Hyppää pääsisältöön

Tumpit tappavat lintuja ja kaloja, viljely tuhoaa maaperän kehitysmaissa – tupakka on uhka ympäristölle

Suomen lähes 40 vuotta vanhaa tupakkalakia ollaan uudistamassa, mutta ympäristönäkökulmaa ei luonnoksessa näy. Suomen Ash ry ja Suomen luonnonsuojeluliitto kannattavat molemmat saastuttaja maksaa -periaatetta.

Vuosittain poltetaan maailmanlaajuisesti 5 biljoonaa savuketta, jotka jäävät ympäristöön. // Kuva: EPA /JAGADEESH NV

Kaikki tietävät, että tupakka on haitallista terveydelle, mutta harvemmin puhutaan tuotteen ympäristöhaitoista. Tumppien maatuminen kestää yli kymmenen vuotta. Kansanterveysjärjestön Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Haran mukaan vuosittain poltetaan maailmanlaajuisesti 5 biljoonaa savuketta, jotka jäävät ympäristöön. Hara kertoo, että luku on saatu tupakantumppien ympäristöhaittoja selvittävästä projektista.

Hara sanoo, että tupakantumpeista liukenee ympäristöön vaarallisia kemikaaleja.

"Osa linnuista ja kaloista kuolee syötyään myrkyllisiä tumppeja."― Mervi Hara

- Osa linnuista ja kaloista kuolee syötyään myrkyllisiä tumppeja, Hara kertoo.

ASH ry toivoo, että ympäristö otettaisiin huomioon valmisteilla olevassa uudessa tupakkalaissa. Suomen nykyinen tupakkaa koskeva lainsäädäntö on vuodelta 1976. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi tiistaina 11. elokuuta luonnoksen uudesta tupakkalaista. Haran mukaan 150-sivuisessa luonnoksessa ympäristönäkökulma ei näy.

- Yksi konkreettinen ehdotus voisi olla, että tupakkateollisuus velvoitetaan siivoamaan roskat, koska he valmistavat tuotetta, joka on myös ympäristölle haitallinen. Heille voisi asettaa erillisen veron, jolla siivoaminen toteutettaisiin ja tumpit hävitettäisiin, Hara sanoo.

Lausuntoja uuteen tupakkalakiin voi tehdä maanantaihin 28. syyskuuta asti eli sen sisältöön voi vielä vaikuttaa. Kuka tahansa voi antaa lausunnon uuteen tupakkalakiin. Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Leo Stranius kertoo, ettei liitolta ole pyydetty erikseen lausuntoa, mutta he harkitsevat sellaisen tekemistä.

- Tässäkin pitäisi toteuttaa saastuttaja maksaa -periaatetta. Saada vastuuseen joko tupakkayhtiöt tai itse käyttäjät siitä, ettei tumppeja pääsisi ympäristöön, Stranius sanoo.

Tupakantumpit eivät ole kuitenkaan suomalaisten ympäristöjärjestöjen päähuoli.

- Jos ajatellaan muuta elinympäristön pirstoutumista ja energiatuotannon sekä liikenteen haittoja, ne ovat Suomessa suurempia ongelmia, Stranius sanoo.

Tumpit sisältävät haitallisia kemikaaleja. // Kuva: EPA / LUONG THAI LINH

Lapsityövoimaa ja kiellettyjä kasvinsuojeluaineita

Tupakantumpit ovat näkyvä ongelma Suomen luonnossa, mutta Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Haran mukaan tuote aiheuttaa vielä suurempia ympäristöhaittoja kehitysmaissa.

- Tupakan viljelemisessä käytetään kasvinsuojeluaineita, jotka ovat Suomessa kiellettyjä. Sateiden mukana kasvinsuojeluaineet leviävät ympäristöön ja saastuttavat vesistöt, Hara kertoo.

Haran mukaan tupakkaviljelmien tieltä kaadetaan metsää, jolloin maaperä köyhtyy. Tupakka vie pinta-alaa myös ruuan viljelemiseltä ja vaatii paljon vettä. Lehdet kuivatetaan polttopuiden avulla, ja prosessi synnyttää kasvihuonepäästöjä. Tuote on eettisesti kyseenalainen myös, koska Haran mukaan tupakkaviljelmillä työskentelee paljon lapsia.

- Se on halpaa työvoimaa. Lapset tekevät todella pitkää päivää, eivätkä aina saa edes palkkaansa.

Tumpit taskuun

Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Leo Straniuksen mukaan saatavuus ja hinta ovat tehokkaimmat keinot tupakan ympäristö- ja terveysvaikutusten vähentämiseksi. Straniuksen sanoo, että tupakointikiellon voisi Suomessa laajentaa koskemaan myös luontoalueita.

"Jos niissä ei saa polttaa, tumppien aiheuttama ongelma häviää."― Leo Stranius

- Jos niissä ei saa polttaa, tumppien aiheuttama ongelma häviää.

Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Haran mukaan syy tumppien heittämiseen luontoon ja maahan johtuu joskus myös silkasta tietämättömyydestä.

- Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka heittävät tumppeja maahan. Suurin osa tupakoijista on vastuullisia. Osa tupakoijista kantaa taskussaan pientä tuhkakuppia, jonne tumpit voi säilöä ja myöhemmin tyhjentää sen roskikseen, Hara sanoo.

YleX pyysi juttua varten kommentteja myös Tupakkateollisuus ry:ltä, mutta yhdistys kieltäytyi kommentoimasta kesälomiin vedoten.

Lue myös:

Tupakoitsija, et ole luuseri!

Koulut helisemässä sähkötupakan kanssa: Sitä on vaikea tunnistaa

Colin Farrell kirjoitti erokirjeen tupakalle

Lähteet: www.cigwaste.org