Hyppää pääsisältöön

Grateful Dead -fanista Grammy-palkituksi listaykköseksi – Elokuun World Music Top 10

Lila Downs
Lila Downs Lila Downs Kuva: Elena Pardo lila downs

Räväkät latinonaiset Meksikosta ja Kolumbiasta hallitsevat Euroopan radioiden maailmanmusiikkisoittoa. Harri Tuominen esittelee videoina elokuun World Music Charts Europen albumit.

Top 10 -listalle on noussut peräti seitsemän uutuutta: Kukahan on sementoinut itselleen legendan maineen levyttämällä vain10 kappaletta 1970-luvulla? Eikä kukaan tiedä, elääkö tämä mies edelleen.

1. Balas y Chocolate – Lila Downs, Meksiko/USA

(Edellinen sijoitus listalla: 44)

Lila Downs kasvoi isänsä, yhdysvaltalaisen professorin kulttuurissa, koki miltä tuntuu olla Deadhead, eli seurata Grateful Dead -yhtyettä VW-kleinbussilla ympäri maata. Lopulta hän kääntyi meksikolaisen intiaaniäitinsä perinteen suuntaan. Balas y Chocolate (Luoteja ja suklaata) –albumillaan Grammy-palkinnoilla monesti palkittu Downs peilaa bilebiisien ja kansanballadien kautta Meksikon historiaa ja tätä päivää. Aiheet vaihtelevat hallitsemattoman kapitalismin aiheuttamista ympäristötuhoista huumesotien väkivaltaan ja ihmisten katoamisesta alkuperäkansojen ahdinkoon. La patria madrína (Kotimaa) –kappaleella Lila Downs yhdessä kolumbialaisen supertähden Juanesin kanssa läpivalaisee näitä rankkoja aiheita. Mutta pimeyden voimia vastaan voi ja kannattaa taistella, muistuttaa laulaja tällä suorapuheisimmalla levyllään.

2. Tambolero – Totó La Momposina, Kolumbia

(Edellinen sijoitus listalla: 100)

Suuri kolumbialaisen folkloren sanansaattaja, juuri 75 vuotta täyttänyt ja 60-vuotistaiteilijajuhlakiertueella oleva rouva Totó La Momposina löi läpi 22 vuotta sitten albumilla La Candela Viva. Sen julkaisi Peter Gabrielin levy-yhtiö Real World. Tämä kestävä klassikko juontaa juurensa kauas: alkuperäisiin intiaaneihin, espanjalaisiin valloittajiin ja afrikkalaisiin orjiin. Nyt levy on luotu pitkälti uudelleen alkuperäisten nauhojen pohjalta. Tambolero-nimisellä albumilla on julkaisemattomia lauluja, uusi miksaus ja tänä vuonna äänittettyä lastenlasten taustalaulua ja soittoa. El Pescador -laulu kulkee cumbia-rytmissä. Se on Totón kunnianosoitus kalastajille.

3. From Kinshasa - Mbongwana Star, Kongon demokraattinen tasavalta

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Alkuvuoden omaperäisin, varsinaista alkemia-eliksiiriä tarjoava hirviölevy soi edelleen tanakasti Euroopan radioissa. Mbongwana Star -yhtye (Muutoksen tähti) tulee Kongon demokraattisesta tasavallasta. Länsimaissakin läpilyöneen, jo hajonneen Staff Benda Bilili -yhtyeen rullatuoleilla liikkuvat perustajajäsenet ovat nyt vieneet yhdeksänmiljoonaisen Kinshasa-pääkaupungin kierrätyssoundin ei-kenenkään maalle, jonkinlaiseen kosmiseen särö-futurismiin irlantilais-pariisilaisen elektro-tuottaja Doctor L:n muovaamana. Levyn likaisempaa groovea edustaa videoksi tehty kappale Kala.

4. Akö – Blick Bassy, Kamerun

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Folk-Afrikka-bluesiksi kutsuu tyyliään kamerunilainen Blick Bassy. Yhtä hyvin sitä voisi kutsua kokeelliseksi taide-bluesiksi. Pariisissa asuvan enkeliäänisen laulaja-kitaristin kolmannen albumin innoittaja on 1920-luvun Delta-blueslegenda Skip James. Tyyli ja tuotanto tässä on aika ei-afrikkalaista eli intiimiä, unenomaista, melkein minimalistista. Miehen laulu, kitara ja banjo saavat hienovaraista täydennystä sellosta, pasuunasta, huuliharpusta ja muutamasta sämplestä. Blick Bassy laulaa bassa-kielellä; se on yksi Kamerunissa puhutusta 260 kielestä. Tarinat kertovat sukupolvien vaihtumisista ja lasten kasvatuksesta. Tällä videolla Blick Bassy esittää trioineen kappaleen One Love.

5. Amara Toure 1973 to 1980 – Amara Toure, Guinea/Senegal/Kamerun

(Edellinen sijoitus listalla: 84)

Analog Africa on levy-yhtiö joka on kunnostautunut ”kraaterin kaivajana”, eli kadonneiden afrikkalaisten vinyylien etsijänä ja niitä cd-formaattiin kunnostavana julkaisijana. Firman 18. levy on mahtava. Guinealainen laulaja Amara Touré liittyi Senegalin Star-bändiin 50-luvun lopulla. Sitten tie vei Kameruuniin ja sieltä Gaboniin. Tourén maine oli kova, mutta onko hän edelleen elossa, siitä ei ole tietoa. Mutta musiikki elää: Amara Touré 1973-1980 -niminen CD sisältää miehen koko levytuotannon: 3 singleä ja yhden LP:n. Siltä löytää parasta ja sensuellinta afro-kuubalaista tavaraa, jota Länsi-Afrikka tarjoaa.

6. Monoswezi Yanga – Monoswezi, Mosambik/Norja/Ruotsi/Zimbabwe

(Edellinen sijoitus listalla: 20)

Omituinen bändinimi Monoswezi avautuu kun huomaa, että siinä on kvartetin kotimaat lyhennettyinä: Mosambik, Norja, Ruotsi ja Zimbabwe. Zimbabwelainen Hope Masike laulaa ja soittaa peukalopianoa, hypnoottista mbiraa skandinaavisen jazzillisen saksofonin ja kompin päälle. Äänitys on tehty syrjäisellä Ruotsin saarella. Laulut ovat pitkälti sovituksia zimbabwelaisesta perinteestä. Videokappalessa Matatya nuori tyttö toivoo uutta rakastajaa kyllästyttyään ”sammakkojen suutelemisen”.

7. In Conclusion – Amadou Balaké, Burkina Faso

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Amadou Balaké oli Burkina Fason, entisen Ylä-Voltan tunnetuin laulaja. Ura kesti yli puoli vuosisataa. Albumilla In Conclusion kuullaan miehen viimeisiksi jääneet äänitykset tallennettuina toissavuonna pääkaupungissa Ougadougou’ssa. Salsa-superyhtyeessä Africando Amadou Balaké levytti neljä albumia ja kiersi maailmaa laajalti. Linkin takaa löytyy tuliterä Sterns -levy-yhtiön tekemä esittelyvideo.

8. Moldva – Cimbaliband, Unkari

(Edellinen sijoitus listalla: 76)

Mahdatko tietää on mikä on cimbalom? Se on autenttinen heimoveljien, eli unkarilaisten 150 vuotta sitten kehittämä koko kansan pianoksi aikanaan ajateltu pienillä vasaroilla soitettava kielisoitin. Parikymmentä vuotta sitten Cimbaliband-yhtyeen johtaja Balazs Unger, juuri ajokortin saanut muusikko körötti uudella Trabantillaan Unkarista itään Moldovaan Romanian alueelle. Siellä hän tutustui perinteiseen moldovalaiseen cimbalom-soittoon ja kappaleisiin. Pitkälti niitä kuullaan 7-henkisen Cimbaliband’in albumilla Moldva.

9. Mare Vostrum - Mara Aranda, Espanja

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Varsinainen vanhan musiikin spesialistilaulaja on Mara Aranda Espanjan Valenciasta. Uudelle albumilleen Mare Vostrum (Välimeri) hän on kerännyt tutun meren tyylejä Gibraltarilta Kreikkaan – ja kymmenillä perinnesoittimilla säestettyinä. Laulunsa Aranda sanoittaa itse. Kaunista erotiikka on videokappaleessa Vell plaer (Menneet nautinnot).

10. Ora Doci Ora Margos – Élida Almeida, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: 6)

Kap Verden pienen saarivaltion kokoaan suurempi vaikutus musiikissa on tietenkin pitkälti Cesaria Evoran ansiota. Mutta lupaavia nuoria naisia sieltä nousee esiin koko ajan. 22-vuotiaan Elida Almeidan ensialbumin Ora Doci Ora Margos (Makeat ajat, katkerat ajat) kestävä menestys myös tällä listalla enteilee isompaa läpimurtoa. Tällä videolla EAlmeida paitsi laulaa, myös antaa haastattelun Atlantin rannalla.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen käy listan Top 10:n läpi joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena

Lue myös - yle.fi:stä poimittua