Hyppää pääsisältöön

Humalaisen Nikita Hruštševin perse

Tamminiemen sauna
Tamminiemen sauna Tamminiemen sauna Kuva: Hannu Flink / Yle tamminiemi

Kirjailija Jari Tervo sai keväällä päätökseen omaelämäkerrallisen trilogian, joka kertoo Rovaniemellä asuvasta Jari Tervon oloisesta pikku pojasta. Romaanit Esikoinen, Revontultentie ja Pyrstötähti sijoittuvat 1960- ja 70-luvuille. Kirjakerho-ohjelmassa Tervo istui toimittajan kanssa Urho Kekkosen Tamminiemen museon saunan lauteille ja pohti 1970-luvun Suomea, sen ajankuvaa ja henkilöitä, sekä omia lapsuusmuistojaan.

Tamminiemen portti ja Jari Tervo
Tamminiemen portti ja Jari Tervo Kuva: Hannu Flink / Yle tamminiemi

- Nämä Tamminiemen saunan lauteethan ovat myyttinen paikka suomalaisessa poliittisessa elämässä ja tienkin myös hengen elämässä. Herranjumala, juuri tällä hetkellä voin istua siinä missä on ollut humalaisen Nikita Hruštševin perse, hihkuu kirjailija Jari Tervo Tamminiemen myyttisessä saunassa ja jatkaa, mielenkiintoista olisi ollut istua täällä Kekkosenkin kanssa. Kyllä tässä saunassa historia kohisee. Se on oikeastaan niin, että täällä hikoilivat Kekkonen, Suomen ja Venäjän kerma ja muut hikoilivat sitten tuolla ulkopuolella heidän vuokseen.
Jari Tervo Tamminiemen saunan ovella
Jari Tervo Tamminiemen saunan ovella Kuva: Hannu Flink / Yle jari tervo

1970-luvulle pääsääntöisesti sijoittuvan omaelämäkerrallisen trilogian kirjoittanut kirjailija Tervo kertoo lauteilla aikakautta koskevista havainnoistaan ja muistoistaan. - Olin vuosikymmenen alkaessa 10-vuotias ja vuosikymmenen loppuessa 20-vuotias. Ylioppilaskirjoitukset päättivät poika-aikani 1970-luvulla. Silloin minulla alkoi aikuisuus ja vapaus. Jotkuthan ovat sitä mieltä, etten vieläkään ole saavuttanut aikuisuutta, minä heidän mukanaan. Mutta ylioppilaskirjoitukset jakavat dramaattisesti minun seitkytlukuni, sillä lakkiaisia seuraavana päivänä hyppäsin Helsinkiin menevään junaan. Kirjoitusprosessin aikana aloin miettiä miksi minusta tuntui siltä, että 70-luvulla valo oli erilaista kuin myöhempinä vuosikymmeninä. Sen aikaisilla kameroilla ja filmeillä otetut valokuvat muuttuvat. Värit samenevat, vihreä ja ruskea muuttuvat ihan merkillisiksi. Tämä oli se tunne, josta lähdin kerimään auki aikaa.

Tamminiemen sauna
Tamminiemen sauna Kuva: Hannu Flink / Yle tamminiemi

- Yritin selvittää mitä minulle, perheelle, suvullemme ja jopa suomalaiselle yhteiskunnalle tapahtui 1970-luvulla. Tämä kaikkihan jää tietenkin kirjoittaessa selvittämättä. kirjoittaessa muistin kyllä tuosta ajasta tunteen, ettei silloin tapahtunut mitään. Miksi kaikki mielenkiintoinen maailmassa tapahtui esimerkiksi 60-luvulla? Silloin tapahtui kevyessä musiikissa paljon, Afrikassa monet maat itsenäistyivät, vallankumous oli voimissaan – kaikki oli liikkeessä. 70-luku tuntui silloin pysähtyneisyyden ajalta, vaikka jälkeen päinhän silloin tapahtui asioita, joita oli ehkä mahdoton huomata edes tarkalla silmällä. esimerkiksi vaikkapa se, että huolimatta Neuvostoliiton mahdista ja asemasta, sen systeemi oli niin mahdoton, että sen mätäneminen oli jo silloin alkanut.

Tamminiemen baarikaappi
Tamminiemen baarikaappi Kuva: Hannu Flink / Yle tamminiemi

- Tamminiemeen liittyvistä poliittisista tapahtumista tulee näillä saunana lauteilla istuessa mieleen parikin seikkaa. Poikkeuslaki on suuri häpeä modernissa suomalaisessa valtioelämässä. 1975 oli tietysti ETYK ja kyllä minä muistan sen kun radiossa kuumana kesäpäivänä pauhattiin koko ajan, että se ja se valtionpäämies saapui Helsinkiin. Sehän oli ensimmäisiä kertoja jolloin tuntui siltä, että Suomella on merkitystä maailmanpolitiikassa.

Lapsena ja nuorena luetuista kirjoista Jari Tervolle on jäänyt mieleen monia. - Tuohon aikaan lukemistani kirjoista on jäänyt mieleen erityisenä Veijo Meren Manillaköysi, joka räjäytti tajuntani. Meren tapa kertoa sodasta niihin yleensä liitettyä isänmaallista paatosta tai kansalliskiihkoa teki minuun suuren vaikutuksen. Meren maailmassa sota ei eroa arkimaailmasta kovinkaan ratkaisevasti. Se vain tekee enemmän näkyväksi jo arkielämässä olevan surrealismin ja merkillisyyden.

- Ajankuvaan liittyvästä muodista ja katukuvasta tulee tietenkin mieleen se, että kaikki naisten koltut ovat mielikuvissa samankaltaisia keskenään, mutta autot, päinvastoin kuin nykyään, poikkesivat täysin toisistaan. Autot näyttivät oman luonteisiltaan ja näköisiltään. Jo kaukaa erotti eri merkit.

Kun kirjailija Tervolta kysyy mitä presidentti Kekkonen ajattelisi, jos näkisi kaksi hänelle vierasta miestä istumassa Tamminiemen saunan lauteilla, Tervo vastaa hymyillen. – Kyllähän tämä olisi varmasti Kekkosta tyrmistyttänyt ja olen ihan varma, että hänen kohdallaan kävi ihan samalla tavalla kuin kaikkien pitkään ehdottomassa vallassa olleiden miesten; hän olisi kysynyt mitä nuo tekevät minun saunassani!

Tammniemen saunan uima-allas
Tammniemen saunan uima-allas Kuva: Hannu Flink / Yle tamminiemi

Presidentti Kekkonen kylpee Tamminiemen saunassa

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri