Hyppää pääsisältöön

Almodóvarin elokuvia loppukesän perjantai-illoissa

Carmen Maura ja Penélope Cruz Pedro Almodóvarin elokuvassa Volver – Paluu
Irene (Carmen Maura) ja Raimunda (Penélope Cruz) elokuvassa Volver – Paluu Carmen Maura ja Penélope Cruz Pedro Almodóvarin elokuvassa Volver – Paluu Kuva: Yle Kuvapalvelu volver

Teeman loppukesän perjantai-illoissa katsellaan espanjalaisen huippuohjaajan Pedro Almodóvarin elokuvia. Elokuvat alkavat kello 21.

31.7. Lihan värinä (16)

Elokuvasta Lihan värinä (1997)
Lihan värinä (1997) Elokuvasta Lihan värinä (1997) Kuva: Yle Kuvapalvelu lihan värinä
Ruth Rendellin romaaniin löyhästi perustuva kolmiodraama Lihan värinä (1997) oli Penélope Cruzin ensimmäinen Almodóvar-elokuva. Cruz esittää elokuvan alussa prostituoitua, joka synnyttää Victor-pojan bussissa. 20 vuotta myöhemmin Victor menettää sydämensä Elenalle, mutta joutuu vankilaan ammuttuaan poliisia. Kuusi vuotta myöhemmin Victor vapautuu vankilasta ja saa kuulla äitinsä menehtyneen hiljattain. Hautuumaalla vieraillessaan hän näkee Elenan ja ampumansa poliisin, josta on tullut Elenan aviomies.

7.8. Kaikki äidistäni (12)

Kaikki äidistäni (Almodóvar, 1999)
Kaikki äidistäni (1999) Kaikki äidistäni (Almodóvar, 1999) Kuva: Yle Kuvapalvelu kaikki äidistäni
Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut teos kertoo neljästä erilaisesta naisesta, jotka maailman mielettömässä pyörityksessä löytävät tukea toisistaan. Rakkautta, kuolemaa ja seksuaalisuutta tutkiva melodraama on kunnianosoitus paitsi naisille ylipäätään myös aivan erityisesti naisnäyttelijöille. Erilaisissa naisrooleissa nunnasta ja näyttelijästä prostituoituun ja sairaanhoitajaan ovat Cecilia Roth, Penélope Cruz, Marisa Paredes ja Antonia San Juan.

Elokuvan jälkeen kello 22.40 nähdään Almodóvarin elokuvaa käsittelevä tv-dokumentti Olipa kerran... Kaikki äidistäni, jossa haastatellaan muun muassa Penélope Cruzia, Cecilia Rothia ja Almodóvaria itseään.

Kaikki äidistäni ja Olipa kerran... Kaikki äidistäni esitettiin edellisen kerran Teemalla Pride-viikon päättäneessä Teemalauantaissa kesäkuussa 2014.

14.8. Iho jossa elän (16)

Iho jossa elän.
Iho jossa elän (2011) Iho jossa elän. Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman elokuvafestivaali 2013
Tyylikäs psykologinen trilleri kertoo keinotekoisen ihon kehittäneestä kirurgista ja tämän salaisuudesta, vangitusta nuoresta naisesta. Pääosissa ovat Antonio Banderas, Elena Anaya ja Marisa Paredes. Elokuva on moderni muunnos hullun tiedemiehen tarinasta.

Plastiikkakirurgia esittävä Banderas tekee komean paluun Almodóvarin maailmaan. Hänen roolihahmonsa tavoittelee pakkomielteisesti täydellistä muotoa, ja Alomodóvar toistaa tätä pakkomiellettä elokuvansa liki täydellisessä muotokielessä. Almodóvarin elokuviin olennaisesti kuuluvaa roisia, mautonta huumoria ei kuitenkaan unohdeta.

Iho, jossa elän on täynnä viittauksia muihin taiteisiin, Alice Munrosta Louise Bourgeoisiin. Taustalla väräjää myös Georges Franjun kauhuklassikko Silmät ilman kasvoja.

Iho jossa elän sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla vuonna 2013, jolloin sen parina esitettiin Silmät ilman kasvoja. Silmät ilman kasvoja uusitaan Teemalla lauantaina 15.8. klo 21.

21.8. Volver – Paluu (12)

Paula (Yohana Cobo), Sole (Lola Dueñas), Irene (Carmen Maura) ja  Raimunda (Penélope Cruz) elokuvassa Volver
Volver – Paluu (2006) Paula (Yohana Cobo), Sole (Lola Dueñas), Irene (Carmen Maura) ja Raimunda (Penélope Cruz) elokuvassa Volver Kuva: Yle Kuvapalvelu volver
Almodóvar kertoo, että Volverin tekemisessä vaikeinta oli kirjoittaa siitä synopsis eli tiivistelmä, sillä elokuvaa on hankalaa tiivistää muutamaan lauseeseen. Huippuohjaajan samaan aikaan yksinkertainen ja monimutkainen draama kertoo nuoresta äidistä Raimundasta (Penélope Cruz), joka on kantanut synkkää salaisuutta lapsuudestaan asti, ja naisen perheen muista naisista: itseään puolustustaessa isänsä tappaneesta tyttärestä (Yohana Cobo), isosiskosta Solesta (Lola Dueñas), joka päätyy asumaan äitinsä haamun (Carmen Maura) kanssa, ja Raimundan ja Solen edesmenneestä äidistä, joka palaa paikkaamaan keskeneräisiä asioita.

Volver on selviytymistarina, jossa jokainen hahmo taistelee selviytyäkseen – jopa isoäidin haamu.

28.8. Huono kasvatus (16)

Ángel  (Gael García Bernal,vas.) ja  isä Manolo (Daniel Giménez Cacho) elokuvassa Huono kasvatus
Huono kasvatus (2004) Ángel (Gael García Bernal,vas.) ja isä Manolo (Daniel Giménez Cacho) elokuvassa Huono kasvatus Kuva: Yle Kuvapalvelu huono kasvatus
Huono kasvatus on intiimi kuvaus kahden pojan koettelemuksista uskonnollisessa koulussa Francon ajan Espanjassa. Elokuvan päähenkilöt Enrique ja Ignacio, joita katolisen koulun rehtori Isä Manolo oli seksuaalisesti hyväksikäyttänyt, tapaavat aikuisina diktatuurin ajan jälkeisessä Madridissa ja elokuvaohjaaja Enrique ottaa lapsuudenystävänsä näyttelijäksi heidän poikakouluaikoihinsa perustuvaan elokuvaan.

Almodóvar on kertonut elokuvan olevan hänelle hyvin henkilökohtainen. Vaikka hän ei itse koulussa kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä, hän muistaa siihen liittyneen pelon. Elokuvan pääosissa nähdään Gael García Bernal ja Fele Martinez.

  • Lihan värinä (Carne trémula). Espanja, 1997. O: Pedro Almodóvar. N: Francesca Neri, Javier Bardem, José Sancho, Angela Molina.
  • Kaikki äidistäni (Todo sobre mi madre), Espanja 1999. O: Pedro Almodóvar. N: Cecilia Roth, Penélope Cruz, Marisa Paredes ja Antonia San Juan. (12)
  • Olipa kerran… Kaikki äidistäni (Il etait une fois… Tout sur ma mère), Ranska 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Antoine de Gaudemar.
  • Iho jossa elän (La piel que habito). Espanja, 2011. O: Pedro Almodóvar. N: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes.
  • Volver – Paluu (Volver). Espanja, 2006. O: Pedro Almodóvar. N: Penélope Cruz, Carmen Maura, Yohana Cobo, Lola Dueñas.
  • Huono kasvatus (La mala educación). Espanja, 2004. O: Pedro Almodóvar. N: Gael García Bernal, Fele Martínez, Daniel Giménez-Cacho.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa