Hyppää pääsisältöön

Huume-Suomi: Verkkodokumentit

Verkkodokumentteja Huume-Suomen historiasta.

Yskänlääkkeet otsikko
Yskänlääkkeet otsikko Kuva: Yle huume-suomen historia

Yskänlääkkeillä on kautta historian lievitetty muutakin kuin yskää. Mitä sisälsivät apteekin astmasavukkeet? Minkä yskänlääkkeen käytöstä narahti hiihtäjä Jari Isometsä? Mikä sai virolaiset taideopiskelijat kiipeilemään seinille ja rakentamaan pesää?
otsikko kannabis
otsikko kannabis Kuva: Yle huume-suomen historia

Kannabista on hyödynnetty Suomessa jo esihistoriallisella ajalla. Miten hamppu sensuroitiin Kalevalasta? Ketkä käyttivät kannabista nautintoaineena jo 1800-luvun lopulla? Milloin kannabiksen myynti apteekeissa loppui?
LSD otsikko
LSD otsikko Kuva: Yle huume-suomen historia

LSD on maailman voimakkain aistiharhoja aiheuttava aine. Mitä tekemistä lääketehdas Leiraksella oli LSD:n raaka-aineen kanssa? Syöttikö Yhdysvaltain tiedustelupalvelu LSD:tä suomalaislapsille? Miksi LSD:n keksijä Albert Hofmann kävi Suomessa vuonna 1960?
amfetamiini otsikko
amfetamiini otsikko Kuva: Yle huume-suomen historia

Amfetamiinia myytiin apteekeissa vielä 1960-luvulla. Mitä kaikkea amfetamiinilla on lääkitty? Miten sujuu vaatteiden silitys metamfetamiinin voimalla? Millainen mies oli Suomen ensimmäinen kovan luokan huumerikollinen Kosti Kustaa Kartiokari?