Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

Erään aikakauden loppu

Teemu Hiilinen e-urheilu selostamossa
Teemu Hiilinen e-urheilu selostamossa Kuva: Jussi Jääskeläinen teemu hiilinen

Olen toiminut Assembly -tietokonefestivaalien selostajana jo kahdeksan vuoden ajan. Kuutena vuonna myös Counter-Strike on ollut mukana pelivalikoimassa. Joukkueiden suhtautuminen Assemblyihin on muokkautunut vahvasti näiden vuosien aikana.

Vaikka ensimmäisten vuosien palkinnot olivat erilaisia tavarapalkintoja, osallistui turnauksiin huomattava määrä suomalaisia joukkueita. Vähitellen Assemblyn arvostus kuitenkin laski Counter-Strike -skenessä ja joukkueiden sijasta turnaukseen ilmoittautui erilaisia sekaporukoita.

Kutsuin itse näitä porukoita aikoinaan Keravan autotalli CS -joukkueiksi - mitenkään tarkoittamatta loukata keravalaisia.

Kutsuin itse näitä porukoita aikoinaan Keravan autotalli CS -joukkueiksi - mitenkään tarkoittamatta loukata keravalaisia. Erilaiset kaveriporukat tulivat pelailemaan turnauksia, joiden palkinnotkin muuttuivat rahapalkinnoiksi. Selityksiä tälle toiminnalle oli useampia:

Ei viitsitä avata takukirjaa yhden turnauksen takia, kun ulkomailla on isompia turnauksia.
Ei näitä Suomi-turnauksia voi kovin tosissaan ottaa.

Kun Counter-Strike: Source valloitti Assemblyjen CS-turnaukset, asenne muuttui samalla. Yhä enemmän oikeita joukkueita osallistui turnauksiin. Saimme nauttia hyvistä otteluista Insignia Cadren, Logitechin, Team Zexin ja muiden välillä. Sourcen valtakausi oli kuitenkin lyhytikäinen Suomessa, kun suomalaiset joukkueet valitettavasti kaatuivat taloudellisiin ja sisäisiin ongelmiin.

Kaksi pitkää vuotta kului, kunnes CS:GO palautti Counter-Striken takaisin Assemblyille. Nyt kahtia jakautunut Counter-Strike -skene yhdistyi yhdeksi. Yhdistymistä ei voi mitenkään kuvata kauniiksi. Kaksi hyvin erilaista kulttuuria, hyvin erilaisia pelaajia, yhdistyi yhdeksi suureksi.

Myös sekajoukkueet tekivät samalla paluun. En itse ole koskaan näitä kunnolla ymmärtänyt. Assembly on de facto Suomen suurin peliturnaus. Se on suurin kokemus monille suomalaisille joukkueille: jos joukkue ei tätä turnausta tule pelaamaan omalla kokoonpanolla, jää paljon kokemusta väliin ja samalla myös menetetään mahdollisuus kehittyä joukkueena.

Viime viikonloppuna pelattu Assembly Summer 2015 -turnaus päätti kuitenkin sekajoukkueiden aikakauden.

Viime viikonloppuna pelattu Assembly Summer 2015 -turnaus päätti kuitenkin sekajoukkueiden aikakauden. Turnaukseen oli ilmoittautunut kaikkien aikojen sekajoukkue Team Jynttä. Kahden tähtipelaajan, Allun ja GeT-RiGhT:n, varaan rakennettu joukkue sai vahvistukseksi Ninjas in Pyjamasin valmentajan Natun, 3DMAX:n disturbedin sekä yhden Suomen kovimmista tarkkuuskiväärimiehistä, Stonden.

Etukäteen joukkuetta pidettiin turnauksen ennakkosuosikkina. Valtava määrä yksilötaitoa ei kuitenkaan kantanut joukkuetta semifinaalia pidemmälle. Semifinaaleissa joukkuetta vastaan pelasi suomalainen Team ROCCAT, joka teki selväksi Counter-Striken tärkeimmän lainalaisuuden: huippujoukkue on vahvempi kuin joukkueellinen huippuja. Samalla Team ROCCAT päätti yhden aikakauden Assemblyjen historiassa. Sekajoukkueiden aika on peruuttamattomasti ohi.

Oli jo aikakin.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua