Hyppää pääsisältöön

Mississipin velho

Catherine Deneuve ja Jean-Paul Belmondo elokuvassa Mississipin velho
Catherine Deneuve ja Jean-Paul Belmondo Catherine Deneuve ja Jean-Paul Belmondo elokuvassa Mississipin velho mississipin velho

Rikosjännärissä nuori plantaasinomistaja tapaa kirjeenvaihtomorsiamensa, joka pian katoaa miehen rahat mukanaan.

Ranskalainen mestariohjaaja François Truffaut julkaisi 1960-luvulla erinomaisen haastattelukirjan Alfred Hitchcockista ja ohjasi sitten kaksi hitchcockilaista jännäriä, jotka molemmat perustuivat Cornell Woolrichin alias William Irishin romaaneihin. Ensimmäinen näistä elokuvista, Morsian pukeutui mustaan (1968), on esitetty televisiossa monta kertaa, viimeksi neljä vuotta sitten Teemalla. Jälkimmäinen, Mississipin velho (1969), sen sijaan kerran lähes 40 vuotta sitten ja toisen kerran Teemalla vuonna 2015.

Mississipin velho käynnistyy Intian valtameressä sijaitsevalta Réunionin saarelta. Rikas tupakkaplantaasin omistaja on kosinut kirjeenvaihtoystäväänsä Julieta, joka saavuttuaan saarelle ei kuitenkaan muistuta valokuvaansa. He menevät naimisiin mutta pian Julie katoaa jäljettömiin, mukanaan pariskunnan yhteisen pankkitilin sisältö. Mies lähtee pitkälle etsintämatkalle Eurooppaan.

Mississipin velho on yksi Truffaut’n kunnianosoituksia Hitchcockille, erityisesti ehkä Vertigolle, mutta tällä kertaa Truffaut ei vain jäljittele Hitchcockin tyyliä vaan yhdistää siihen omanlaistaan rakkauden ja hullun intohimon kuvausta. Niinpä jos kuuluisampi Morsian pukeutui mustaan oli selkeä Hitchcock-tyylitelmä, Mississipin velho pyrkii aidoksi yhdistelmäksi kahden mestarin tyylistä.

Mississipin velho sisältää paljon muitakin viittauksia Truffaut’n elokuvallisiin esikuviin ja sankareihin, selkeimmin Nicholas Rayn (Johnny Guitar) ja Jean Renoirin suuntaan. Elokuva on itse asiassa omistettu Renoirille ja siinä nähdään pätkä Renoirin Marseljeesista.

Mutta ennen kaikkea Mississipin velho on ripeästi kerrottu, kuvallisesti komea tuotanto, jossa Truffaut käyttää jännittävästi Réunionin, Etelä-Ranskan ja Alppien maisemia ja miljöitä. Antoine Duhamelin musiikissa on kaikuja Hitchcockin hovisäveltäjän Bernard Herrmannin tyylistä ja elokuvan tähdet, Jean-Paul Belmondo ja Catherine Deneuve, ovat hyvässä vedossa tässä heidän suosionsa huipulla tehdyssä elokuvassa.

Esittelytekstin kirjoitti elokuvahankkija Vesa Nykänen

Elokuva on esitetty Teeman ranskalaisten kesäjännärien sarjassa vuonna 2015. Artikkelia on muokattu ajan tasalle lokakuussa 2016.

  • Mississipin velho (La sirène du Mississipi), Ranska 1968. O: François Truffaut. N: Jean-Paul Belmondo, Catherine Deneuve.
Kommentit

Yle Teema