Hyppää pääsisältöön

Kolme tehoyrttiä

kuivattua nokkosta, voikukanjuurta, tyrnin lehtiä
kuivattua nokkosta, voikukanjuurta, tyrnin lehtiä Kuva: Yle tyrni

Loppukesällä ja syksyllä ehtii hyvin kerätä yrttejä talven varalle. Elokuussa nokkosen siemenet ovat parhaimmillaan. Myöhemmin syksyllä tyrnin lehdet ja voikukan juuret pursuilevat tehoaineita.
Videossa Hailuotolainen yrttikouluttaja Aira Kurikka neuvoo, miten yrttejä kannattaa kerätä ja käyttää ja miksi.

Yrttejä tulee kerätä vain mahdollisimman puhtailta ja saasteettomilta paikoilta. Välimatka autotiehen olisi hyvä olla vähintään 50 metriä. Suurten teollisuusalueiden ja jätteenpolttolaitosten sekä myrkytettyjen, lannoitettujen tai torjunta-aineilla käsiteltyjen alueiden yrttejä ei pidä kerätä.

Tässä helpot vinkit kolmen tehoyrtin käyttöön:

voikukan juuri
voikukan juuri Kuva: Yle juuri

Voikukan juuret

Puutarhan rikkaruohon maineestaan huolimatta, voikukan juuri on varsinainen tehopakkaus. Voikukan juurta on käytetty muun muassa vahvistamaan ja puhdistamaan maksaa sekä erilaisiin ruoansulatusvaivoihin ja ruokahaluttomuuteen. Paras aika kerätä juuria on lehtien jo lakastuessa. Kasvin ravinteet laskeutuvat lakastuvista lehdistä juuriin talveksi varastoon. Mitä enemmän kasveissa on ollut kukintoja, sitä suurempi juuri maan alla piilee. Juurtenkeruun tapahtuessa toisen maalla, kysy maanomistajalta lupa.

  1. Kaiva lapiolla juuren ympäriltä syvään maahan juuren ympäri, ja nosta juuri varovasti, ettei se katkea.
  2. Pese juuri huolellisesti.
  3. Syö sellaisenaan raakana tai pilko ja käytä muiden juuresten tavoin. Hyvä keino on myös kuivata pikkupaloina kuivurissa tai kiertoilmauunissa miedolla lämmöllä tai vaikka jääkaapin päällä lämpimässä (kunhan pyyhit pölyt ensin).

Käytölle ei ole rajoitteita, mutta hyvä määrä on, jos napsit tulitikun kokoisen palan kuivattua juurta muutaman kerran päivässä.

Nokkosen siemenet
Nokkosen siemenet Kuva: Yle nokkosen siemenet

Nokkosen siemenet

Nokkosen siemeniä on käytetty eturauhasvaivoihin sekä vahvistamaan virtsarakkoa ja munuaisia. Niiden sanotaan auttavan uupumuksessa, burnoutissa, väsymyksessä ja libidon häviämisessä.

Nokkoset, joiden varsin on tyvestä paksu ja violetti, ovat parhaita siemenkeräilyyn. Käytettävät nokkoset ja siemenet kannattaa kerätä vähintään kymmenen metrin päästä navetoista tai komposteista, jottei niissä ole liian korkeita nitraattipitoisuuksia.

  1. Kerää nokkosia, joissa on runsaat siementupsut. Liitä yhteen noin 4 vartta, sido ne yhteen ja kuivata esim huoneen lämmössä roikkuen noin viikko.
  2. Hipsuttele sormilla varovasti nokkosen siemenet irti kulhoon.
  3. Painele siemenet sihdin läpi esimerkiksi lusikalla silitellen. Poltinkarvat lähtevät näin, eivätkä siemenet tunnu liian tulisilta.
  4. Käytä siemeniä sellaisenaan tai sekoitettuna smoothieen, puuroon, kastikkeisiin tai mihin keksit.

Hyvä määrä päivässä on noin 1-2 ruokalusikallista. Voit aloittaa hieman pienemmällä annoksella.

Tyrnin lehdet

Tyrnin lehdet ovat c-vitamiinipommi. Ne sisältävät myös paljon rasvahappoja, proteiineja ja vitamiineja. Tyrnin lehtiä on käytetty muun muassa tulehduksellisiin sairauksiin tai sydäntauteihin.

  1. Nypi tyrnipensaasta lehtiä. Katso, että oksa jää vielä vihreäksi, älä nypi liikaa yhdestä paikasta. Kori tai muu ilmava keräysastia on muovipussia parempi.
  2. Syö sellaisenaan tai kuivata rapeaksi. Kuivaaminen onnistuu esimerkiksi huoneen lämmössä. Levitä lehdet ohuelti kahden kevyen pyyhkeen väliin.
  3. Tyrninlehtitee valmistuu hauduttamalla murskattuja kuivattuja lehtiä 10-20 minuuttia lämpimässä tai kiehuvassa vedessä.

Hyvä määrä tyrniteetä on kolme kuppia päivässä.

Ja ei kun nautiskelemaan!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän