Hyppää pääsisältöön

Kvanttimekaniikkaa suomalaisittain - Avaruusromua 16.8.2015

hehkulampun lanka
hehkulampun lanka Kuva: YLE Kuvapalvelu hehkulampun lanka

”Muistan vielä miten oli kova juttu tehdä nuorna miehenä sulle nauhoja, jotka sitten panit aalloille”. Näin muistelee Jasse Kesti, joka on tehnyt Avaruusromun 25-vuotisjuhlan kunniaksi uutta musiikkia. "Aiheesta inspiroituneen ääniteoksen”, kuten hän itse sanoo. Se on nimeltään Sketches of Max Planck.

Max Planck oli saksalaissyntyinen fyysikko, jota löysi fotonin, eli hän keksi energian kvanttiluonteen. Häntä pidetään yleisesti kvanttimekaanikan keksijänä. Tämä tieteilijä on historiallisesti hyvin kiinnostava hahmo. Hän sai fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1918 ja hän oli kunniatohtorina yhdeksässä eri yliopistossa. Nykyisin hänen nimeään kantaa kantaa 80 tieteellistä tutkimuslaitosta Saksassa ja muualla Euroopassa ja eräs Kuun kraatereista on nimetty hänen mukaansa. Ja kiinnostava on myös tieto, että hänen poikansa Erwin oli osallisena epäonnistuneessa Adolf Hitlerin murhayrityksessä vuonna 1944. Samana vuonna Max Planckin Berliinin koti tuhoutui täysin pommituksissa ja kaikki hänen arvokkaat muistiinpanonsa katosivat.

Avaruusromun 25-vuotisjuhlavuosi on innostanut myös Nemesistä. Netistä löytyy uutta Avaruusromulle omistettua musiikkia, jossa nykyinen Nemesis-kokoonpano eli Hassinen, Kastman ja Virtanen improvisoi iPadeilla:

”Kaiken nykytekniikan keskellä on hyvä joskus rajoittaa tietoisesti optioitaan, jotta perusasiat eivät unohdu”, kirjoittaa Ashen Simian. Hän teki Summer Walkabout -sävellyksensä pelkästään SIEL LX-49 -sähköuruilla ja muutamalla efektilaitteella. ”Tein sen yhdeltä istumalta ja improvisoiden”, kertoo Ashen Simian ja sanoo kappaleen olevan kesäistä iltakävelymusiikkia. Hän kertoo palanneensa perusasioiden äärelle tätä musiikkia tehdessään.

Ashen Simian on salanimi, jonka henkilöllisyyden ratkaisemisen jätän teidän sherlockholmes-innostuksenne varaan. Ja salanimi on myös Jamy Stankirk, jonka henkilöllisyyden ratkaisemisen jätän niin ikään teidän tehtäväksenne. Tehtävä ei ole vaikea, rakas Watson...

Myös Jamy Stankirk luottaa vain yhteen instrumenttiin. Hänen sooloalbuminsa Night Vision on tehty legendaarisella Korg M1 -laitteella. Alaotsikoltaan albumi on Music for Korg M1. Korgin M1 on 1980-luvun lopulla markkinoille tullut syntesoija, jossa oli mukana sekvensseri- ja efektiosasto. Tuolloin puhuttiin työasemasta, ei niinkään soittimesta.

Korgin M1 oli aikansa suosituin laite. Sitä myytiin enemmän kuin esimerkiksi Yamahan DX7- tai Rolandin D-50 -laitteita. Se edusti tuolloin jotakin uutta, sekä musiikillisesti että teknisesti. Ei siis mikään ihme, että Jamy Stankirk on kautta vuosien käyttänyt laitetta ja luottaa siihen edelleen, sekä teknisesti että taiteellisesti.

Korg M1 -demo. Japaniksi!

On upeaa jälleen kerran huomata, kuinka paljon, kuinka hienoa ja kuinka ainutkertaista musiikkia meillä tehdään. Janne Lappalainen ja Matti Ahopelto ovat tehneet Experiment-sarjaansa kolmannen osan. Tässä sarjan edelliset osat:

”Night Shading on oma hämyinen maailmansa. Mystinen, kaunis, uhkaava, huvittava ja monimutkainen”, kirjoittaa Matti Mustonen eli Snackdel uudesta musiikistaan. Nettialbumi on nimeltään Night Shading, ja tekijä kertoo, että ”se on edelliseen levyyn verrattuna harmonisesti ja rytmisesti selkeämpää, vaikka toki mukana on kollaasimaisia hetkiä ja runsasta äänen muokkausta”.

”Korpinkorva on yritys saada äänien kautta järkeä tähän kaikkeen järjettömyyteen”
, jotenkin noin voisi vapaasti kääntää Utu Lautturin julkaisuun liittyvää tekstiä. Korpinkorvassa on kyse symbolisesta ja äänellisestä matkasta alitajuntaan luontokokemusten kautta, jos olen oikein ymmärtänyt.

UTU LAUTTURI: Korpinkorva EP (Etched Traumas release - Free DL)

Runoilija ja kirjailija Hannu Salama on jatkanut yhteistyötään muusikko ja säveltäjä Hepa Halmeen kanssa. Albumi on nimeltään Auringonnousun talosta helvetin kuuseen.

AVARUUSROMUA 16.8.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:
JASSE KESTI: Sketches of Max Planck
NEMESIS: Taajuus
ASHEN SIMIAN: Summer Walkabout
JAMY STANKIRK: Mindbuilder (Night Vision)
JAMY STANKIRK: Nightvision (Night Vision)
JANNE LAPPALAINEN & MATTI AHOPELTO: Experiment 3
SNACKDEL: Night Shading I (Night Shading)
UTU LAUTTURI: Korpinkorva III: Pärnämäeltä Pajamäen juoksuhautoihin (Korpinkorva)
HANNU SALAMA & HEPA HALME: Jäähyväiset lumolle II (Auringonnousun talosta helvetin kuuseen)