Hyppää pääsisältöön

Tietoiskut valistivat ja varoittivat huumeista 1970-luvulla

Tietoiskut kannabiksesta ja amfetamiinista tulivat tv-ruutuihin 1970-luvun alussa, kun huumepolitiikkaan tarvittiin uusia keinoja poliisitoimien rinnalle. Ajatus valistuksen voimasta voitti alaa, vaikka muutaman kymmenen sekunnin mittaisissa pätkissä valistus usein pelkistyikin lähinnä varoitukseksi.

Vuonna 1971 kuvattu Huumausaineinformaatio on eräänlainen metatietoisku: se valistaa siitä, millaista valistusta on saatavilla. Näyttelijä Tauno Karvonen esittelee filmissä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotuslehtisiä huumausaineista.

Tietoisku kehottaa katsojia pitämään silmänsä auki sellaisten henkilöiden varalta, joita on syytä epäillä huumeiden väärinkäyttäjiksi. Ilmiantoihin ei tässä yhteydessä kuitenkaan kehoteta. Sen sijaan kansalainen voi tilata mainittuja lehtisiä, jotta saisi aineista enemmän tietoa ja kykenisi näin auttamaan niiden uhriksi joutunutta.

Elimistön voimakkaasta kiihotustilasta seuraa mielenhäiriön kaltainen täydellinen sekoamistila.― Tietoisku vuodelta 1971

Samana vuonna valmistunut tietoisku Amfetamiini luotti shokkivaikutusta tavoittelevaan kuvamontaasiin, jossa nopeassa tahdissa vuorottelevat narkomaanin kauhistunut silmä ja vähitellen yhä lisää neulanreikiä saava kyynärtaive.

Lyhyessä selostustekstissä ehditään esittämään vain muutama perusteesi. Myrkky aiheuttaa voimakkaan kiihoitustilan, josta voi seurata "mielenhäiriön kaltainen täydellinen sekoamistila". Se synnyttää vahvan riippuvuuden, ja kiihkeä, vihainen ja pelokas käyttäjä on pakotettu kasvattamaan annostaan hengenvaarallisen suureksi.

Vuonna 1972 esitetyssä Huumeongelma-tietoiskussa soimataan vanhempia, jotka eivät viitsi viettää aikaa lastensa kanssa, eivät välitä tutustua näiden ystäviin ja antavat alkoholinkäytöllään huonoa esimerkkiä nuorelle: "Huumeet saattavat olla Sinun korvikkeesi."

Huumeet saattavat olla Sinun korvikkeesi.― Tietoisku vuodelta 1972

Kaikille huumeiden käyttäjille yhteistä on ristiriitainen koti ja yhteyden puute, tietoisku väittää. Uhkakuvana kerrotaan "eräästä koulusta", jossa huumeita oli kokeillut joka kolmas ja käytti joka kymmenes – nuorimpana muuan seitsenvuotias. ”Keskustele, valista, osallistu, arvosta, eläydy, rakasta", kuuluu filmin neuvo.

Marihuanaa ja hasista monet pitivät lähes vaarattomina, mutta nekin saattoivat johtaa voimakkaaseen riippuvuuteen ja henkiseen köyhtymiseen, kertoi vuonna 1973 tehty tietoisku Kannabis. "Ihminen tylsistyy ja menettää mielenkiintonsa ympäröivään maailmaan."

Ihminen tylsistyy ja menettää mielenkiintonsa ympäröivään maailmaan.― Tietoisku vuodelta 1973

Muutaman kymmenen sekunnin aikana filmi esittää laajan ja dramaattisen tapahtumakaaren: kannabiksen käyttäjän itsekontrolli on koko ajan vaarassa pettää, ja häntä uhkaa luisuminen vaarallisempiin aineisiin, kuten LSD:hen, joka puolestaan voi vaikuttaa perimään ja sitä kautta tuottaa maailmaan epämuodostuneita lapsia.

Huumeiden käyttäjä on häkissä – siitä tietoiskun symbolinen undulaattikuvitus. Kokeillakaan ei pidä.

Keskustele