Hyppää pääsisältöön

Luulitko, etteivät taudit tarttusi suuseksissä? Tässä 6 harhaluuloa sukupuolitaudeista

Jotkut saattavat luulla, että aiemmat taudit parantavat sietokykyä ja estävät uusien sukupuolitautien tarttumisen. Se ei pidä paikkaansa.

Kesäkumikampanjalla pyritään ehkäisemään nuorten sukupuolitautien leviämistä. // Kuva: Julius Konttinen

Onko eri ikäisille eri sukupuolitauteja? Tarvitseeko kondomia käyttää, jos kumppani vakuuttaa olevansa puhdas? Kannattaako mennä testeihin, jos epäilee kantavansa sukupuolitautia?

Yle Uutisten haastattelema iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back ampuu alas joukon sukupuolitauteihin liittyviä väärinkäsityksiä – ja patistaa kaikki tartuntaa yhtään epäilevät rohkeasti testeihin.

Väite 1: Kaikki sukupuolitaudit ovat yhtä tarttuvia

Ei pidä paikkaansa. Yleisimpien sukupuolitautien tartuntaherkkyys vaihtelee selvästi. Hiltunen-Back luonnehtii seuraavanlaisen järjestyksen:

1. Tippuri on kaikkein tarttuvin, erityisesti runsaiden oireiden aikaan, jos miehen virtsaputkesta vuotaa eritettä.

2. Sukuelinherpes tarttuu herkästi varsinkin oireisessa vaiheessa, kun herpesrakkuloissa on runsaasti virusta. Tartunta voi tapahtua yhdynnän sijaan myös suuseksissä huuliherpeksen siirtyessä kumppanin genitaaleihin.

3. Kuppa tarttuu erityisesti silloin, kun kantajalla on taudin aiheuttama haavauma esimerkiksi häpyhuulissa tai peräaukon lähellä.

4. Klamydia. Testeissä löytyy noin 13 000 klamydiatartuntaa vuodessa, muita sukupuolitauteja löytyy muutama sata tapausta tautia kohti. Yleisyydestään huolimatta klamydia ei ole helpoiten tarttuva tauti.

5. Hi-virus tarttuu sukupuolitaudeista heikoiten.

Tarttuvuudesta ei kuitenkaan ole olemassa aukotonta "ranking-listaa". Sukupuolitaudin tarttuminen kun on kiinni ainakin siitä, kuinka ärhäkässä vaiheessa tartuttajan tauti on, onko vastaanottajalla rikkoumia limakalvoissa tai vastustuskyky sillä hetkellä heikentynyt, monestiko tartuttajan kanssa harrastaa seksiä, ja missä päin maailmaa kohtaaminen tapahtuu, sillä tautien esiintyvyys vaihtelee.

2. Tartunta riippuu seksin harrastustavasta

Kaikki sukupuolitaudit tarttuvat niin emätinyhdynnässä, anaaliyhdynnässä kuin suuseksissäkin.

Suuseksissä osa taudeista tarttuu hieman heikommin, koska nielussa on erilainen limakalvorakenne ja sylkikin antaa suojaa tartunnalta. Kumppanin genitaalialueelta voi kuitenkin saada tartunnan nieluun. Klamydia ja tippuri voivat ilmetä nielutulehduksena.

Suuseksin antaja ottaa suuremman tartuntariskin hyväillessään suullaan penistä kuin vaginaa.

Anaaliseksi on tartunnalle otollista, sillä peräsuolen limakalvot rikkoutuvat helposti rasituksesta, mikä lisää alttiutta.

3. Klamydia on vain nuorten tauti, kuppaa kantavat ikämiehet

Seksitaudit eivät katso ikää, eikä niitä vastaan kehity vastustuskykyä. Kumppanin vaihtaminen tiuhaan lisää tartunnan mahdollisuutta – iästä riippumatta.

Tippuria löytyy nuoriltakin. Klamydia tarttuu yhtä lailla 70-vuotiaalle, vaikka 80 prosenttia tartunnoista todetaankin alle kolmekymppisillä.

Käsitys ikäkohtaisista taudeista perustuu siihen, että tietty seksitauti on ensin levinnyt tietyssä rajatummassa populaatiossa pienen epidemian tavoin. Esimerkiksi klamydiaa esiintyy nuorilla paljon, koska he harrastavat seksiä keskimääräisesti enemmän kuin iäkkäämmät ja vaihtavat kumppania useammin ja kumppani on useimmiten toinen nuori.

4. Tietyt taudit vain seksituristien riesa

Aikanaan tippuri oli Kaukoidän-tuliainen, kulki lähinnä matkailijoiden mukana. Nykyään tartunnan voi saada yhtä lailla reissaamattomilta suomalaisilta. Kuppakin oli pitkälti tuontitavaraa, Venäjältä, mutta se ei pidä enää paikkaansa vaan tauti on yleistynyt.

5. Kondomi suojaa aivan kaikelta

Vaikka kondomi pysyisi paikoillaan ja ehjänä, se ei välttämättä peitä kaikkia herpesrakkuloita tai kondyloomia. Ne voivat oireilla ja tartuttaa esimerkiksi kivespussien iholta tai välilihan alueelta.

6. Lääkityksellä pääsee eroon taudista kuin taudista

Ei pääse. Herpesvirus ei poistu kokonaan elimistöstä. Hiv pysyy yhä paremmin aisoissa lääkityksellä, mutta lääkkeet eivät siitä paranna. Tietyillä papilloomavirustyypeillä on yhteys useisiin syöpiin, ja niistä ei pääse lääkkeillä eroon.

Lääkehoito on kuitenkin vaikuttanut suomalaisten asenteisiin myös kielteisesti. Kondomista saatetaan luopua, koska tautivaaraa ei muka lääkkeiden ansiosta ole. Edes kumppanin tartuttaminen ei välttämättä huolestuta, sillä "onhan lääkkeet hänellekin".

Lääkitys on arkipäiväistänyt sukupuolitauteja. Asiantuntijat näkevät sen hyvänäkin asiana: lääkittävyys voi hälventää seksitauteja ympäröiviä tabuja. Hoitohenkilökunta pääsee kertomaan testissä käyneille hyviäkin uutisia: "Sinulla on tartunta, mutta sen voi hoitaa lääkekuurilla."

Lue myös:

Yle Kioskin tekemä suomalaismiehen HIV-video leviää ulkomailla – nousi BuzzFeedin suosituimpien uutisten joukkoon

Kannatko tietämättäsi sukupuolitautia – oireettomuus ei ole tae terveydestä

Brittiteinit keksivät kondomin, joka vaihtaa väriä havaitessaan sukupuolitaudin