Hyppää pääsisältöön

Weekend Festival ei ole ainoa – monet muutkin Helsingissä toimivat musiikkifestarit tyytymättömiä melurajoihin

Erityistä kummastusta musiikkifestivaalien järjestäjätahoissa herättää Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tiedote, jossa kaupunki väittää, että sen konserttimelulinja on salliva ja toimiva.

Sideways järjestettiin kesäkuun puolivälissä Teurastamon alueella Helsingissä. // Kuva: Sideways pressikuva / Kerttu Penttilä

Helsingin Kyläsaaressa 7.–8. elokuuta järjestettävä Weekend Festival ilmoitti harkitsevansa siirtymistä pois Helsingistä kaupungin asettamien melurajoitusten vuoksi. Myös muilla festivaaleilla on ollut suuria vaikeuksia toimia kaupungin ympäristökeskuksen määrittelemien sääntöjen puitteissa.

Monet Helsingin musiikkifestivaaleista ovat närkästyneet kaupungin väheksyvästä suhtautumisesta heidän toimintaansa ja lupahakemusten käsittelyyn. Erityistä kummastusta musiikkifestivaalien järjestäjätahoissa herättää Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tiedote, jossa kaupunki väittää, että sen konserttimelulinja on salliva ja toimiva. Samassa tiedotteessa ympäristökeskus kertoo lähes kaikkien tapahtumajärjestäjien olevan tyytyväisiä ympäristökeskuksen soittoaikalinjauksiin.

- Helsingin ympäristökeskuksen väitteet festivaalijärjestäjien tyytyväisyydestä ovat pöyristyttäviä, toteaa Pohjoismaiden suurimman metallifestivaalin, Tuskan, festivaalijohtaja Eeka Mäkynen.

- Emme todellakaan ole tyytyväisiä ympäristökeskuksen linjauksiin, Mäkynen sanoo.

Aiemmin tänä kesänä Helsingin Suvilahdessa järjestetyn Tuskan järjestäjät yrittivät saada lupaa soittaa musiikkia kello 23 saakka. Tähän ei kuitenkaan suostuttu, vaikka Mäkysen mukaan Tuska Festivalin järjestäjät yrittivät neuvotella kompromissiratkaisua, jossa musiikin desibelitasoa olisi laskettu viimeisen soittotunnin ajaksi.

Myös Summer Sound Festival on yrittänyt hakea tapahtuman promoottori Oskari Hakalan mukaan tunnin lisäaikaa festari-iltaan, mutta tuloksetta.

- Saimme jo heti puhelimessa vastauksen, että tokihan te lisäaikaa hakea voitte, mutta kannattaa suunnitella ohjelma jo valmiiksi siten, että musiikki loppuu joka tapauksessa kello 22.00 eikä kello 23.00, Hakala kertoo.

Sörnäisissä Teurastamon alueella kesäkuussa ensimmäistä tänä kesänä kertaa järjestetty Sideways haki keskiyöhön jatkuvia soittolupia, joista se sai lopulta päätöksen noin kuukautta ennen festivaalia. Lopputulos oli sama kuin Weekend Festivalilla: Pääesiintyjän tuli toisena iltana lopettaa ennen auringonlaskua eli klo 23.00.

- Kyseessä on kaiken kaikkiaan hyvin huolestuttava tilanne, joka haittaa musiikkifestivaaleja Helsingissä ja estää niiden kehittymisen yhä kovenevalle kansainväliselle tasolle. Haluaako Helsinki oikeasti tätä, Weekend Festivalin promoottori Hardi Loog kysyy.

Lue myös:

Menetkö Weekend Festivalille? Lue tämä!

Helsingin kulttuurijohtaja Weekend Festivalin soittorajoituksista: Yhden ihmisen mielipaha on nyt suurempi asia kuin tuhansien ilo

Ympäristöpäällikkö: Weekend Festivalin soittorajoitus johtuu viime vuoden valituksista

Muuttaako Weekend Festival Hämeenlinnaan? Festari saanut lukuisia yhteydenottoja

Weekend Festivalia ollaan ajamassa pois Helsingistä