Hyppää pääsisältöön

Sisukkaat suomalaiset Villin lännen mailla 1947

Amerikansuomalainen Erosen perhe uima-altaan teossa (1947).
Amerikansuomalainen Erosen perhe uima-altaan teossa (1947). Amerikansuomalainen Erosen perhe uima-altaan teossa (1947). Kuva: Filmiseppo / Yle. amerikansuomalaiset

Arvo Tammisen Yhdysvalloissa kesällä 1947 kuvaama filmi sai myöhemmin Suomessa tinkimättömän asiapitoisen ja vauhdikkaan, Carl-Erik Creutzin lukeman selostuksen. Vaikka filmi on lyhyt, kerrotaan suomalaisten tarina uudella mantereella siirtolaishistoriamme alkuhämäristä alkaen.

Amerikansuomalainen arki tallentui filmille

Arvo Tamminen teki vuonna 1947 laajan matkan Yhdysvaltoihin ja kuvasi Filmiseppo-elokuvayhtiölleen amerikansuomalaisten elämää eri puolella mannerta. Filmeistä koostettiin kokoillan dokumenttielokuva Sydämeni laulu (1948). Elokuvan lisäksi materiaalista valmistetttiin 24 vajaan kymmenen minuutin veronalennuslyhytelokuvaa.

”Kun suomalaiset viime vuosisadalla lähtivät suuren Villin lännen maita valloittamaan asutukselle, he jättivät helpoimmat paikat muille ja vaelsivat vankkureineen vanhaa kotimaata muistuttaviin erämaihin.”

Selostus pohtii pitkään suomalaisten sisukkuutta sekä sitä, miksi suomalaiset 1940-luvulla ”edelleen” olivat lähinnä hiljaisesti eläviä työntekijöitä. Syyksi esitetään sopivaisuus tiettömien taipaleiden rauhaan ja yksinäisyyteen. Toisin oli kaupunkilaisilla: he pääsivät nimekkäämpiin virkoihin ja "suurempaan huutoon". Uusi polvi oli kuitenkin lähtenyt opintielle, ja ”tarmokkaiden raivaajavanhempiensa jälkeläisinä he ovat menestyneet erinomaisesti”.

Suomalaiset tunnettiin taitavina rakentajina, jotka tarttuivat yleensä toimeen koko perheen voimin. Esimerkkinä suomalaisesta koko perheen yhdistävästä sisusta näemme, miten connecticutilaiset Eroset kaivavat itselleen uima-altaan kolmessa päivässä. Alkuun auttaa ”bultoosari”, loppu hoituu talkoilla.

Etelä-Dakotassa kamera käy Eriksonien maatilalla preeriamaisemassa. Suomalaissyntyiset veljekset harrastavat siitoseläinten kasvatusta. Suomalassa puolestaan kasvatetaan amerikkalaisten suosikkilintuja, kalkkunoita. ”Mikäs täällä on hoidella syöttiläitä melkein taivaanrantaan ulottuvilla lakeuksilla.”

Viimeisissä kuvissa ollaan sikafarmilla, missä ”suuren lännen” mustakarvaiset sorkkaeläimet syövät pellolla maissia.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto