Hyppää pääsisältöön

Poliisi selittelee Uber-sekoiluaan: Twitterin merkkimäärä on kovin pieni

Helsingin poliisi perui Twitterissä kehotuksensa ilmoittaa Uber-kuljettajahavainnoista poliisille.

Taksikuskit osoittivat mieltään Uberia vastaan Espanjan Barcelonassa viime kesänä. // Kuva: EPA / Toni Albir

Ensin Helsingin poliisi twiittasi, että Uber-kuljettajahavainnoista tulee ilmoittaa poliisille. Kaksi päivää myöhemmin poliisi twiittasi, ettei havainnoista tarvitsekaan tehdä ilmoitusta.

- Nämähän eivät ole lähtökohtaisesti hätätapauksia tai niin sanottuja pillikeikkoja, Helsingin poliisin ylikomisario Pekka Höög kertoi YleX:lle.

Ylikomisario Hööginmukaan Twitterissä on väärinymmärryksen mahdollisuus, koska twiittien mitta on todella lyhyt.

- Lisäksi keskustelua herättäneen twiitin sanamuoto ja twiitin kirjoittajan ajatus voidaan tulkita monella tavalla, Höög sanoo.

Höögin mukaan Helsingin poliisin pienestä Twitter-kohusta on voinut olla myös hyötyä. Ylikomisario kertoo kuulleensa, että tänään maanantaina 10. elokuuta Uber-sovelluksen kautta ei ole löytynyt juurikaan kyytejä tarjoavia autoja.

"Asian saama julkisuus on ainakin hetkeksi painanut toimintaa maan alle."― Pekka Höög, ylikomisario, Helsingin poliisi

- Asian saama julkisuus on ainakin hetkeksi painanut toimintaa maan alle, Höög kertoo.

Miksi poliisi ei käräytä Uber-kuskeja itse?

Tutkinnanjohtaja Sami Kalliomäki uskoo, että Helsingin poliisin Uber-twiitit liittyvät käynnissä olevaan tutkintaan. Kalliomäki ei ole tästä kuitenkaan varma, sillä hän sekä Höög ovat epätietoisia siitä, kuka ensimmäisen Uber-twiitin lähetti.

Uber-tutkinnassa selvitetään, onko Uber syyllistynyt luvattomaan taksiliikennöintiin. Tutkinnan keskiössä on palvelun järjestäjä, ei Uber-autoja ajavat kuljettajat.

Vaikka Helsingin poliisin ensimmäisessä twiitissä kehotettiin soittamaan hätäkeskukseen akuutin tilanteen sattuessa, poliisi ei Kalliomäen mukaan ole saanut valituksia Uber-kuljettajien käytöksestä. Ainoat Kalliomäen kuulemat ilmoitukset ovat koskeneet havaintoja käynnissä olevasta Uber-toiminnasta.

- On syytä epäillä, että Uber-palvelussa on syyllistytty luvattomaan taksiliikennöintiin, Kalliomäki kertoo YleX:lle.

Monia on voinut ihmetyttää,että miksi poliisi ei ratsaa Uber-kuljettajia tilaamalla itselleen Uber-kuljetusta. Kalliomäki selvittää, että poliisilla on laissa säädetyt keinot tiedon hankintaan, mutta ne on tarkoitettu toisentyyppisiin tapauksiin, joissa on tietynlaiset rangaistusmekanismit. Näitä ovat esimerkiksi rikokset, joiden vähimmäisrangaistus on kaksi vuotta.

Todetaanpa Uber-toiminta laittomaksi tai ei, Kalliomäki ei usko, että Uber-palvelun käyttäminen tulee missään vaiheessa olemaan rikos.

- Sitä emme ole asiakkaan vinkkelistä edes miettineet. Asiakkaan kohdalla asiaa on syytä lähestyä riskin näkökulmasta, koska Uber ei ole valvottua toimintaa.

Lue myös:

Helsingin poliisin twiitti käsitettiin väärin – "Jokaisesta Uber-havainnosta ei kannata soittaa poliisille tai hätäkeskukseen"

Täyskäännös taksikiistassa – Uber syyttää EU-maita lain rikkomisesta

Uber lupaa 50 000 uutta työpaikkaa eurooppalaisille

Tuomari keskeytti Uberin käytön Espanjassa