Hyppää pääsisältöön

Simon Reeve pyhiinvaeltajien matkassa

Simon Reeve kelluu Kuolleessameressä
Simon Reeve kelluu Kuolleessameressä Simon Reeve kelluu Kuolleessameressä Kuva: BBC simon reeve pyhiinvaeltajien matkassa

Maailmanmatkaaja Simon Reeve tekee uudessa sarjassaan pyhiinvaelluksia. Matka kulkee pohjoisesta Englannista Ranskan, Espanjan, Rooman ja Konstantinopolin kautta Pyhälle maalle.

Ensimmäisessä osassa ollaan Simonin kotiseudulla Englannissa.

Matka Englannin pyhimmille paikoille alkaa Pohjanmeren rannalta Lindisfarnen pyhältä saarelta, joka tunnetaan pyhiinvaelluskohteena varhaiselta keskiajalta asti. Nykyään se on maan suosituimpia matkailunähtävyyksiä. Lincolnin kaupungissa nähdään katedraali, joka aikanaan oli maailman korkein rakennus. Eräässä Norfolkin syrjäisessä kylässä kuullaan, kuinka paikalliset huijarit tekivät kauan sitten hyvät rahat myymällä neitsyt Marian rintamaitoa.

Ilmenee myös, ettei kaikkia pyhiinvaeltajia suinkaan ajanut harras usko. Pyhiinvaellus oli köyhälle maalaiselle harvinainen tauko raadannasta ja tilaisuus nähdä kotimaata oman kylän ulkopuolella. Pitkä matka oli seikkailu, ja kotiväen ja naapurien silmien ulottumattomissa saattoi hyvin uskaltaa tehdä vähän syntiäkin. Keskiajalla Englannissa oli jopa sananpartena: ”Matkaan pyhiinvaeltajana, kotiin huorana.” Lontoossa Simon kulkee kaupunginosassa, jonka ilotalot tuolloin houkuttelivat matkalaisia – ja maksoivat vuokraa Winchesterin piispalle. Matka päättyy Canterburyyn, joka oli Englannin pyhin paikka ja veti puoleensa valtavasti väkeä, kunnes uskonpuhdistajakuningas Henrik VIII teki perinteestä nopean lopun.

Toisessa osassa matkaa jatketaan Englannin kanaalin etelärannalta halki Ranskan sekä Espanjan kautta aina Roomaan asti.

Nykyään Euroopassa on kuutisen tuhatta pyhiinvaelluskohdetta, jotka vetävät puoleensa kymmeniä miljoonia ihmisiä vuosittain. Suhteessa nykyajan toiviomatkailu kuitenkin taitaa hävitä keskiajalle. On arvioitu, että 1000-luvulta 1500-luvulle minä tahansa ajankohtana jopa joka viides Euroopan mantereen asukas oli joko itse pyhiinvaelluksella tai sitten teki työtään pyhiinvaellusalalla, reittien varrella kukoistaneissa majataloissa ja pyhäköissä. Monet suosituimpien kohteiden lähikylät kasvoivat kaupungeiksi, joten pyhiinvaeltajat piirsivät Euroopan karttaa sellaiseksi kuin sen tunnemme.

Espanjassa Simon vaeltaa pitkin yhtä nykyajan suosituimmista reiteistä, Santiago de Compostelan tietä eli tuttavallisesti Caminoa. Santiago on juuri näitä pikkukyliä, joista harvinainen pyhäinjäännös teki miljoonien toivioretkeläisten matkakohteen. Sveitsissä Simon vierailee luostarissa, joka on ollut aina auki matkalaisille jo tuhat vuotta. Itäisessä Italiassa sijaitsee yksi uusimmista maailmanluokan pyhiinvaelluskohteista, vuonna 1968 kuolleen munkin Padre Pion pyhäkkö, jossa vierailee kaksi miljoonaa ihmistä joka vuosi. Roomassa Simon seisoo yhtenä tuhansien ihmisten joukossa Pietarinaukiolla vastaanottamassa paavin siunausta.

Kolmannen osan matkakohde on kolmen uskonnon risteysasema Jerusalem.

Matka alkaa Istanbulista, joka keskiajalla oli sekä pyhiinvaelluskohde itsessään että tärkeä etappi matkalla Pyhälle maalle. Länsi-Euroopasta saapuvat matkaajat kohtasivat Konstantinopolissa vieraan maailman ja aivan outoja tapoja – ihmiset täällä harrastivat muun muassa peseytymistä. Kylpemisestä tulee helposti tapa, kun siihen kerran tottuu, ja pyhiinvaeltajien mukana idea pikku hiljaa palasi myös länteen.

Matka jatkuu Israeliin, jossa Simon vierailee ensimmäistä kertaa. Simon tutustuu kolmen suuren uskonnon pyhiin paikkoihin, joiden äärellä jännitteet ovat voimakkaita. Kaikkein pyhimpiä paikkoja poliisi valvoo turvakameroin vuorokauden ympäri. Pyhällä maalla nähdään, miten uskonnollinen lataus ajaa jotkut suorastaan hulluuteen. Ja pyhyys aiheuttaa myös erikoisia ympäristöongelmia: Genesaretinjärven kalat ovat uhattuina, kun lukemattomat vierailijat haluavat oman osansa Pietarin kalansaaliista.

Sarjan lopuksi Simon pohtii pyhiinvaeltamisen merkitystä kaltaiselleen ei-uskovalle.

  • Simon Reeve pyhiinvaeltajien matkassa (Pilgrimage with Simon Reeve), Britannia 2013. Tuotanto BBC.
Kommentit

Yle Teema