa on ohjelman juontaja vaihtunut. Seppo Jylhän manttelin oli perinyt Juhani Merikallio. Tyyli saatikka ohjelman kulku ei sitä vastoin muuttunut mihinkään.

Sitten sanon vielä yhden asian. Minä olen pätkä!

Lähetyksen soittajat olivat tällä kertaa kuitenkin huomattavan vaatimattomia itsensä puolesta.

Rouva numero viisi etsi itselleen kirjeenvaihtokaveria. Mutta mitään muita vaatimuksia hänellä ei halukkaille yhteydenottajille oikeastaan ollut.

Lähetyksen kymmenes soittajaherra taas ei suostunut pitämään itseään kympin arvoisena. Hän oli eronnut, eikä ollut käynyt tanssimassakaan enää vuosiin. Vartalokaan ei ollut enää ”marjanpoimijan”. Tamperelainen mies kuitenkin etsi reippaasti niin peliseuraa kuin muutakin, kunhan ei pelattu rahasta.

Lähteinä artikkelissa on käytetty kahta Esko Mustosen kirjoittamaa juontaja Seppo Jylhän haastattelua, jotka julkaistiin Katso-lehdessä syyskuussa 1983 ja elokuussa 1984.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto