Hyppää pääsisältöön

Sisukkaat suomalaiset Villin lännen mailla 1947

Amerikansuomalainen Erosen perhe uima-altaan teossa (1947).
Amerikansuomalainen Erosen perhe uima-altaan teossa (1947). Amerikansuomalainen Erosen perhe uima-altaan teossa (1947). Kuva: Filmiseppo / Yle. amerikansuomalaiset

Arvo Tammisen Yhdysvalloissa kesällä 1947 kuvaama filmi sai myöhemmin Suomessa tinkimättömän asiapitoisen ja vauhdikkaan, Carl-Erik Creutzin lukeman selostuksen. Vaikka filmi on lyhyt, kerrotaan suomalaisten tarina uudella mantereella siirtolaishistoriamme alkuhämäristä alkaen.

Amerikansuomalainen arki tallentui filmille

Arvo Tamminen teki vuonna 1947 laajan matkan Yhdysvaltoihin ja kuvasi Filmiseppo-elokuvayhtiölleen amerikansuomalaisten elämää eri puolella mannerta. Filmeistä koostettiin kokoillan dokumenttielokuva Sydämeni laulu (1948). Elokuvan lisäksi materiaalista valmistetttiin 24 vajaan kymmenen minuutin veronalennuslyhytelokuvaa.

”Kun suomalaiset viime vuosisadalla lähtivät suuren Villin lännen maita valloittamaan asutukselle, he jättivät helpoimmat paikat muille ja vaelsivat vankkureineen vanhaa kotimaata muistuttaviin erämaihin.”

Selostus pohtii pitkään suomalaisten sisukkuutta sekä sitä, miksi suomalaiset 1940-luvulla ”edelleen” olivat lähinnä hiljaisesti eläviä työntekijöitä. Syyksi esitetään sopivaisuus tiettömien taipaleiden rauhaan ja yksinäisyyteen. Toisin oli kaupunkilaisilla: he pääsivät nimekkäämpiin virkoihin ja "suurempaan huutoon". Uusi polvi oli kuitenkin lähtenyt opintielle, ja ”tarmokkaiden raivaajavanhempiensa jälkeläisinä he ovat menestyneet erinomaisesti”.

Suomalaiset tunnettiin taitavina rakentajina, jotka tarttuivat yleensä toimeen koko perheen voimin. Esimerkkinä suomalaisesta koko perheen yhdistävästä sisusta näemme, miten connecticutilaiset Eroset kaivavat itselleen uima-altaan kolmessa päivässä. Alkuun auttaa ”bultoosari”, loppu hoituu talkoilla.

Etelä-Dakotassa kamera käy Eriksonien maatilalla preeriamaisemassa. Suomalaissyntyiset veljekset harrastavat siitoseläinten kasvatusta. Suomalassa puolestaan kasvatetaan amerikkalaisten suosikkilintuja, kalkkunoita. ”Mikäs täällä on hoidella syöttiläitä melkein taivaanrantaan ulottuvilla lakeuksilla.”

Viimeisissä kuvissa ollaan sikafarmilla, missä ”suuren lännen” mustakarvaiset sorkkaeläimet syövät pellolla maissia.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto