Hyppää pääsisältöön

Ultrajuoksijat

Nikki Kimball juoksee Vermontissa
Nikki Kimball juoksee Vermontissa Nikki Kimball juoksee Vermontissa Kuva: Audrey Hall ultrajuoksijat

Juoksija Nikki Kimball pyrkii juoksemaan yli 400 kilometrin vaellusreitin ennätysajassa. Mikä saa hänet yrittämään uskomatonta saavutusta, ja miten hän siihen valmistautuu?

Nikki Kimball on Amerikan ja maailman menestyneimpiä ultrajuoksijoita eli äärimmäisen pitkien matkojen juoksijoita. Dokumentti seuraa Kimballin ennätysyritystä: hän lähtee vuoristoisen Vermontin osavaltion halki kulkevalle Long Trailille, Amerikan vanhimmalle vaellusreitille. Tämän 438 kilometrin matkan Kimball yrittää taittaa jalan nopeammin kuin kukaan nainen häntä ennen. Vaikka kuvausryhmä seuraa Kimballia, juoksijan on tehtävä suorituksensa yksin. Edellinen naisten ennätys on 7 päivää ja 15 tuntia. Reitti on haastava: mäkiä, kallioita, vesistöä, suota.

Ennätysyrityksen takana on huolellisia valmisteluja, asiantuntemusta ja vuosien harjoittelu. Nikki Kimball on itse ammatiltaan juoksuharjoitteluun ja juoksijoiden vammoihin erikoistunut fysioterapeutti. Dokumentissa Kimballin juoksua kommentoi muiden muassa evoluutiobiologi Bernd Heinrichs, joka on tutkinut juoksemista ja sen psykologiaa.

  • Ultrajuoksijat (Finding Traction), USA 2014

Lue lisää:

Juoksukuolemat

Joka kuukausi yksi maratonjuoksija kuolee, ja heidän keski-ikänsä on 33 vuotta. Olisiko kuolemat voitu välttää? Michael Dorgan, itsekin maratonjuoksija, puntaroi tiedemiesten kanssa juoksemisen hyötyjä ja riskejä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa