Hyppää pääsisältöön

Simon Reeve kahvin ja teen jäljillä

Simon Reeve kahviviljelmällä Vietnamissa
Simon Reeve kahviviljelmällä Vietnamissa Simon Reeve kahviviljelmällä Vietnamissa Kuva: BBC simon reeve kahvin jäljillä

Simon Reeve matkustaa kahdessa ohjelmassaan sinne, missä kahvi ja tee kasvavat, muttei Kolumbiaan ja Kiinaan vaan kahvin suurmaahan Vietnamiin sekä Kenian ja Ugandan teeviljelmille.

Simon Reeve kahvin ja teen jäljillä

Kahvin jäljillä
ke 17.2. klo 20.00
Teen jäljillä
ke 24.2. klo 20.00

Jos kysytään, missä maassa viljellään kahvia, useimmille tulee ensimmäiseksi mieleen joko Kolumbia tai Brasilia. Mutta Simon Reeve matkustaa maahan, joka on kahvinviljelyksen suurvaltojen joukossa nousukas: Vietnamiin. Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja, ja siellä viljellään erityisesti robusta-kahvia, joka on arabica-kahvia satoisampi ja halvempi laji. Britanniassa, missä suurin osa kahvinkulutuksesta on pikakahvia, 80 prosenttia maahan tuodusta kahvista on kasvatettu Vietnamissa.

Vielä kolme vuosikymmentä sitten kahvinviljely oli Vietnamissa aivan lapsenkengissä. Valtion voimaperäisellä ohjauksella ja tukiaisilla maasta on määrätietoisesti rakennettu suuri kahvintuottaja, ja jotkut ovat tehneet valtavia omaisuuksia. Kahvibuumilla on kuitenkin ollut hintansa, niin yhteiskunnalle kuin ympäristölle.

Lucy Seleyian ja Simon Reeve juomassa teetä Keniassa
Simon Reeve ja maasairouva teetä juomassa Lucy Seleyian ja Simon Reeve juomassa teetä Keniassa Kuva: BBC simon reeve teen jäljillä

Toisessa ohjelmassa lähdetään niin ikään hieman yllättävään suuntaan. Suurin osa brittien juomasta teestä nimittäin ei tule Kiinasta eikä Himalajan rinteiltä vaan itäisestä Afrikasta Mombasan sataman kautta. Tee työllistää miljoonia Keniassa ja Ugandassa – joukossa myös lapsityövoimaa. Teenviljelyksen veivät Afrikkaan valkoihoiset plantaasinomistajat, mutta teenjuonnin ovat ottaneet omakseen myös alkuperäiset afrikkalaiset.

  • Simon Reeve kahvin jäljillä (The Coffee Trail with Simon Reeve), Britannia 2014. Tuotanto BBC
  • Simon Reeve teen jäljillä (The Tea Trail with Simon Reeve), Britannia 2014. Tuotanto BBC
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa