Hyppää pääsisältöön

Huume-Suomen historia

LSD:n keksijä Albert Hofmann vieraili 1960-luvun alussa myös suomessa kertomassa kehittelemistään uusista lääkeaineista.
LSD:n keksijä Albert Hofmann vieraili 1960-luvun alussa myös suomessa kertomassa kehittelemistään uusista lääkeaineista. LSD:n keksijä Albert Hofmann vieraili 1960-luvun alussa myös suomessa kertomassa kehittelemistään uusista lääkeaineista. Kuva: Yle Kuvapalvelu huume-suomen historia

TV1 tiistaisin 8. - 29.8.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 13.15 (13.30)
Katsottavissa Yle Areenassa

Huume-käsite syntyi vasta 1960-luvulla. Sitä ennen kannabis, oopium, morfiini, heroiini, kokaiini ja amfetamiini olivat lähinnä lääkeaineita, joita myös satunnaisesti väärinkäytettiin.

Neliosainen dokumenttisarja kertoo, miten nykyään huumeina pidetyt aineet tulivat Suomeen. Sarjaan liittyy dokumenttisarjan lisäksi neljä itsenäistä verkkodokumenttia ja Elävän arkiston materiaalia.

8.8. Osa 1: Kemiallisia unelmia

1950-luvulle asti oopiumi, heroiini, amfetamiini ja LSD olivat laillisia lääkeaineita. Millainen oli niiden matka lääkkeistä laittomiksi huumeiksi?

Vielä viime vuosisadan puolivälissä oopiumia sai apteekista ilman reseptiä. Heroiinilla rauhoitettiin lasten kouristuksia, ja amfetamiinia määrättiin laihdutus- ja masennuslääkkeeksi.

Suhdettaan huumaaviin lääkeaineisiin avaavat muun muassa vuoden 1965 Miss Suomi Virpi Miettinen ja farmakologian tohtori Pentti Arvela.

Lue myös Riikka Kaihovaaran näkökulma: ”Emmä mitään huumeita oo ikinä nähnytkään…”

15.8. Osa 2: Sotasisua pillereistä

Pervitin pillereitä
Pervitin pillereitä Kuva: Yle Kuvapalvelu Pervitin,metamfetamiini,lääkkeet ja päihteet,huumeet,historia
Lääketeollisuus ja Natsi-Saksan ihmelääkkeet tukivat suomalaisen sotilaan taistelutahtoa. Miten vaikutti sotilaisiin "viaton myrkky", pervitiini?

Metamfetamiinia käytetiin piristykseen, morfiinia kivunlievitykseen ja heroiinia yskään. Vaikka kymmenet tuhannet sotilaat saivat huumaavia lääkeaineita, vain harva jäi koukkuun.

Haastateltavina ovat jatkosodan veteraanit ja heidän lapsensa, muun muassa Suomen tunnetuimman Pervitin-yliannostuksen vetänyt kaukopartiomiehen poika Reijo Koivunen.

22.8. Tajunnan kumous

1960-luvun huumeaalto huuhtoo yli Suomen ja tuo kannabiksen koko kansan tietoisuuteen. Koululaiset ja opiskelijat seuraavat elämäntaiteilijoita huumekokeiluissa ja -käytössä.

Maailmanlaajuinen nuorisokulttuurin nousu, hippiliike ja Vietnamin sodan vastustus toivat mukanaan uudenlaisen tavan käyttää huumaavia aineita.

Undergroundia muistelevat muun muassa performanssitaiteilija Mattijuhani Koponen ja muusikko Appe Vanajas. Tajunnan laajentamiseen otettiin oppia maailmalta. Yli 90-vuotias Hilkka Rasku kuvailee viidenkymmenen vuoden takaista LSD-matkaansa.

29.8. Kontrollin vastaisku

Viattomiksi ajatellut lääkeaineet määritellään laittomiksi. Virkakoneisto alkaa haravoida kokeilijoita ja käyttäjiä. Saako kontrolli niskalenkin?

Ennen vuotta 1966 huumeiden käyttö ei ollut Suomen lain mukaan rangaistavaa. Tätä ennen huumehaittoja pyrittiin rajoittamaan apteekkareita ja lääkäreitä valvomalla. Vasta 60-70-luvun taitteessa kontrolli siirtyi poliisille. Ilmapiiri kääntyi voimakkaasti huumeiden vastaiseksi.

Kokemuksistaan kertovat mm. pitkäaikainen kansanedustaja Veltto Virtanen ja Suomen ensimmäisessä huumeratsiassa mukana ollut rikostoimittaja Juha Numminen.

Tuotanto: Yle Asiaohjelmat, 2015. Dokumenttisarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.