Hyppää pääsisältöön

Alaviite

Shlomo Bar'Aba elokuvassa Alaviite
Isä-Shkolnik (Shlomo Bar'aba) etsii kateissa olevaa paperia Shlomo Bar'Aba elokuvassa Alaviite alaviite

Alaviite on israelilainen komedia, jossa pienestä akateemisesta välikohtauksesta kasvaa suorastaan oopperan mitat täyttävä taistelu juutalaisuudesta, sionismista sekä isän ja pojan suhteesta.

Isä ja poika Eliezer ja Uriel Shkolnik ovat molemmat Talmudin tutkijoita Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa. Laitos on yliopiston pienin, mutta se on maailmankuulu ankarasta, virheitä suvaitsemattomasta työkulttuuristaan. Nuori Uriel on karismaattinen opiskelijoiden ja median suosikki; isä Eliezer on itsepäinen vanhan liiton puristi, unohdettu uurastaja jolta kilpaileva tutkija vie elämäntyön huipennuksen julkaisemalla saman tuloksen kuukautta aiemmin.

Eräänä päivänä isä saa puhelun kulttuuriministeriltä – hänelle on päätetty myöntää vuotuinen Israel-palkinto, korkein mahdollinen akateeminen kunnianosoitus. Mutta ministeri on saanut kiinni erehdyksessä väärän Shkolnikin. Pelastaakseen isänsä lopulliselta nöyryytykseltä poika päättää osoittaa palkintolautakunnalle tämän olevan palkinnon arvoinen. Jossain, olkoon vaikka paperinkeräyslaitoksella, on oltava todiste siitä, että isän elämäntyö on enemmän kuin vain alaviite jonkun toisen kirjassa.

Joseph Cedarin ohjaama elokuva palkittiin yhdeksällä Israelin elokuva-akatemian palkinnolla. Elokuva sai myös parhaan käsikirjoituksen palkinnon Cannesin festivaalilla. Lisäksi se oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin saajaksi.

  • Alaviite (He’arat shulayim/Footnote), Israel 2011. O: Joseph Cedar. N: Shlomo Bar’aba, Lior Ashkenazi.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa