Hyppää pääsisältöön

Oletko joskus kutonut villasukan? Ohjelmoija Linda Liukas uskoo, että sinustakin voi tulla koodari

Linda Liukkaan mukaan parikymppisillä, pohjoiskalifornialaisilla koodareilla on liikaa valtaa, ja siksi meidän kaikkien pitäisi opetella edes vähän ohjelmoimista.

Linda Liukas // Kuva: YleX/Nadja Kamara

Ohjelmoija-kirjailija Linda Liukas on julkaissut maailman ensimmäisen koodaussatukirjan Hello Ruby, joka opettaa ohjelmointiajattelua tarinan ja harjoitustehtävien avulla. Teokselle on kysyntää: Kirjan idea keräsi joukkorahoituksessa ällistyttävän 380 000 dollaria (lähes 350 000 euroa), vaikka tavoite oli kymppitonnissa. Valmiin teoksen oikeudet on myyty Suomen lisäksi Australiaan, Hollantiin, Japaniin, Koreaan, Puolaan ja Ruotsiin.

Hello Ruby ei varsinaisesti opeta mitään ohjelmointikieltä vaan totuttaa lasta ohjelmointiajatteluun eli esimerkiksi järjestelmällisiin ja tarkkoihin komentoketjuihin. Kun kirjassa Rubyä käsketään pukemaan päivävaatteet, tyttö pukeutuu, mutta jättää pyjaman vaatteiden alle, koska isä ei pyytänyt ensin riisumaan pyjamaa.

- Ruby oppii, että isot ongelmat ovat nippu pienempiä ongelmia. En itse ollut koskaan kiinnostunut matematiikasta, joten mietin, millaisilla muilla tavoilla ohjelmointia voisi opettaa, Liukas kertoo.

Hello Ruby on suunnattu ensisijaisesti lapsille, ja suomalaiset diginatiivit oppivat muutenkin ohjelmointia jo nuorena. Koodaaminen tulee osaksi opetusohjelmaa vuodesta 2016 alkaen. Mutta entä nykyisten kaksikymppisten sukupolvi, josta vain pieni osa hallitsee Djangon ja C++:n?

Liukkaan mielestä ohjelmointia voi oppia vaikka kuusikymppisenä. Koodaamisessa käytettävä ajattelu on tuttua, vaikka sitä ei osaisi yhdistää teknologiaan.

- Kun tekee villasukkaa, työ seuraa symbolisten komentojen riviä. On erilaisia silmukoita, esimerkiksi ’toista tätä riviä, kunnes tulet kantapäähän’. Ja esimerkiksi ranskan kielioppi on paljon vaikeampaa kuin Java Script.

Liukas sanoo, että myös jokainen, joka on kokannut kolmen ruokalajin illallisen, on käytännössä harrastanut ohjelmointiajattelua.

- Siinä joutuu miettimään järjestyksen ja ostoslistan, pilkkomaan ongelman osiksi.

Koodareilla on valtaa

Teknologia mielletään introverttien, matemaattisesti lahjakkaiden poikien lajiksi. Liukas tahtoo muuttaa stereotypiaa jo siitäkin syystä, että ohjelmistojen hallinnoimiseen liittyy paljon valtaa.

- Maailma pyörii softan ympärillä. Tavalliset, konkreettiset asiat katoavat vähitellen ohjelmistojen edestä. Pian ei ole pankkikortteja, ja musiikkikin kuunnellaan ykkösinä ja nollina. On väärin, jos vain parikymppiset, pohjoiskalifornialaiset kundit saavat määritellä, mitkä asiat menevät eteenpäin.

Liukas viittaa Amazonin ja Facebookin kaltaisiin suuryrityksiin, joiden kehityskohteet pyörivät samankaltaisten asioiden ympärillä. Koodari kaipaa alalle myös sellaisia osaajia, jotka tahtovat ratkaista energian ja terveydenhuollon ongelmia softalla. Yksi Liukkaan projekteista, kansainvälisesti toimiva Rails Girls, pyrkii houkuttelemaan lisää tyttöjä koodaamaan.

Kaikkien ei tarvitse ryhtyä koodareiksi, mutta Liukkaan mielestä jokaisen olisi hyvä ymmärtää, miten ala toimii.

- Kyllä minun elämääni vaikuttaa paljon enemmän se, jos Google tai Facebook muuttaa tuotettaan kuin mitä meidän kaupunginvaltuutettumme tekee. Se on aika hurjaa.

Reetta Rönkä ja Henry Tikkanen haastattelivat Linda Liukasta YleX Etusivu -ohjelmassa. Kuuntele koko haastattelu alta.