Hyppää pääsisältöön

Miehuuskoe

Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe (The Graduate, 1967).
"...Yritättehän?" Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe (The Graduate, 1967). miehuuskoe

"Rouva Robinson, te yritätte vietellä minut... Yritättehän?"

Kitkeränsuloinen romanttinen komedia Miehuuskoe oli koomikkona aloittaneen teatteri- ja elokuvaohjaaja Mike Nicholsin (1931–2014) täysosuma, ja se toi hänelle Oscarin – Nicholsin pitkän Hollywood-uran ensimmäisen ja ainoan. Se oli myös täydellinen Zeitgeist-elokuva, johon tarttuivat murrosaikojen nostattamat sivullisuuden ja irrallisuuden tunnot. Sukupolvet puhuivat toistensa ohi, ja kaikki olivat eksyksissä.

Miehuuskoe (The Graduate) valmistui jouluksi 1967. Se oli suuri arvostelu- ja yleisömenestys sekä merkki uuden, avoimemman Hollywoodin noususta. Maailma muuttui, asenteet muuttuivat, ja lopulta amerikkalaisten elokuvastudioidenkin oli muututtava.

Tuo muutos näkyi erityisesti siinä, että pääosaan valittiin Dustin Hoffman periamerikkalaisen sankarin Robert Redfordin sijasta. Lyhyt, tuntematon, juutalainen teatterinäyttelijä Hoffman oli Hollywoodin mittapuulla vallankumouksellinen valinta romanttisen elokuvan pääosaan vuonna 1967. Miehuuskoe oli Hoffmanille suuri läpimurto, ja menestys raivasi tietä Al Pacinon kaltaisille näyttelijöille.

Miehuuskoe, 1967.
Anne Bancroft ja Dustin Hoffman. Miehuuskoe, 1967. anne bancroft,Teemalauantai

Miehuuskokeen päähenkilö Benjamin Braddock (Hoffman) on collegessa neljä vuotta viettänyt ja juuri kotiin Kaliforniaan kesää viettämään palannut nuori mies. Hän on hämmennyksissään ahdistavan vapauden ja kuristavan vastuun välissä eikä tiedä mitä tekisi elämällään. Vanhemmille asia on selvä: Benjaminia odottaa paikka isän firmassa. "Muovissa on tulevaisuus", neuvoo isän ystävä.

Benjamin sotkee asiansa ajautumalla suhteeseen vanhempiensa perheystävän, rouva Robinsonin kanssa, mutta se on vasta alkua: seuraavaksi kuvioihin tulee mukaan rouva Robinsonin tytär Elaine.

Miehuuskokeen tärkeissä naispääosissa, äitinä ja tyttärenä, nähdään Anne Bancroft ja Katharine Ross. Muissa rooleissa ovat muun muassa Murray Hamilton, William Daniels, Elizabeth Wilson ja Brian Avery.

Miehuuskoe, 1967.
Katharine Ross ja Dustin Hoffman. Miehuuskoe, 1967. katharine ross

Tyylikkään, surumielisesti ironisen elokuvan käsikirjoituksen tekivät Calder Willingham ja Buck Henry, Charles Webbin romaanin pohjalta.

Simon & Garfunkelin musiikki kuljettaa tarinaa sen ensimmäisistä kuvista viimeisiin. Mrs. Robinsonin lisäksi mukana on monta muuta lauluduon suurta hittiä. Alussa ja lopussa soi surumielinen Sounds of Silence, jossa tervehditään pimeyttä, tuota vanhaa ystävää.

Miehuuskoe esitettiin Teemalla toukokuussa 2015 tähtien tekijöille ja Mike Nicholsille omistetussa Teemalauantaissa. Sen parina nähtiin Tom Donahuen dokumenttielokuva Casting by..., joka kertoo Hollywood-elokuvien roolittajista eli casting directoreista. Miehuuskokeen nappiin osuneen roolituksen teki Lynn Stalmaster; hän on päässyt poikkeuksellisesti alkuteksteihin mutta tittelillä casting consultant – syistä jotka käyvät ilmi dokumentista.

  • Miehuuskoe (The Graduate), USA 1967. Ohjaus Mike Nichols. Pääosissa Dustin Hoffman, Anne Bancroft ja Katharine Ross.
Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe (The Graduate, 1967).
Dustin Hoffman oli kolmekymppinen näytellessään 21-vuotiasta Benjamin Braddockia. Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe (The Graduate, 1967). Kuva: Yle Kuvapalvelu miehuuskoe

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa