Helsingin kulttuurijohtajan mielestä kaupungin tiukat melurajat ja toiveet tapahtuma-alueen syntymisestä Suvilahteen ovat ristiriidassa keskenään.
Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Stuba Nikula ei ole yllättynyt Weekend Festivalin ilmoituksesta, että tapahtuma saatetaan järjestää tulevaisuudessa jossain muualla kuin Helsingissä, Yle Uutiset kertoo. Nikulan mukaan Weekend Festivalin lisäksi myös monet muut tapahtumajärjestäjät ovat väsyneitä Helsingin tiukkaan soittopolitiikkaan.
"Kyllä aika monessa keskustelussa on käynyt ilmi, että moni tapahtumajärjestäjä miettii muuttamista muualle – jopa Suomen rajojen ulkopuolelle."
- Moni tapahtumajärjestäjä on väsynyt siihen, että joka vuosi pitää käydä sama taistelu, ja aina on epäselvää, että mikä se lopullinen lupa tulee olemaan. Kyllä aika monessa keskustelussa on käynyt ilmi, että moni tapahtumajärjestäjä miettii muuttamista muualle – jopa Suomen rajojen ulkopuolelle, Nikula kertoo.
Ympäristökeskus: Tapahtumien keskittyminen ongelma
Kyläsaaressa järjestettävän Weekend Festivalin soittoaikaa lyhennettiin edellisvuoden valitusten vuoksi tunnilla toivotusta. Tapahtumajärjestäjän mukaan rajoitukset aiheuttavat tapahtumalle mittavaa vahinkoa, ja ne ovat melkein kokonaan estäneet joidenkin maailmantähtien esiintymisen.
Kyläsaari sijaitsee lähellä Suvilahtea, josta Helsingin kaupunki on kaavaillut kaupungin tapahtumakeskittymää. Kyläsaaren, Teurastamon ja Suvilahden melualueet menevät osin päällekkäin.
Meluluvat myöntävän Helsingin ympäristökeskuksen mukaan tapahtumien keskittyminen on ongelma. Ympäristökeskus joutuu päätöksissään ottamaan huomioon lähistön asukkaille koituvan kokonaishaitan, kun äänekkäitä tapahtumia on kesän aikana useita. Nikula ei kuitenkaan niele perustelua. Nikula kertoo, että Suvilahdessa kesän aikana järjestettävien tapahtumien päälavojen soittosuunnat ovat oisistaan poikkeavia. Tämän vuoksi niistä ei Nikulan mukaan voida puhua yhtenä asiana.
- Tuska-festivaali soittaa länteen, Flow-festivaali koilliseen ja se melu leviää eri suuntiin. Kyläsaari on ongelmallinen, koska se soittosuunta on tavallaan uusi. Sinnepäin ei ole meluttu koskaan ennen. Mutta pitää muistaa, että se rakennetaan 10 vuoden päästä kerrostaloiksi, että sitten sitä ei enää ole, Nikula huomauttaa.
Tiukat melurajat estävät kaupungin kehittämistä
Kulttuurijohtajan mielestä Helsingin tiukat melurajat ja toiveet tapahtuma-alueen syntymisestä Suvilahteen ovat ristiriidassa keskenään.
- Ensin päätettiin kehittää Suvilahdesta tapahtuma-alue, mutta nyt ollaankin sitä mieltä, että tapahtumat pitäisi hajasijoittaa kaikkialle. Jos ajattelee toimivia tapahtuma-alueita, joissa on esimerkiksi tarvittava sadevesiviemäröinti, niin ei sitä infrastruktuuria kannata joka paikkaan tehdä, Nikula toteaa.
Nikula toivoo, että lupaviranomaiset ottaisivat paremmin huomioon tapahtuman luonteen soittorajoituksia pohtiessaan.
"Olemme vähemmistön diktatuurin vankeina."
- Flow ja Weekend -festivaalit ovat molemmat hyviä esimerkkejä siitä, että visuaalisuus on niin ilmeinen osa sitä kokonaisuutta, etteivät taiteilijat suostu esiintymään, ellei ole pimeätä. Yleisölle valoisassa esiintyminen on rahan haaskausta ja sen taiteen aliarviointia.
Erityisesti Suvilahden lähistölle muuttavien uusien asukkaiden pitää kulttuurijohtajan mukaan sietää musiikin ääniä. Soittoaikojen pidentämistä puoleen yöhön ajaa myös osa kaupunginvaltuutetuista.
- Ihmiset haluavat elää toisenlaisessa kaupungissa, kuin mihin tällaiset melusäädökset ovat meitä ohjaamassa. Nyt yhden ihmisen mielipaha on suurempi asia kuin tuhansien ilo, eli olemme vähemmistön diktatuurin vankeina, Nikula ihmettelee.
Lue myös:
Menetkö Weekend Festivalille? Lue tämä!
Ympäristöpäällikkö: Weekend Festivalin soittorajoitus johtuu viime vuoden valituksista
Muuttaako Weekend Festival Hämeenlinnaan? Festari saanut lukuisia yhteydenottoja
Weekend Festivalia ollaan ajamassa pois Helsingistä
Weekend Festivalilla miljoonabudjetin lava – festari toteuttaa Suomen suurimman lavatuotannon