Hyppää pääsisältöön

Ydinsotaan varustauduttiin kalliosuojin, kaasunaamarein ja koivunlehvin

Poliisiupseeri kaasunaamarissa ja kypärässä Lahden messujen väestönsuojelunäytöksessä 1969.
Kaasunaamarilla varustautunut poliisi Lahden messujen ydinsotanäytöksessä 1969. Poliisiupseeri kaasunaamarissa ja kypärässä Lahden messujen väestönsuojelunäytöksessä 1969. Kuva: Yle kuvanauha. kaasunaamari,lahden messut

Kylmän sodan kilpavarustelu ja ydinasesodan uhka saivat myös puolueettoman Suomen tehostamaan väestönsuojeluaan 1960-luvulla. Ydinlaskeuman varalta louhittiin isoja kalliosuojia, ja kansalaiset opetettiin huiskimaan saasteet pois puunoksilla.

Vuonna 1966 Helsingin väestönsuojeluyhdistys piti avoimien ovien päivät harvoin nähdyissä maanalaisissa kalliotiloissa. Yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Diakonissalaitoksen, Temppeliaukion ja Katri Valan puiston väestösuojiin.

Pääkaupungissa oli tuolloin kriisitilanteen varalta kelvollinen suoja yhteensä 174 000 hengelle. Tavoitteena ei edes ollut saada tiloja kaikille helsinkiläisille vaan ainoastaan 50–60 prosentille asukasmäärästä.

Suojelutoiminta ei Suomen väestönsuojelujärjestön mukaan perustunut oletukseen, että Suomeen kohdistuisi suora pommitus. Keskeisempänä ajatuksena oli suojata ihmisiä muualta kulkeutuvien radioaktiivisten saastepilvien kuolettavalta vaikutukselta.

Ydinsota näyttää hallinneen myös Diakonissalaitoksen suojaan pystytettyä väestönsuojelunäyttelyä. Se esitteli ydinräjähdyksen seurauksia ja neuvoi suojautumiskeinoja säteilyn varalta.

Havainnollisin tauluin kerrottiin, millä etäisyydellä ja missä olosuhteissa vaikutus oli "lievä", missä taas "kuolettava".

Ydinsotaa Lahdessa

Valistuksen lisäämiseksi järjestettiin väestönsuojelunäytöksiä esimerkiksi yleisötapahtumissa. TV2 tallensi Lahden messuilta 1968 ydinsotaa simuloivan esityksen, jossa Salpausselän pikkumäen juurella sijainnut mökki räjäytetään ilmaan.

Talosta säntää palavia ihmisiä, jotka lämmöksi ja paineeksi muuttunut ydinenergia on sytyttänyt tuleen. Palokunta rientää apuun ilman erityisempää säteilyvarustusta. Paikalle ilmestyy myös poliiseja, jotka pidättävät kaksi paikalta karannutta "henkisesti järkkynyttä".

Ydinsotaa simuloiva esitys Lahden messuilla 1968, jossa Salpausselän pikkumäen juurella sijainnut mökki räjäytetään ilmaan.
"Ydinräjähdys" Lahden pikkumäen tuntumassa. Ydinsotaa simuloiva esitys Lahden messuilla 1968, jossa Salpausselän pikkumäen juurella sijainnut mökki räjäytetään ilmaan. räjähdykset,Salpausselän hyppyrimäet

Radioaktiivista laskeumaa kuvataan savulla. Pääosa siitä painuu selostavan upseerin mukaan "tuonne Hennalan suuntaan". Poliisit jäivät laskeuman alle ja "pyrkivät sieltä pois saastuttamasta itseään".

Palomiesten ja poliisien jälkeen saapuva säteilyntiedustelupartio on varustautunut kaasunaamarein ja suojahaalarein. Se näyttää havainnollisesti, miten ydinsaasteita harjataan vaatteista puunlehvillä tai havuilla.

Ydinräjähdystä seuraavien tapahtumien ajallista kestoa ja etäisyyksiä on näytöksessä tiivistetty, "ettei katsoja olisi pitkästynyt". Lisäksi tarkennetaan, ettei räjäytetyllä panoksella ole mitään tekemistä varsinaisen ydinpommin kanssa.

Lopuksi katsojia neuvotaan ydinräjähdyksen sattuessa heittäytymään heti pitkälleen. "Yksikin askel voi olla viimeisesi."

Ulkona voi suojautua kuoppaan tai kiven taa, sisällä pöydän alle tai ikkunan puoleisen seinän suojaan. Hengityselimet ja paljaat ihonkohdat on suojattava. On syytä maata paikallaan, kunnes ilmassa ei enää lentele esineitä.

Jos vaatteet syttyvät, ne on syytä sammuttaa. Kun tilanne sallii, kannattaa hakeutua lähimpään väestösuojaan ja kuunnella radion antamia ohjeita.