Hyppää pääsisältöön

Huume-Suomen historia

Huume-Suomen historia dokumenttisarjan banneri
Huume-Suomen historia dokumenttisarjan banneri huume-suomen historia

Heroiinia yskänlääkkeeksi? Kannabista päänsärkyyn? Metamfetamiinia masennukseen? Ja kaikki tämä täysin laillisesti apteekin hyllyltä. Koko viime vuosisadan alkupuoliskon kannabis, oopium, morfiini, heroiini ja amfetamiini olivat lääkeaineita, joita satunnaisesti myös väärinkäytettiin.

Kaikki aineet otettiin aluksi vastaan avoimin mielin ja suurin toivein. Riskit ja vaarat paljastuivat vasta vähitellen.

Vielä 1960-luvun alku oli viattomien kokeilujen aikaa. Vuosikymmenen loppua kohti huumekokeilut kiihtyivät ja levisivät pienistä taidepiireistä laajojen nuorisojoukkojen keskuuteen. Kontrollikoneisto havahtui ja alkoi kiristää otettaan. Huumeiden käytöstä tuli rikos vuonna 1966.

Nyt viitisenkymmentä vuotta jatkunut tiukan huumekontrollin aika on tullut murroskohtaan. Osa aineista on palaamassa laillisiksi lääkkeiksi. Kannabista määrätään jo MS-tautiin ja kroonisiin kipuihin. Psykedeelien - kuten LSD:n ja psilosybiinin - käyttöä mm. masennuksen hoidossa tutkitaan jälleen.

Huume-Suomen historia on kokonaisuus, joka koostuu neljästä tv-dokumentista (Kemiallisia unelmia, Sotasisua pillereistä, Tajunnan kumous ja Kontrollin vastaisku) ja neljästä verkkodokumentista (yskänlääkkeet, kannabis, LSD ja amfetamiini). Dokumentit kertovat, miten huumeita on kokeiltu, käytetty, kontrolloitu ja kielletty.

Huume-Suomen haastateltavina ovat näkijät ja kokijat, ihmiset, jotka ovat itse olleet tekemisissä huumaavien aineiden kanssa: farmaseutit, lääkintäupseerit, sotilaat, potilaat, kansalaisaktiivit, poliisit ja salakuljettajat. Sarja on tutkivaa journalismia ja yllättäviä faktoja, se herättää tunteita ja keskustelua.

Lääkeaineen ja huumeen välinen raja on ohut, osin mahdoton määritellä. Onko aika kypsä keskustelulle?

Kommentit