Hyppää pääsisältöön

Al Pacino ja elinkautisvangit tulkitsevat Shakespearea – Teemalauantai 5.9.

Al Pacino esittää Rikhard III:a ja tutkii Shakespearen saloja elokuvassa Looking for Richard.
Al Pacino esittää Rikhard III:a ja tutkii Shakespearen saloja elokuvassa Looking for Richard. Al Pacino esittää Rikhard III:a ja tutkii Shakespearen saloja elokuvassa Looking for Richard. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,looking for richard

Rikhard III:n ja Caesarin on kuoltava, mutta Shakespeare elää!

Teeman syksyn 2015 Shakespeare-kokonaisuuden (neliosainen Ontto kruunu, Kurosawan Lear-tulkinta Ran) päättää toisenlainen Shakespeare. Teemalauantaissa nähdään kaksi hienoa Shakespeare-elokuvaa, joissa draaman, dokumentin, fiktion ja esseen rajat sekoittuvat kiehtovalla tavalla.

Teemaillan elokuvat ovat Al Pacinon Looking for Richard ja Taviani-veljesten Caesarin on kuoltava. Lähtökohtana ja aiheena ovat kaksi Shakespearen näytelmää, Rikhard III ja Julius Caesar. Niistä edellinen on maailmankuulujen amerikkalaisten näyttelijöiden, jälkimmäinen italialaisten elinkautisvankien käsittelyssä. Molemmissa elokuvissa sekä seurataan kyseisen näytelmän syntyä, tutkitaan ja pohditaan sen salaisuuksia, että päästään kokemaan draaman keskeiset kohtaukset.

"Kah! Vapisette kaikki! Pelkäättekö?
Ah! Teit' en moiti, kuolevia teitä!"

Rikhard III

Hollywood-tähdet käyvät pelottomasti Shakespearen kuningasnäytelmän kimppuun suuren Shakespeare-fanin Al Pacinon hurmaavassa esikoisohjauksessa. Looking for Richard on sekä Rikhard III:n lähiluentaa ja Shakespeare-näyttelemisen mestarikurssi että itsessään jännittävää draamaa. Näyttelemässä ovat muun muassa Alec Baldwin, Kevin Spacey, Winona Ryder, Aidan Quinn, Penelope Allen ja Harris Yulin sekä Al Pacino itse Rikhard III:n roolissa. Shakespearen kielen ja näytelmän saloja aukovat myös tutkijat, kadunmiehet ja Shakespearensa hyvin tuntevat brittinäyttelijät kuten Kenneth Branagh, Derek Jacobi, John Gielgud ja Vanessa Redgrave.

"Monesti eläissänsä arka kuolee,
mies uljas maistaa kalmaa kerran vaan."

Julius Caesar

Millainen on elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomittujen rikollisten tulkinta suuresta salaliittodraamasta? Paolo ja Vittorio Tavianin ohjaama, dokumentaaria ja näytelmää yhdistävä Caesarin on kuoltava seuraa Shakespearen Julius Caesarin harjoituksia ja näytelmän valmistumista epätavallisessa ympäristössä: roomalaisessa Rebibbian vankilassa vangeista kootussa teatteriryhmässä. Vallan, solidaarisuuden ja petoksen teemoja tutkitaan niin Shakespearen näytelmässä kuin vankien jokapäiväisessä elämässä. Elokuva voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun vuonna 2012, ja se saa nyt Suomen-ensi-iltansa.

Teemalauantai 5.9.

 • Klo 20.00 Looking for Richard. USA 1996. Ohjaus Al Pacino. Näyttelemässä Al Pacino, Alec Baldwin, Kevin Spacey, Winona Ryder, Aidan Quinn, Penelope Allen, Harris Yulin, haastateltavina mm. Kenneth Branagh, Derek Jacobi, John Gielgud, Vanessa Redgrave, Kevin Kline, James Earl Jones.
 • Klo 21.50 Caesarin on kuoltava (Cesare deve morire), Italia 2012. Ohjaus Paolo ja Vittorio Taviani.
Italialaiset vangit harjoittelevat ja esittävät Julius Caesar -näytelmää Taviani-veljesten elokuvassa Caesarin on kuoltava.
Caesarin on kuoltava: italialaisvangit näyttelevät Shakespearea. Italialaiset vangit harjoittelevat ja esittävät Julius Caesar -näytelmää Taviani-veljesten elokuvassa Caesarin on kuoltava. Kuva: Yle Kuvapalvelu julius caesar,Teemalauantai

Italialaiset vangit harjoittelevat ja esittävät Julius Caesar -näytelmää Taviani-veljesten elokuvassa Caesarin on kuoltava.
Italialaiset vangit harjoittelevat ja esittävät Julius Caesar -näytelmää Taviani-veljesten elokuvassa Caesarin on kuoltava. Kuva: Yle Kuvapalvelu julius caesar,Teemalauantai
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema